Kaupunkiuutiset

Johanna Vuoksenmaa kertoo omista leirimuistoistaan

Viikossa aikuiseksi on tuore kotimainen elokuva, jonka on ohjannut ja käsikirjoittanut Johanna Vuoksenmaa. Komediassa joukko miehiä ja naisia viettää kesälomaviikon houkuttelevan oloisella aikuisten leirillä Turun saaristossa.

Leiri ei kenties täytä tuotelupausta elämän ihanimmasta viikosta, mutta entisellään sieltä ei palaa kukaan.

– Elokuva on suunnattu kaikille, joilla on vielä kasvun varaa, Johanna Vuoksenmaa kertoo.

Viimeiset pari viikkoa Vuoksenmaa on kiertänyt näyttelijöiden kanssa esittelemässä elokuvaa.

– Vaikka tätä ei ole varsinaisesti tehty nuorille, meillä oli koeyleisönä nuoria. He tykkäsivät paljon, sillä nuorten elämä on paljon identiteetin etsintää.

Johanna Vuoksenmaa saa ideoita konkreettisista havainnoista ja teemoista. Nyt pohjalla ovat elämän pakettiratkaisut itsensä kehittämisestä.

Kipinäniemen leirit

– Olin lapsuudessa joka elokuu raittiusleirillä Kipinäniemessä. Luontopolulla oli aina samat alkoholiaiheiset kysymykset, joista voittaja sai Pepe-lakua. Lakuaddiktina minulle tulivat promillerajat jo silloin tutuksi, Hämeenlinnasta kotoisin oleva Vuoksenmaa kertoo.

Elokuvan öiseen kalliolla istumiseen hän sai idean raittiusleirin viimeisestä disco-illasta. Discon jälkeen 12-vuotias Johanna Vuoksenmaa lähti leiri-ihastuksensa kanssa istumaan Katumajärven rannalle ja odottamaan auringon nousua.

– Odotin pojan kanssa tuntikausia, että rusotus vaihtuu nousevaksi auringoksi. Sitten tajusimme, että aurinko nousee selkämme takaa. Luulimme Rautaruukin valoja aamuauringoksi.

Myöhemmin tuli rippikoululeiri, josta muodostui tärkeä yhteisö koko lukioajaksi. Aikuisena Vuoksenmaa on ollut tanssi- ja tennisleireillä niin Vierumäellä kuin Viron kylpylöissä.

– Vietin lapsuuteni Poltinaholla Kauratiellä. Lukioiässä asuin Vuorikadulla.

Johanna Vuoksenmaa kertoo käyvänsä usein äitinsä luona Hämeenlinnassa, sekä kesämökillä Alajärven rannalla.

– Nuoruuteni ensimmäisiä töitä koulun ohella oli Hämeenlinnan Kaupunkiuutisten jakaminen. Minun aluettani oli Hallituskatu, Vuoksenmaa lisää.

Hyvänmielen elokuva

Leirin pahantuulista kokkia näyttelee Minna Koskela, joka tuttu mm. Kumman kaa -komediasarjasta. Rooli on erilainen verrattuna Koskelan aiempiin rooleihin.

– Tavallaan jokainen rooli on erilainen. Kuvauksetkin olivat hiukan kuin leiri, hän lisää.

Minna Koskela kertoo saaneensa hyvää palautetta – Viikossa aikuiseksi on hauska ja koskettava.

Elokuvan hämäläissyntyinen panos on vahva, sillä Helsingissä asuva Minna Koskela on kotoisin Janakkalan Koljalan kylästä.

– Ennen kuin lähdin parikymppisenä teatterikorkeakouluun, olin Janakkalan nuorisoteatterissa eli Jatsissa.

Tällä hetkellä Minna Koskela kirjoittaa Riina Katajalla monologinäytelmää ja Teatteri Jurkan ohjelmistossa on Koskelan käsikirjoittama ja ohjaama Melkein kuin Emmerdalessä. Lisäksi Kumman kaa on ilmestynyt sarjakuvana.

Entä Minna Koskelan omat leirimuistot?

– Tosi hauskoja! Olin lapsena Janakkalassa urheiluleireillä ja luovan toiminnan leireillä. Sitten myöhemmin olin kesätöissä kunnan raittiussihteerin sijaisena ja vedin nuorten raittiusleirejä.

Viikossa aikuiseksi ensi-ilta Hämeenlinnassa 23.1.2015.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset