Kaupunkiuutiset

Jenna Papunen on Vuoden nuori yrittäjä

Nuorena on vitsa väännettävä, sanotaan. Parolantien kukkapalvelun Jenna Papunen otti tuntumaa ammattiinsa jo vaahtosammuttimen kokoisena.

– Aloin pyöriä tässä samassa paikassa tyttöjen jaloissa jo pikkulikkana, hän kertoo.

– Silloin päivän kohokohta oli päästä tonkimaan roskiksia ja harjoitella niistä löytyneistä tarpeista kimppujen tekoa. Taisin olla 10-vuotias, kun sain tehtyä ensimmäisen myyntiin kelpuutetun sidontatyöni. En unohda sitä ikinä, se oli vaaleanpunaista oksaneilikkaa.

Yläasteikäisenä Papunen työskenteli kukkakaupassa sesonkien kiireapulaisena ja lukiossa pestejä siunaantui myös viikonloppuisin ja kesäisin. Koulun jälkeen hän kokeili myös muita aloja, mutta veri veti takaisin kukkien pariin.

Vuonna 2010 kauppaa pitkään pitänyt Antero Pesonen ilmoitti lopettamispäätöksestään ja vasta 24-vuotias Papunen otti nopealla aikataululla ohjat käsiinsä.

– Olihan se kauhean jännittävää ja iso vastuu aluksi hirvitti, nuori kauppias myöntää.

– Yllättävän vähän sitten aivan uusia asioita tuli eteen. Esimerkiksi se, ettei kotona joulusesongin aikaan paljon tarvinnut oleilla, oli ihan tuttu juttu jo entuudestaan.

Peruskama ei riitä

Liikkeessä työskennellyt Papunen tiesi tarkkaan, millaisia asioita hän halusi yrittäjäksi tultuaan kaupassa kehittää.

– Halusin parannusta työskentelytiloihin, ettei essu takerru jokaiseen pöydänkulmaan. Myymälään halusin avaruutta, valoisuutta ja selkeyttä.

– Joulukuussa 2012 avasin hautauspalvelun, joka on luonteva kumppani kukkakaupalle, eikä tällaista yhdistelmää kaupungissa ollut.

Papunen sanoo satsaavansa toiminnassa ammattitaitoon ja laadukkaisiin tuotteisiin.

– Siitä lähdetään, ettei meille tarvitse kukkia kuihtumisen takia palautella. Laadulla ja palvelulla pystymme kilpailemaan markettien kanssa.

– Sesongit ovat kukkakaupoille tärkeitä ja tuotteet kehittyvät. On pystyttävä vastaamaan myös erikoisiin toiveisiin, sillä pelkällä peruskamalla ei pärjätä.

Valkenevat joulukukat

Nykyajan trenditietoisuus ja televisio-ohjelmien vaikutus näkyy entistä selvempänä myös Papusen alalla. Kukissa valkoinen joulu on peittoamassa perinteisen punaisen.

– Niin paljon on kaikki muuttunut. Löysimme askettäin kuvia 10 vuotta sitten tehdyistä morsiuskimpuista ja kyllä oli naurussa pitelemistä.

– Varsinkin nuoret ottavat vaikutteita internetistä ja heillä on paljon ideoita siitä, mitä haluavat.

Hämeenlinnan Yrittäjät ja Lammin Säästöpankki valitsivat kukkakauppiaan Vuoden nuoreksi yrittäjäksi kaupungissa.

– Yllätys oli aika suuri, en osannut yhtään sitä odottaa, Papunen sanoo.

– Se on hieno kunnianosoitus, joka vetää kyllä hiljaiseksi.

Yrittäjäpalkinnon kakkukahvit su 30.11. klo 9-16 Parolantien Kukkapalvelussa (Parolantie 1).

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset