Kaupunkiuutiset

Josef Tomminen ottaa teoksillaan kantaa

Pekolassa asuva taiteilija Josef Tomminen juhlistaa 80-vuotisiaan avaamalla Tuulikumpu-kotinsa näyttelyvieraille kuukauden ajaksi. Nähtävänä on sisätiloissa ja pihamaalla nauruhermojakin kutkuttavia maalauksia, veistoksia, installaatioita ja puutöitä monelta vuosikymmeneltä.

– Viime aikoina halonhakkuu on ollut päähommanani, mutta näyttelyyn olen tehnyt myös joitakin uusia töitä. Maalaaminen on jäänyt, sillä se vaatii oman aikansa, sen sijaan installaatioita syntyy päähänpistoista, hän naurahtaa.

Entisen pienen maatilan rakennukset ovat muuttuneet Tommisen käsissä erilaisiksi näyttelytiloiksi, ja pihakodassa vieraatkin pääsevät virkistäytymään avotulen tunnelmassa.

Vanhan navetan ylisineen Tomminen on rakentanut valoisaksi galleriaksi ja tilateosten asuinsijaksi. Esillä olevissa maalauksissa värit kylpevät ja antavat muun muassa aavistuksen Lapin lumosta, joka on taiteilijalle läheinen asia. Joukosta löytyy myös hänen ihan ensimmäinen maalauksensa, jonka hän teki kansalaisopiston kurssilla vuonna 1974. Siitä tuli niin hyvä, että hän innostui ja muutkin innostivat häntä jatkamaan taidekouluun.

– Olen ehtinyt tehdä taivalta, vaikka myöhään aloitinkin. Parhaimpina vuosina maalauksia syntyi 30–40, hän summaa luovuuden matkaansa.

Vanhaan liiteriin Tomminen on rakentanut kauhukabinetin, jossa hän ottaa töillään kantaa maapallon henkiseen tilaan. Ulkoseinään on kiinnitettynä ase, jonka teosnimenä on Venäläinen demokratia. Sisällä orressa roikkuvat rinnakkain ikiaikaiset Maailmanrauhan pilaajat, jotka ovat nyt saaneet joukkoonsa uuden tulokkaan, presidentin valtameren takaa.

– Maailman meno hirvittää. Pelkään, että Trump saa syttymään kolmannen maailmansodan, hän puistattelee.

Tomminen sanoo haluavansa herättää ihmisissä ajatuksia teoksillaan. Huonoa palautetta hän ei ole niistä saanut.

– Vanhemmiten sitä uskaltaa enemmän. Onneksi meillä on vapaus ja tarpeeksi rohkeutta julkaista myös kantaa ottavia töitä.

Tomminen kertoo olevansa shamaani viidennessä polvessa. Sopivan hetken koittaessa, esimerkiksi koululaisryhmien ollessa vierailulla, hän pukee aidot turkikset päälleen ja ottaa itse tekemänsä rummun käteensä.

Myös valmistamissaan kalusteissa Tomminen tuo esiin vanhoja perinteitä. Tästä on esimerkkinä viikinkipenkki ja tamminen, vanhanajan piironkia muistuttava kaappi. Pienempiä nikkarointitöitä, kuten kantokoreja ja puuleluja, hänellä on kotonaankin valmiina hyllyköllinen, ja Hattulan vanhan kirkon vieressä sijaitsevassa kotiseutupuodissa niitä on myytävänä lisää.

Juhlanäyttelyä varten Tomminen on veistänyt viikinkiteoksen, ja löytyypä galleriasta Penan pässikin. Sarvipää on saanut idean Nyholmin Penaan liittyvästä tarinasta, jonka mukaan tämä ystävystyi pässin kanssa teurastamolla.

Vuosien varrella Tomminen on johdattanut myös muita taiteenteossa. Hän oli pitkään Hämeen Taidearttelin ohjaajana, ja hän toimii aktiivisesti Hattulan taiteilijaseurassa.

– Ohjaustoiminta on jäänyt muuten, mutta Hämeenlinnan seudun invalideja käyn vielä ohjaamassa. Se on minulle tärkeä asia. Heinäkuun puolenvälin jälkeen he tulevat leirille Tuulikumpuun, hän kertoo.

Tommisen 80-vuotispäivä on 6.6. Näyttelyn kaikille avoimia avajaisia vietetään 10.6. kello 13 Kotiateljee Tuulikummussa osoitteessa Mustilanmäentie 34 B, Pekola. Avajaisissa puhuu Lasse Lehtinen. Näyttely on auki 9.7. asti päivittäin kello 12–18 juhannusta lukuun ottamatta.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset