Kaupunkiuutiset

”Jos kävelee, on askeleen edellä”

Hattulalainen, rekisteröity jalkojenhoitaja Tuula Vihtilä on valittu Vuoden jalkojenhoitajaksi 2014. Suomen jalkojenhoitajien ja jalkaterapeuttien liiton kunniakirjan on tähän mennessä saanut noin viisitoista ammattilaista.

– Valituksi on tullut aktiivisia ja monipuolisia toimijoita, joten minulle tunnustus merkitsee arvostuksenosoitusta, Tuula Vihtilä sanoo.

Vihtilän Jalkaterapia Helmi sijaitsee hämeenlinnalaisen Fysian tiloissa Aulangontiellä. Hyvinvointialan yrittäjien toiminta Fysiassa jatkuu edelleen normaalisti, vaikka kiinteistö onkin ollut kaupan.

Jalkojenhoitajat hoitavat pääasiassa niitä, jotka eivät itse kykene jaloistaan huolehtimaan sairauden vuoksi. Vihtilä hoitaa pääsääntöisesti diabeetikkoja, reumaatikkoja ja aivohalvauspotilaita, joilla sairaudet aiheuttavat usein jalkaongelmia. Asiakkaita Vihtilällä on käynyt jopa Nurmeksesta ja Ivalosta asti.

Perushoitoihin kuuluvat hankalien kynsien asennosta johtuvat iho-ongelmat.

– Teemme myös pohjallisia, kevennyksiä ja varpaan oikaisemiseen tarkoitettuja apuvälineitä.

Vihtilän mielestä terveenkin kannattaa vaalia jalkojensa terveyttä.

– Olisi tärkeää pitää hyviä kenkiä ja käyttää jalkoja. Jos kävelee, on askeleen edellä, Vihtilä painottaa.

Alan tutkimus kehittynyt

Vihtilä on vanhemman koulukunnan jalkojenhoitaja. Hän hakeutui jalkojenhoitajakoulutukseen Helsinkiin 42-vuotiaana.

– Ollessani töissä apuhoitajana kotisairaanhoidossa totesin, että ihmisillä on jalkavaivoja, joihin kukaan ei osaa vastata, joten päätin opiskella jalkojenhoitajaksi.

Vihtilä valmistui 1994, mutta avasi jo opiskeluaikanaan hoitolan Tampereelle. Viimeisten parin vuosikymmenen aikana hoidot ovat säilyneet lähes ennallaan, mutta sienikynteen tarkoitetut kemialliset kynnenpoistot ovat lähes jääneet pois.

– Lääketiede on kehittynyt ja kynsisienilääkkeet ovat paljon parempia kuin ennen.

Myös jalkojenhoidon välineistö ja tutkimus ovat kehittyneet merkittävästi. Uusi jalkaterapeuttikoulutus on avannut myös väylän yliopistoon. Maistereita on valmistunut useita ja vuosi sitten yksi jalkaterapeutti väitteli jo tohtoriksi.

Jo 62 vuotta täyttänyt Vihtilä aikoo jatkaa niin kauan, kuin tuntuu mielekkäältä.

– Pääsisin vajaan vuoden päästä eläkkeelle, mutta en tiedä mitä päivät tekisin. Olen ajatellut, että jos terveyttä piisaa, teen töitä ainakin 65-vuotiaaksi asti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset