Kaupunkiuutiset

Jere Lampinen sai ikuisuusurakan

Hattulalainen Jere Lampinen osti sata vuotta vanhan omakotitalon kymmenisen vuotta sitten. Talon myynyt kiinteistövälittäjä mainitsi lievistä kosteusvaurioista, mutta totuus paljastui oletettua pahemmaksi.

– Olin aikeissa riitauttaa asian, mutta asiantuntijoiden mukaan oikeuden ennakkopäätökset eivät olisi olleet puolellani. Taloa oli pakko alkaa remontoida omin voimin. Harrastukseksi remontointia ei voi sanoa, koska kyseessä on ollut pakko, sanoo Lampinen.

Lampinen aloitti talon remontoinnin 2000-luvun puolivälissä. Tuolloin ulkoverhoilu uusittiin kokonaan.

– Alkuperäinen puupanelointi oli lyöty kiinni hirsirunkoon. Ilmankiertoa ei ollut lainkaan. Talo oli perustettu rossipohjalle kivien varaan. Joku oli rakentanut valesokkelin, joka ulottui ensimmäisen hirsikerran päälle. Sokkeli on valettu kiinni hirsiin, minkä takia hirsiin oli kerääntynyt kosteutta. Kosteus oli lahottanut hirsikertoja 2–3 varviin saakka. Valesokkeli mureni paikoin pelkällä luunapilla.

Talon peltikatto on uusittu 2000-luvun alussa. Välikatto oli tehty väärin, sillä katteen alla oli ilmaa ja villaa. Ilmastointiputkia pitkin oli kertynyt kondensiovettä.

– Katto oli vajaasti tuulettuva. Uusimme tukipuut, jotta saimme parikymmentä senttiä lisää ilmarakoa. Päätykolmioon sijoitimme räppänän, jotta ilma kiertäisi.

Kosteusvaurioita ei ilmennyt

Vuonna 1900 valmistuneen rakennuksen alkuperäisiä piirustuksia ei ole olemassa, eikä laajennusten tai aikaisempien remonttien ajankohdista tai laadusta ole tietoa.

Myyntiä varten piirustukset on tietysti tehty. Alun perin rakennus on ollut lähes nelikulmainen hirsitalo. Nyt talossa on 125–130 neliötä asuinpinta-alaa ja alle 60-senttistä tilaa on yläkerrassa parikymmentä neliötä.

Tänä kesänä ulkopuolinen urakoitsija uudisti talon yläkertaa. Vuosien saatossa talon yläkertaan oli rakennettu sauna, mutta alkuperäinen remontoija on tehnyt montaa asiaa väärin. Remontin taustalla oli huoli mahdollisista kosteusvaurioista.

– Kun talo joskus kenties myydään, on näiden vaurioiden olemassaolo syytä tietää. Pesutiloista ja saunasta puuttuivat kosteussulut, mutta yllättävää kyllä kosteusvaurioita ei rakenteista paljastunut, sanoo Lampinen.

Vesijohtoputket olivat mitoitettu liian pieniksi. Vedenpaine ei riittänyt nostamaan vettä yläkertaan, jos alakerrassa oli hana auki tai päinvastoin. Pesuhuone oli kaakeloitu väärin ja myös lattian kaadot olivat pielessä. Lattia oli uusittava, koska seinien panelointi oli vedetty lattiakaakelin päälle.

– Seinän ja lattian saumakohtaan vedetty silikoni oli alkanut reikiintyä, mikä lisäsi kosteusriskin vaaraa. Veranta oli rakennettu laajennusosaksi. Sen Lampinen uudisti purkamalla muun muassa lattian. Nyt verannalla on lattialämmitys ja laatat.

– Aikanaan joku on kattanut verannan huopakatteella ja seuraava vetänyt huovan päälle peltikatteen. Katossakin oli oma hommansa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset