Kaupunkiuutiset

Järnefeltin Kaski esillä Taidemuseossa

Ateneumin taidemuseon rakastetuimpiin klassikkoteoksiin kuuluvat Eero Järnefeltin Kaski / Raatajat rahanalaiset (1893) ja Helene Schjerfbeckin Toipilas (1888) ovat Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi kiertueella 11 suomalaisessa taidemuseossa 1.3.–31.12.2017.

Kaski on nyt kiertueellaan saapunut Hämeenlinnan Taidemuseoon, jossa se on esillä 20.6.–30.7. Yhteiset kuvamme -näyttelyssä Eero Järnefeltin teosten yhteydessä.

Kaskeamalla eli puut polttamalla saatiin hedelmällistä viljelysmaata. Eero Järnefelt (1863–1937) maalasi savolaisten maatyöläisten raskaan aherruksen kuvauksen osittain ulkona kaskiaukiolla. Hän käytti maalaustyön edetessä apunaan malleista ja maisemista ottamiaan valokuvia. Järnefelt oli valokuvannut kaskenpoltossa myös 14-vuotiasta Johanna Kokkosta, josta tuli maalauksen pikkutytön malli. Teos on nimetty kansalliseepos Kalevalan säkeen mukaan: ”Tuop’ on piika pikkarainen, raataja rahanalainen”.

Eurooppalaisen taiteen realistiset ja naturalistiset virtaukset välittyivät vahvoina myös Suomeen. Teos on kotimaisiin aiheisiin keskittyneen Järnefeltin tunnetuin ja yksi Suomen taiteen kultakauden ikoneista. Tunteisiin vetoava teos herätti jo valmistumisensa aikoihin keskustelua köyhän väestön oikeuksista.

Järnefeltin Kaski on kiertueellaan esillä Turun taidemuseossa, Hämeenlinnan Taidemuseossa, Lappeenrannan taidemuseossa, Joensuun taidemuseossa ja Jyväskylän taidemuseossa. Schjerfbeckin Toipilas kiertää puolestaan Ahvenanmaan taidemuseossa Maarianhaminassa, Tampereen taidemuseossa, K. H. Renlundin museossa Kokkolassa, Kemin taidemuseossa, Saamelaismuseo Siidassa Inarissa ja Rauman taidemuseossa.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset