fbpx
Kaupunkiuutiset

Jokaisella lapsella on oikeus onnelliseen lapsuuteen

Mannerheimin Lastensuojeluliitto perustettiin 4.10.1920 edistämään lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia. Nimensä liitto sai Marsalkka Mannerheimin ja hänen sisarensa sairaanhoitaja Sophie Mannerheimin mukaan. Mukana perustajajoukossa oli myös arkkiatri Arvo Ylppö. Ensimmäiset paikallisosastot perustettiin jo samana vuonna eli 1920 Hämeenlinnaan ja Hankoon.

– MLL:n Tyrvännön paikallisyhdistyskin perustettiin jo 1923. Nykyisin Tyrvännön yhdistyksessä on noin 50 jäsentä, jäsenmaksu on 25 euroa vuodessa ja jäsenenä saa monia etuja ja tekemistä koko perheelle, esittelee puolitoista vuotta yhdistystä puheenjohtajana vetänyt Niina Viitala.

Lähiseudulla MLL:n paikallisyhdistyksiä on ainakin Hauholla, Rengossa, Hattulassa, Hämeenlinnassa, Janakkalassa, Kalvolassa, Lammilla ja Tuuloksessa.

– Kokoonnuimme aiemmin Tyrvännön seurakuntakodissa joka toinen viikko. Paikalla oli yleensä kymmenkunta henkeä. Väen vähyys sai meidät miettimään, mitä uutta keksisimme, ettei yhdistys tällä kylällä kuolisi. Yhtenä yönä sain ajatuksen, että tehdäänpä liikunnallinen perhekahvila. Saimme luvan kokoontua Lepaan ala-asteen vanhaan liikuntasaliin. Siellä lapset saavat juosta, jumpata ja leikkiä ja touhuta temppuradalla, sillä aikaa vanhemmat juovat kahvia ja tapaavat muita samassa elämäntilanteessa olevia. Kävijämäärä on kohonnut 40 henkilöön ja koko ajan tulee uusia kasvoja, kertoo hallituksen jäsen Mari Paajanen.

Yhdistys on myös järjestänyt makkaranpaistoretkiä Vanajanniemeen ja viettänyt leffailtoja hämeenlinnalaisissa elokuvateattereissa. Kevätretki suuntautui Heurekaan.

Toukokuinen suuri tapahtuma oli Pikku Kakkosesta tuttujen Mimin ja Kukun konsertti HAMK:n kampuksen liikuntasalissa Lepaalla. Pihalla oli poniratsastusta ja traktoriajelua, sisällä myös puffetti.

– Avustuksia emme ole hakeneet, 25 euron jäsenmaksusta jää vain 7 euroa paikallisyhdistyksen käyttöön. Perhekahvilan tuoton voimme pitää ja pyrimme siihen, että tarjottava on itse tehtyä.

Saamme myös vuokratuloja yhdessä Hämeenlinnan ja Hattulan yhdistyksen kanssa omistamastamme vuokra-asunnosta, puheenjohtaja Viitala kertoo.

– Mannerheimin Lastensuojeluliitto on lapsen asialla. Olemme miettineet, mitä voisimme tehdä yhdistyksenä, sillä Lepaan koulussa, jossa on 54 oppilasta, on tällä hetkellä vaikea tilanne. 1–2 luokalla on 31 oppilasta ja yksi opettaja. Meitä on uhkailtu ala-asteen siirrolla, seuraavana päivänä siirto perutaan jne. Haluamme yhdistyksenkin puitteissa tukea yhteisöllisyyttä, mutta jos koulu hajotetaan, tänne ei jää mitään, suree MLL:n rahastonhoitaja Mari Monto.

Lepaalla ja Tyrvännössä asuu paljon lapsiperheitä, tulkaa mukaan toimintaan, kehottavat hallituksen aktiivijäsenet. Toiminta tarjoaa tapahtumia ja retkiä joko ilmaiseksi tai pientä korvausta vastaan.

MLL Tyrvännön nettisivuilla voi liittyä jäseneksi, myös facebook-sivuilta löytyvät ajankohtaiset tiedot.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset