fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Jokaiselle löytyy oma paikka laulaa

.
Kanttori Sonja Saarikon mielestä hienoimpia asioita kuorotyössä ovat yhteisöllisyyden kokemus ja se, kun saa nähdä innostuksen tarttuvan laulajiin.

Kuorolaulu on jo pitkään ollut vahvoissa kantimissa Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa.

– Täällä on ollut paljon innostusta kuoroja kohtaan, kanttori Sonja Saarikko kertoo.

– Oma vaikutuksensa on myös kanttoreiden määrällä, eli meitä on ollut viisi johtamassa erilaisia kuoroja. Lasten ja nuorten puolella toiminta on ollut todella aktiivista.. Sieltä siirtyy myös laulajia aikuisten ryhmiin ja Vox Vanajae on onnistunut rakentamaan tässä suhteessa luontevaa siltaa, kun laulajat ovat saaneet jatkaa saman johtajan, Ismo Savimäen ohjauksessa.

 

Seurakunnan uusi Tawastica-kuoro kutsuu parhaillaan hyviä laulajia riveihinsä. Kuoron ohjelmisto on monipuolinen ulottuen perinteisestä suomalaisesta kirkkomusiikista klassisen musiikin säveltäjämestareihin ja uuteen hengelliseen musiikkiin. Kuoro laulaa pääsääntöisesti neliäänisesti ja nuotinlukutaito katsotaan eduksi. Tawastica esiintyy jumalanpalveluksissa sekä konserteissa ja sitä johtavat Saarikko ja Anna-Maria Lehtoaho.

– Tawastica on Hämeenlinnan kirkkokuoro uudella nimellä. Vanhaa nimitystä pidettiin vähän leimaa antavana. Helposti kuvitellaan, että kirkkokuoroon liittyminen tarkoittaa sitoutumista vuoden jokaiseen sunnuntaihin. Kirkkovuoden juhla-aikoina näin tietysti onkin, mutta kääntöpuolena asiassa on kaupungin komein esiintymispaikka ja ihmisiä täynnä olevat penkit.

– Kahdesta johtajasta on monenlaisia hyötyjä. Voimme harjoittaa kuoroa stemmoittain ja toinen voi tarvittaessa säestää. Toiminta on paljon tehokkaampaa ja meillä on mahdollisuus tehdä monipuolisempaa ohjelmistoa. Keväälle on muun muassa suunniteltu yhteistyötä Hämeenlinnan gospelkuoron kanssa.

 

Kuoroja on moneen lähtöön. Jotkut harjoittelevat vaativia kokonaisuuksia ja laulajat valitaan koelaulujen kautta. Toisiin ryhmiin riittää vain halu ja innostus.

– Kuorotoimintaa on tänä syksynä uudistettu sillä ajatuksella, että kaikille löytyisi paikka laulaa. Uusi pelinavaus on miesten laulukoulu, joka on kolmen kokoontumiskerran kurssi. Ehkä seuraavaksi järjestetään naisten laulukoulu, Saarikko tuumaa.

– Nuotin vierellä -lauluryhmä kulkee nyt nimellä Kaikki laulamaan, koska kyllähän siellä hienosti nuotissa pysyttiin. Näissä matalan kynnyksen yhteislaulutilaisuuksissa lauletaan monipuolisesti hengellistä musiikkia, mutta käydään myös hiukan läpi laulutekniikkaa. Ryhmä vierailee kantakaupungin palvelutaloissa ja vanhusten hoivayksiköissä.

 

Saarikko kertoo kulkeneensa melko tyypillistä tietä kanttorin ammattiin.

– Musiikki oli lapsesta asti tärkeä harrastus perheessä, mutta pitkän aikaa ajattelin, että kanttoriksi en halua, hän tunnustaa.

– Lukioaikana sitten innostuin urkujen soitosta, hain Sibelius-akatemiaan ja pääsin.

Myös kiinnostus kuoroihin syttyi hiukan jälkijunassa.

– Tässä ammatissa kuorotyö vie hiljalleen mukanaan. Omien kokemusten kautta nälkä kasvaa, kun näkee, että oma innostus tarttuu kuorolaisiin, Saarikko sanoo.

– Kuorolaulu on ihan tutkimustenkin mukaan terveyttä edistävä harrastus. Se on hyvin kokonaisvaltaista toimintaa, jossa syntyy tosi voimakas yhteisöllisyyden kokemus. Esimerkiksi tärkeisiin konsertteihin valmistautuminen muuttaa koko ihmisryhmää ja laulajien välille aivan erityinen side.

 

Onko kuoroon liittyvän osattava lukea nuotteja?

– Se riippuu täysin kuorosta. Tawasticassa se katsotaan eduksi, mutta pakollista se ei ole, Saarikko kertoo.

– Nuottien osaamisesta on tavattomasti hyötyä ja esimerkiksi kamarikuorossa se on oleellista, että pystyy itsenäiseen harjoitteluun. Kuoroista kiinnostuneiden kannattaa ottaa reippaasti yhteyttä meihin kanttoreihin, niin voimme auttaa asioissa eteenpäin.

 

Uusia laulajia etsivä Tawastica-kuoro kokoontuu keskiviikkoiltaisin klo 17.30-19.30 Keskusseurakuntatalolla. Kuoroa johtavat kanttorit Anna-Maria Lehtoaho (040-8049344) ja Sonja Saarikko (040-8049323), joilta voi kysyä lisätietoja ja varata ajan koelauluhetkeen.

 

Seurakunnan aikuisten kuorot

Hämeenlinnan gospelkuoro, Lintukodon kirkkosali, to klo 18-20

Tawastica, Keskusseurakuntatalo, ke klo 17.30-19.30

Miesten laulukoulu, Poltinahon seurakuntatalossa, alkanut 12.9.

Hämeenlinnan kamarikuoro, kootaan konsertteihin ja produktioihin

Tuomasmessun lauluryhmä, Poltinahon seurakuntatalossa, su tunti ennen Tuomasmessua, harjoitus klo 17-18

Vanajan kamarikuoro, Kumppanuustalossa, to klo 18-20

Vox Vanajae, keskusseurakuntatalo, joka toinen sunnuntai klo 13-16

Kaikki laulamaan, Hämeenlinnan kirkossa, ke klo 16-17.15

Rengon kirkkokuoro, Rengon seurakuntatalossa, kokoontuu juhla-aikoina

 

Lisätietoja: www.hameenlinnanseurakunnat.fi/toiminta/musiikki

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset