Peter Arkko perusti Hämeentielle kaupan, jollaisia on vain kaksi koko Suomessa

Amerikkalaisen jalkapallon varusteisiin näyteikkunassa ei ihan joka kaupungissa törmää. Vuosi sitten kesällä avattu Jefu Store on harvinaisuus, sillä alan erikoisliikkeitä on tällä hetkellä Suomessa vain kaksi.
Myymälää ja verkkokauppaa pyörittää entinen pelaaja ja nykyinen valmentaja Peter Arkko, joka toimii myös yrittäjänä rakennusalalla.
Alkujaan yrityksen perusti kaksi bisnestä opiskelevaa poikaa osuuskuntapohjalla Jyväskylässä. Pari vuotta toimittuaan he hakivat syksyllä 2017 jatkajaa liiketoiminnalle ja Arkko tarttui tilaisuuteen.
– Suurin motivaatio on palvella tätä marginaalilajia ja auttaa ihmisiä varustepuolen kautta sen sisään. Toimin lajin tietotoimistona ja jonkinlaisena suurlähettiläänä. Totta kai pyrin pitämään liiketoiminnan kannattavana, mutta kyllä tätä harrastukseksi voi kutsua, Arkko sanoo.
Oslon viikinki
Arkolla on vahva tausta amerikkalaisen jalkapallon parissa. Hän aloitti pelaajana 1990-luvun alussa Rovaniemellä Arctic Circle Stars -joukkueessa, joka voitti SM-pronssia. Vuonna 1999 hän muutti Norjaan ja pelasi neljä vuotta Oslo Vikings -joukkueessa ja saavutti Euro Cupin hopeaa.
– Uran ehdoton huippuhetki oli vuosituhannen vaihteessa, kun olin mukana Suomen EM-kultaa voittaneessa joukkueessa. Sen jälkeen aloin jo jäähdytellä. Kun muutin Suomeen ja Hämeenlinnaan 2003, pelasin enää muutaman ottelun Helsinki Roosterseissa. Olin perustanut rakennusalan yrityksen ja lapset olivat pieniä, joten hetki tuntui oikealta lopettaa.

Tytärkin innostui
Tauko jenkkifutiksesta kesti toistakymmentä vuotta, kunnes kipinä iski uudessa kotikaupungissa.
– Olin lasteni kanssa katsomassa Huskiesien harjoitusottelua nelisen vuotta sitten, kun tyttäreni innostui lajista. Hän oli vasta 13-vuotias ja arkaili vähän asian suhteen, mutta sitten pari vuotta vanhempi isoveli lupasi lähteä treeneihin mukaan. Niinhän siinä kävi, että molemmat hurahtivat, Arkko virnistää.
– Olen varsinaiselta koulutukseltani liikunnanohjaaja, joten lähdin mukaan auttelemaan harjoituksissa. Äkkiä huomasinkin olevani juniorijoukkueen valmentaja. Tällä hetkellä toimin Hämeenlinna Tigersien naisjoukkueen apuvalmentajana.
Kontaktit tärkeitä
Verrattain pienten harrastajamäärien varustekauppa ei ole helpointa mahdollista hommaa. Verkostojen luominen on työlästä.
– Varusteiden hankkiminen on tietyillä merkeillä tosi haastavaa. Jenkkien toimittajat myyvät vain valtavia eriä, eikä heitä kiinnosta Euroopan pienet markkinat, Arkko kertoo.
– Minulla on yhteistyökumppanina muutama isompi eurooppalainen firma, kuten ruotsalainen Contact Sports ja saksalainen Meyer Marketing, jonka tuomaa tavaraa myyn yksinoikeudella Suomessa.
Jefu Storen liikevaihdosta 65 prosenttia tulee verkkokaupasta. Lisäksi Arkko kiertää tuotteineen turnauksissa ja tapahtumissa.
– Viime vuoden tein vielä tappiota, mutta nyt toiminta on alkanut kääntyä kannattavaksi.

Kauppa on alkanut viedä yhä enemmän Arkon aikaa, vaikka myymälä on avoinna vain kolmena päivänä viikossa ja iltapäivisin.
– Olen pistänyt tosi paljon paukkuja tähän, hän sanoo.
– Päivät kuluvat tavaroita tilatessa ja verkkokaupan pyörittämisessä. Ihmisillä on tosi paljon kysyttävää ja yritän vastailla parhaani mukaan.
Suosio nousussa
Suomessa jenkkifutiksen parissa on muutamia tuhansia lisenssipelaajia. Lajiliiton mukaan harrastajamäärä on korkeammalla kuin koskaan ja suosiota on viime vuosina kasvattanut naisten joukkueiden mukaantulo.
– Amerikkalaisen jalkapallon tekee haastavaksi se, että joukkueen perustaminen vaatii noin 25 pelaajaa. Sellaista määrää ei ole helppo rekrytoida uuden harrastuksen pariin, Arkko pohtii.
– Itse lajihan on suurenmoinen. Se on monipuolisesti urheilullinen ja sisältää taktisia aspekteja. Ei ole vain yhtä pelaajatyyppiä, vaan tilausta on isoille ja pienille, nopeille ja vahvoille. Jotain muuta lajia harjoitelleesta ja siinä terävimmästä kärjestä tipahtaneesta voi äkkiä tulla tähti jenkkifutiksessa.
Lisää kommentti