Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Jenni Höijer kertoo Onnistujan päivässä oman yrittäjätarinansa – "Onnistumiset on revitty omasta selkänahasta ja unettomista öistä"

Vuosi sitten toukokuussa avattu Villa Marenki on yksi Jenni Höijerin kahviloista. Höijer näkee, että hänen alallaan kyse on hereillä pysymisestä. Pitää tietää, mitkä tuotteet ovat milloinkin pop. Höijer tiedostaa, ettei tuttuihin juttuihin pitäisi jämähtää. "Uusiutuminen ei kuitenkaan ole ristiriidatonta. Aina on olemassa se asiakasryhmä, joka haluaa juuri ne tietyt tuotteet ihan joka kerta", hän punnitsee.

Ensimmäisen yrittäjävuoden jälkeen Jenni Höijer ajatteli, että jos hän on viiden vuoden päästä hengissä, hyvä.

12 vuotta myöhemmin hän on oppinut vaalimaan omaa jaksamistaan. Tai no – ainakin teoriassa. Nykyään hän tietää, että omaan hyvinvointiin kannattaisi satsata.

– Sitä, mihin väliin oman ajan ujuttaisi, en ole vielä keksinyt. Kun samaan aikaan pitäisi olla yrittäjä, työntantaja, äiti, vaimo ja vielä se oma itsekin, itseen panostaminen usein unohtuu, Höijer sanoo.

Omista voimista huolehtiminen on Höijerin mielestä edelleen yksi yrittäjyyden vaikeimmista asioista.

Siksi hänestä on äärimmäisen hienoa, että yksi keskiviikkona ensimmäistä kertaa järjestettävän Onnistujan päivän teemoista on yrittäjien jaksaminen.

Kondiittorimestari on huomannut, että omien voimien merkitystä aliarvioi.

– Etenkin pienet yritykset toimivat yrittäjävetoisesti. Tottahan se on, että jos yrittäjä voi huonosti, se vaikuttaa koko kokonaisuuteen.

Jenni Höijer ryhtyi yrittäjäksi 13 vuotta sitten. Hän ehti työskennellä lukion ja leipuri-kondiittorikoulun jälkeen vain pari vuotta palkansaajana, ennen kuin oli oman yrityksen perustamisen aika.

Sokerileipuri Suomisen leipomotilat ja myymälä sijaitsevat Katinalassa. Uusin Höijerin kahviloista avattiin Riihimäelle viime keväänä. Jukolassa kahvila on ollut kaksi vuotta, keskustassa reilun vuoden.

2010-luvulla Höijer on leiponut myös tv:ssä, toiminut Suomen paras leipomo -ohjelman tuomarina.

Ensi viikolla Höijer kertoo tarinansa muille hämeenlinnalaisille yrittäjille. Hän on otettu pyynnöstä Onnistujan päivän puhujaksi.

– Kai sitä ainakin jossain määrin pidetään sitten onnistujana, hän sanoo.

Onnistajaksi kutsuminen tuntuu silti vieraalta.

– Olen funtsinut asiaa päivittäin sen jälkeen, kun minut pyydettiin puhujaksi. Miten herkästi sitä muistaakin vain ne asiat, jotka ovat menneet pieleen. Onkohan se joku sisäänrakennettu juttu, että omia onnistumisia on vaikea nähdä?

Osasyy saattaa olla ilmapiiri. Höijeriä harmittaa, miten yrittäjän onnistuminen nähdään Suomessa usein negatiivisessa valossa.

– Palkansaajan bonus on vain hyvä juttu, mutta jos yrittäjä onnistuu ja jotain jää viivan alle, monella on heti mielessä, että millä kepulikonsteilla tämä on tapahtunut.

Häntä harmittaa se, miten kateutta luodaan sellaisia asioita kohtaan, joita ei edes ole.

– Useampi toimipiste ei tarkoita, että automatic kaikki skulaa helposti. Jos joku onnistuu tekemään vautsivau-jutun ja saa siitä vielä itselleen jotain, senhän pitäisi olla upeaa.

Liian usein Höijer törmää heppoisiin mielikuviin helposta yrittäjyydestä. Puheet kultalusikka suussa syntymisestä kalvavat välillä niin, ettei hän tiedä, miten päin olisin.

Höijer muistuttaa, että jokaisella on Suomessa yhtäläiset mahdollisuudet yrittäjyyteen.

– Jokainen voi kokeilla, yrittää. Itse olen aloittanut nollasta. Onnistumiset on revitty omasta selkänahasta ja unettomista öistä.

Kolmentoista vuoden aikana Höijeriltä on kysytty tasaisin väliajoin, aikooko hän jatkaa yrittäjänä. Kysymys on hänestä aina yhtä absurdi.

– Hitostako minä tiedän! hän nauraa.

– Aion olla yrittäjä niin kauan, kun se on asia, josta saan kiksejä. Toistaiseksi olen saanut.

Tässä vaiheessa Höijer on ylpeä työlleen omistautuneesta henkilökunnastaan ja siitä, että on ylipäänsä pystynyt palkkaamaan viitisentoista ammattilaista töihin.

Myös verkostot ja vertaistuki ansaitsevat kiitosta.

– Monista huolista on vaikea puhua kenenkään muun kuin samassa tilanteessa olevan kanssa.

Suurin tuki löytyy kotoa.

– Yhdessä mieheni kanssa me tätä ”kivirekeä” vedämme. Mieheni on se, joka meidän firmassa nikkaroi ja hoitaa paperihommat.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset