Kaupunkiuutiset

"Joku veti herneen nenään"

Hattulassa muhii selkeästi sisäinen sekametelisoppa, jonka vaikutukset heijastuvat niin kunnan sisälle kuin ulospäin. Kunnanvaltuuston keskiviikon kokouksessa käytettiin sellaisia puheenvuoroja, etteivät ne voi olla heijastumatta tulevaisuuteen.

Vahvaa sananvaihtoa kehkeytyi tarkastuslautakunnan erottamisesta sekä Hämeen ammattikorkeakoulu Oy:n perustamisesta. Valtakunnallisestikin harvinainen lautakunnan erottaminen poikii puheitten mukaan valitusprosessin, jonka kesto jää nähtäväksi.

Hattulalaisittain poikkeuksellisen pitkäksi venähtänyt kokous käsitteli viime vuoden tilinpäätöksen ja arviointikertomuksen hetkessä parilla nuijakopautuksella, mutta tarkastuslautakunnan luottamusta puntaroineen valiokunnan loppuraportti aloitti sanallisen väännön.

Ensimmäisen kerran kiisteltiin jo siitä, voivatko valtuuston puheenjohtaja Kaj Nordenswan (kesk.), kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventola (kok.) ja kunnanjohtaja Heidi Rämö jäävätä itsensä ja siirtyä kuuntelemaan asian käsittelyä takapenkille. Näin joka tapauksessa kävi.

Valiokunnan raportin esitellyt Risto Anttila (kok.) luki ääneen sen, joka jo tiedettiin – lautakunta ei nauti luottamusta. Äänestykseen asia kuitenkin eteni, sillä osa valtuustosta oli toista mieltä. Puolueiden sisälläkin oltiin erituumaisia, kun äänestystulos 21–14 näytti lautakunnan luottamuksen kadonneen.

Ennen äänestystä erotetun lautakunnan puheenjohtaja Matti Kortesaari (kesk.) ihmetteli pariin otteeseen sitä, ettei lautakunnan luottamuksen katoamisesta annettu yksilöityjä perusteita ennen kuin valtuuston esityslistan yhteydessä, vaikka sellainen paperi oli tehty.

– Lautakunnan jäseniä ei edes kuultu hallintolain mukaisesti. Tästä tulee varmasti kolmas kierros asian käsittelyyn, Kortesaari sanoi, ja tarkoitti valituksen tekemistä.

Samaa linjaa edusti perussuomalaisten Seppo Söderlund, joka totesi meneillään olevan tragikomedian. Hän sanoi asian etenevän varmasti valituskierrokselle.

– Pitää olla selvä syytekirjelmä erottamispäätöstä tehtäessä, nyt on hoettu vain epämääräistä luottamuspulaa. Tämä ei ole hyvää hallintoa, jos joku vetää herneen nenään yksittäisistä asioista, Söderlund sanoi.

Tarkastuslautakunnan jäsen Jiri Kattelus (kok.) oli myös ihmeissään erottamisprosessista, jossa ”ei edes kunnolla kuultu lautakunnan jäseniä”.

– Ihmettelen kovasti, tiivisti Kattelus.

Lautakunta joka tapauksessa erotettiin, mutta uutta ei valittu tilalle. Se tapahtuu vasta valitusajan umpeuduttua.

Kina Hamkista

saa jatkoa?

Hämeen ammattikorkeakoulu on Hattulassa edelleen myös sisäinen kiistanaihe, mutta kädenvääntö jatkunee myös naapurikuntien kanssa. Hattula kutsuu muu osakaskunnat neuvotteluihin ylijäämien ja arvonkorotusrahaston rahoista.

Kuntayhtymän purku ja osakeyhtiöön osakkaaksi liittyminen on niin arka asia, että käsittelyjärjestystäkin näiden asioiden välillä vaihdettiin vielä kokouksen aikana.

Valtuusto äänesti ensin kuntayhtymän purkamisesta ja perään Hattulan ryhtymisestä Hamk-yhtiön osakkaaksi. Esityslistalla asiat olivat toisessa järjestyksessä.

Kunnanhallitus esitys oli, että kuntayhtymä purettaisiin vain ehdolla, että peruspääomaosuudet määräytyisivät maksettujen peruspääomien mukaisena sekä arvonkorotusrahasto ja oikeus ylijäämiin määräytyy asukaslukujen suhteessa.

Seppo Söderlundin esitys oli ehdollisesta yhtiöön liittymisestä. Ehto olisi, että Hattula maksaa 500 000 osakepääomaa vain, jos se saa neuvottelujen kautta ylijäämiä ja rahastorahoja runsaat kolme miljoonaa euroa. Äänestyksessä ehdollisuus kaatui 28–7.

Kokoomuslaiset Miia Antin ja Matti Puotila epäilivät vahvasti sitä, että neuvottelujen käynnistäminen ylijäämistä ja arvonkorotusrahaston varoista synnyttää kuntien kesken pitkään jatkuvaan riitelyn.

– Riitely on helppo aloittaa, mutta vaikea lopettaa, Puotila perusteli kantaansa.

Matti Kortesaari oli tässäkin asiassa innokkaasti äänessä:

– Kuokitaan ensin vanhat saatavat pois ennen kuin laitetaan uutta rahaa sisälle.

Äänestyksessä Antin ja Puotila jäivät kaksin, kun he olisivat halunneet 500 000 maksamista ilman erityisiä neuvotteluja kertyneistä ylijäämistä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset