Kaupunkiuutiset

Jarmo Eskelinen laukoo suorat sanat: Pölhölaakson matkailua

Jarmo Eskelinen Kuva: Tuulia Viitanen
Jarmo Eskelinen Kuva: Tuulia Viitanen

Olin hiljattain valtuustosalissa kuuntelemassa luentoja keskustan vetovoiman kehittämisestä. Lahdesta tänne muuttanut kuulija lausui havaintonsa: Hämeenlinnassa ei ole matkailua. Paikkakuntalaisena sitä ei ole uskaltanut edes kuiskata. Miten oikeassa hän oli? Matkailu on kasvava toimiala kaikkialla, paitsi täällä. Maakuntavertailussa olemme matkailun hännänhuippu.

Alamäki alkoi Linnan Kehityksestä. Uusi tj sai päähänsä suuria ajatuksia. Lopetetaan myyntiorganisaatiot. Hämeen Matkailu ja Aulangon Matkailu joutuivat teloituspölkylle. Meillä ei enää ole myyntiorganisaatioita. Aktiivinenkaan järjestäjä ei voi tilata yhdestä luukusta majoitusta, tapahtumia tai nähtävää. Saati, että meillä on enää ketään, kuka myy Hämeenlinnaa.

Ennen lakkautusta Kehityksen johdolle esiteltiin verkostoajattelulla aikaansaatuja hyviä myyntitilastoja. Vastaus oli: ”Meillä ei pidetä tilastoja”. Siirryttiin rumpujen pärinällä markkinointiin. Matkailualan ammattilaiset vedettiin vessanpöntöstä. Jopa matkailu nimenä häivytettiin. Puhuttiin vierailijoista. (Elinvoimaohjelma 2014–2020). Tuotettiin hienoa tekstiä. Hankkeita riitti henkseleiden paukutteluun asti. Strategian tueksi rakennettiin tapahtumapuisto.

Megakonsertin jälkeen Linnan Kehitys kertoo, kuinka paljon euroja tapahtuma jättää seudulle. Laskentamenetelmää on turhaan pyydetty nähtäväksi. Yhden päivän ajan majoituksissa, keskustan kaupoissa ja kuppiloissa on toki ollut hyvää myyntiä. Peittelyn makua ei voi olla aistimatta. Enin osa laskelman rahasta lähtenee järjestäjän mukana pääkaupunkiseudulle.

Vastuu mahalaskusta kiertyy poliitikkojen henkilövalintoihin. Toimitusjohtajan lisäksi Linnan Kehityksen hallitukseen valittiin vain poliitikkoja. He tiesivät matkailusta yhtä paljon, kun sika taskulaskimesta. Lopputuloksena oli kilpailu, jossa hallitus kehui toimitusjohtajaansa, joka puolestaan kehui hallitusta. Omakehulla helposti paikattiin jyrkästi heikkenevät tilastot. Aikaisemmin hallituksessa oli Viitamäkeä, Haajasta ja Astoria – alansa osaajia.

On palattu alkupisteeseen. Meillä on hienona nimikkeenä lanseerattu matkailun ekosysteemi. Uusi aikaa edellyttää moderneja toimintatapoja. Toimintamalli rakennetaan osin uusilla työkaluilla. Yritys-verkosto näkyy matkailijalle yhtenäisenä. Verkoston kehittäminen vaatii rahoituksen lisäksi verkostojohtajan osaamisen kehittyneine digialustoineen. Balanssissa pitää olla infra, palvelut, aktiviteetit, tapahtumat, markkinointikanavat, varausjärjestelmät ja myynti. Yksikertaisesti sanoen matkailuun pitää panostaa.

Tunnen myötähäpeää nykyisiä toimijoita kohtaan. Kaupunki jakaa rahoituspennosia, kuin armopaloja. Kehittäminen lähtee pakkaselta, kun kaikki aikaisemmin tehty työ tuhottiin. Kehittäjän pitää olla kaupungin ja yrittäjien tukea nauttiva kokenut ammattilainen, jolla on ympärillään riittävä henkilöresurssi. Osaajaa ei saa tänne pihtaamalla. Matkailusta on tullut rakettitiedettä.

Kirjoittaja on asianajaja, joka ei omissa kirjoituksissaan mielistele ketään.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset