Kaupunkiuutiset

Jokainen jalka
 on yksilöllinen

Aulangontiellä on jo 16 vuoden ajan tehty pohjallisia mittatilauksella. Hämeen Apuvälinetekniikan valmistamilla pohjallisilla korjataan jalan ja nilkan virheasentoja sekä kevennetään ja tasataan jalkaterään kohdistuvaa kuormitusta.

– Yksi yleisimmistä vaivoista on nilkkojen yliliikkuvuus, joka näkyy siinä, että nilkat kääntyvät sisäänpäin ja jalkaterän pitkittäisholvikaari laskee, apuvälineteknikko Tapio Lehti kertoo.

– Tämä aiheuttaa nilkoissa, polvissa ja säärissä erityyppisiä ongelmia ja kipuja myös jalan etuosassa, mikä saattaa pidemmälle päälle johtaa vaivaisenluihin.

Toinen hyvin yleinen ongelma on latuska- eli lättäjalka, joka on synnynnäinen ja usein periytyvä ominaisuus.

– Latuskaksi kutsutaan jalkaa, jossa ei ole holvikaarta oikein nimeksikään, vaikka sen päälle ei olisi edes kuormitusta. Tällainen jalka on joustamaton, jolloin nilkat rasittuvat helposti ja saattaa syntyä kovettumia. Myös varpaat tahtovat mennä ristiin tai jopa koukkuun.

Kolmas kiusankappale on kantapään kiputila eli plantaarifaskiitti, jota kutsutaan myös luupiikiksi.

– Luupiikki voi olla esimerkiksi rasituksesta johtuva vamma, joka tulee jalkapohjassa olevaan lihaskalvojänteeseen. Aika usein sanotaan, että kyse on tulehdustilasta.

OIKEIN tehdyistä pohjallisista löytyy helpotusta ja apua kaikkiin mainittuihin vaivoihin. Yliliikkuvan nilkan tapauksessa jalan pitkittäisholvin alle tehdään tukea ja kantaluun sisäreunaan kiilausta. Suurin piirtein samoin tehdään lättäjalan pohjallisen kohdalla, jossa jalan painon tasaaminen vähentää myös kovettumien syntymistä. Luupiikistä kärsivien kipukohdan painetta voidaan keventää ja kantapään alle voidaan laittaa pehmeyttä.

Lehti käyttää pohjallisten materiaalina EVA-solukumia, kumikorkkia, hiilikuitua ja silikonia.

– Jaloista otetaan painannekuvat mitanottolaatikossa ja sitten tehdään kipsimallit, joiden päälle pohjallisaihio prässätään.

– Sen jälkeen aihio hiotaan ja tehdään tarvittavat kiilaukset. Pohjalliset sovitetaan kenkiin sekä jalkoihin sopiviksi ja sitten seuraakin asiakkaan koekäyttövaihe, jonka aikana voidaan tehdä vielä hienosäätöä. Ensimmäisen parin hinnaksi tulee noin 160-180 euroa, mutta seuraavien parien hinta tietenkin sitten halpenee.

Tukipohjallisia käyttävät myös monet diabetes-ja reumasairauksista kärsivät henkilöt.

ALARAAJOJEN pituuseroja on yllättävän monilla. Heille tehdään pohjallisia, joissa on koroke kantapään alla.

– Jos jalkojen pituudessa on viidenkin millin ero, korokepohjallisia kannattaa ehdottomasti harkita, Lehti sanoo.

– Seitsemän millin korotuskin sopii vielä aika moneen kenkään ja joskus on tehty kymppimillinenkin jalkineen sisään. Käytännössä sitä korkeampi koroke täytyy sitten jo tehdä kengän ulkopuolelle.

Jalkojen pituuserosta voivat hälyttää vaikkapa epämääräiset kivut alaselän alueella.

– Kannattaa mennä peilin eteen seisoskelemaan ja tarkkailla lantion asentoa. Sitten voi laittaa vaikkapa muutaman sanomalehden toisen jalan alle ja katsoa, alkaako näyttää paremmalta.

Apuvälinetekniikasta saa myös mittojen mukaan tehtyjä ortopedisia jalkineita ja sarjavalmisteisia erityisjalkineita.

– Näitä käyttävät asiakkaat, joilla on jonkun sairauden takia jaloissa turvotusongelmia, eikä kenkäkaupasta enää löydä mitään sopivaa. Mittaukset sekä lestit tehdään täällä meillä ja varsinainen kenkätehdas on Tampereella.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset