fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Jätevesillä vuosi armonaikaa

Jussi Virtanen asensi kiinteistön imeytyskentän huoltoputkea tänä kesänä Hauholla. Tontin maaperä on hiekkaista, mikä mahdollistaa jätevesien imeyttämisen maaperään. Maaperässä jätevesi suodattuu hiekan läpi ja mikrobit hajottavat jätevesien orgaanisen aineen ja ravinteet.

Kaupungissa ei tiedetä tarkkaan, kuinka monelta haja-asutusalueen asukkaalta tai mökkiläiseltä vaadittava jätevesien puhdistusjärjestelmä vielä puuttuu.

Jätevesien puhdistuksen on oltava asianmukaisessa kunnossa ensi vuoden lokakuun loppuun mennessä, jos rakennuksesta on matkaa lähimpään vesistöön enintään 100 metriä tai se sijaitsee pohjavesialueella.

Määräaikaa on jo pidennetty aiemmasta, ja lain vaatimuksia myös höllennettiin keväällä 2017.

– Viime keväästä ja kesästä puhelinsoittojen määrä on lisääntynyt, mutta kiinteistöjen määrään nähden niitä voisi olla enemmänkin, Hämeenlinnan kaupungin ympäristötarkastaja Sirpa Viholainen kertoo.

Jos matkaa lähimpään vesistöön on yli 100 metriä, jätevesijärjestelmä on kunnostettava seuraavan suuremman remontin yhteydessä. Takarajaa tälle ei kuitenkaan ole.

Rakennustarkastaja Anitta Käenniemen mukaan jätevesijärjestelmien uudistamista koskevien lupahakemusten määrässä Hämeenlinnassa ei ole havaittu mitään erityistä nousua viime aikoina, vaan vauhti on ollut vuosien ajan suhteellisen tasainen.

Vaikka tarkka kokonaiskuva puuttuu, tarvetta jätevesiremonteille Hämeenlinnassa on. Sen tietää Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry, joka tekee jätevesineuvontaa Kanta-Hämeessä sekä Pirkanmaalla ja osassa Päijät-Hämettä.

Vuosina 2013, 2016 ja 2017 yhdistyksen neuvoja kävi Hämeenlinnan alueella kaikkiaan 934 kiinteistössä, joista valtaosa oli vakituisia asuntoja.

19 prosentissa ei ollut saneeraustarvetta lainkaan. 18 prosentista löydettiin pientä korjattavaa ja 63 prosentissa järjestelmä on uusittava kokonaan.

Myös tänä vuonna yhdistys on tehnyt neuvontakäyntejä Hämeenlinnassa Lammilla.

KVVY:n hankevastaava Satu Heino listaa, että hyvin vaatimattomissa mökeissä asiat ovat yleensä kunnossa, koska jätevesi on kantovettä, joka ei vaadi toimenpiteitä. Hyvin korkeasti varustellut mökit ovat taas yleensä sen verran uudempia, että niissä vessavedet menevät umpisäiliöön.

– Loma-asunnoilla eniten tehtävää on yleensä vanhemmissa kotitaloissa ja mökeissä, joissa varustelutasoa on pikkuhiljaa ruvettu nostamaan, Heino sanoo.

Saneeraustarvetta on pääasiassa vakituisessa asuinkäytössä olevilla kiinteistöillä, joissa jätevesijärjestelmät on tehty 1960–70-luvuilla käytössä olleilla tavoilla ja ovat jääneet korjaamatta.

Vesiensuojeluhdistyksen Satu Heinon mukaan reilun vuoden päässä häämöttävän määrärajan lähestyminen on alkanut näkymään tänä kesänä.

– Nyt oli moneen vuoteen ensimmäinen kesä, kun tehtyjen korjausten määrä on kääntynyt nousuun, hän sanoo.

– Usein ihmisen mieli on sellainen, että se vaatii takarajan. Kyllä ihmiset välittävät ympäristöstä ja haluavat hoitaa asiat, se vain odottaa sitä päivämäärää.

Vaatimuksista voivat vapautua kiinteistöt, joilla on jo säännökset täyttävä järjestelmä, jotka liitetään viemäriverkostoon tai joilla on vain kantovesi ja kuivakäymälä eli huussi.

Asetus ei myöskään koske vuonna 2004 rakennettuja tai sitä uudempia kiinteistöjä. Vapautuksen saavat myös sellaiset vakituisessa asuinkäytössä olevat kiinteistöt, joissa asuvat omistajat ovat syntyneet ennen 9.3.1943.

Kaikkien kiinteistöjen on kuitenkin annettava selvitys jätevesijärjestelmästä.

Mitä tapahtuu, kun määräaika reilun vuoden päästä umpeutuu? Sitä ei Hämeenlinnassa tarkalleen vielä tiedetä.

– Valvonta tulee todennäköisesti olemaan pistokoeluontoista. Näistä asioista ei ole vielä kauheasti puhuttu, eikä valtakunnallisia ohjeita annettu, ympäristötarkastaja Sirpa Viholainen sanoo.

Kunta voi myöntää poikkeuksen määräajan noudattamisesta, jos jätevesiä on huomattavan vähän tai kustannukset olisivat asukkaalle kohtuuttomat.

Viholainen toppuuttelee heitä, jotka hamuavat viiden vuoden poikkeuslupaa. Niiden hakemukset käsittelee Hämeenlinnassa aikanaan ympäristönsuojeluviranomainen, mutta vielä siihenkään ei ole tullut tarkempaa ohjeistusta tai lomaketta.

– Poikkeuksia ei kannata nyt hakea kenenkään. Hakemuksia voidaan käsitellä vasta määräajan 31.10.2019 jälkeen, Viholainen neuvoo.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset