fbpx
Kaupunkiuutiset

Jimi Kuula kävi Brasiliassa kilpailemassa

Hämeenlinnalainen Jimi Kuula sai viime keväänä kutsun kisaamaan capoeirassa lajin synnyinmaahan Brasiliaan (KU 10.5.2014 Nro 35). Jimi toivoi äitinsä Helin kanssa saavansa pitkälle reissulle taloudellisia tukijoita. Muutama tuli, loppu maksettiin omasta pussista, mutta reissu joka tapauksessa toteutui.

– Hieno kokemus, aina oppii jotain uutta, capoeirassa pitkin loikin kehittynyt Jimi Kuula kertoo kolmen viikon matkastaan.

Reissusta kaksi ensimmäistä viikkoa menivät enemmän tai vähemmän lomaillen oman ohjelman mukaan, yksi viikko oli leireilyä ja kisaamista kansainvälisessä tapahtumassa Natalin suurkaupungin tuntumassa sijaitsevassa pienemmässä kaupungissa.

– Paikalla oli meidän lisäksi vain kaksi suomalaista, jonkin verran keskieurooppalaisia, mutta etenkin brasilialaisia.

13-vuotias Jimi myös kilpaili, mutta palkintosijoille eivät taidot vielä riittäneet. Tasoitustakin hän joutui antamaan.

– Samassa nuorten sarjassa oli mukana kaksikymppisiä, joten heillä on kokemusohjaa paljon enemmän kuin minulla, lajia vajaat viisi vuotta harrastanut Jimi selvittää.

Parasta oli kuitenkin nähdä ja kokea paikan päällä lajin hienoudet ja yksilölliset taitajat.

– Aina siellä jotain uutta oppii, kun näkee kokeneiden esityksiä. Lisäintoa tuli rutkasti lisää, Jimi vakuuttaa.

Capoeira on elämäntapa

Capoeira on alkujaan brasilialainen kamppailulaji, tanssin ja fyysisen pelin yhteensulautuma. Capoeira on moniulotteinen laji ja sitä pelataan itse soitetun ja lauletun afrobrasilialaisen musiikin tahdissa.

Suomeen capoeira on jalkautunut vasta viimeisten vuosien aikana, mutta lajin synnyinmaassa se on osalle kansaa melkein elämäntapa, ainakin hyvin tiiviisti arkeen liittyvä osanen.

– Se on siellä paljon suurempi osa elämää kuin me täällä Suomessa osaamme edes kuvitella, Heli Kuula kertoo näkemästään.

Suurin ongelma oli kielimuuri, sillä paikallisista liki kaikki puhuivat vain portugalia, ei matkaajien yleisesti hallitsemaa englantia.

– Pakkohan siellä oli perussanat opetella. Mutta ei se kielimuuri näitä nuorimpia näy haittaavan, hyvin ne asiat keskenään saivat selviksi, Heli Kuula kertoo lasten kyvystä löytää yhteinen kommunikointitapa.

Näillä näkymin matka capoeiran kotimaahan ei jäänyt viimeiseksi, sillä jo nyt on viritteillä reissu 2017 suurtapahtumaan, johon tarkoitus lähteä isommalla porukalla.

Hämeenlinnassa harjoitukset jatkuvat joulutauon jälkeen taas 8. tammikuuta Myllymäen koululla.

– Harjoitukset ovat kaikille avoimet, myös uusille harrastajille, Heli Kuula patista mukaan.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset