fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Jouko Keskimaan kädenjälki näkyy kaupungin puistoissa – "Vielä kun saataisiin vanha hautausmaa peruskorjattua", hän tuumaa.

Jouko Keskimaan vastuulla ovat kantakaupungin viheralueet Tampereentieltä länteen. Pitäjistä hänen toimenkuvaansa kuuluvat Kalvola ja Renko. Kuva: AP Sarjanto
Jouko Keskimaan vastuulla ovat kantakaupungin viheralueet Tampereentieltä länteen. Pitäjistä hänen toimenkuvaansa kuuluvat Kalvola ja Renko. Kuva: AP Sarjanto

Puistojen kaupungissa vihreät keitaat ovat kovassa käytössä sekä alituisesti ihmisten tarkkailun ja kiinnostuksen kohteina. Hämeenlinnan läntisellä puolella niiden kunnosta on pitkään vastannut sama mies, puistomestari Jouko Keskimaa.

Koska aloitit työt kaupungilla?

– Tulin ensimmäisen kerran jo vuonna 1979, mutta koko 1980-luvun työskentelin yksityisellä puolella. Vuonna 1990 palasin takaisin puistopuutarhuriksi kaupungin rakennusvirastoon.

Miksi olet viihtynyt samassa hommassa niin kauan?

– Tykkään oikeasti työstäni. Se on sopivan haasteellista ja saan olla monessa mukana. Työn jälki on näkyvää. On tehty nuoria puistoja ja kujanteita, joissa kasvaa nyt isoja puita. Meillä on hyvä henkilökunta ja he sen työn lopulta tekevät.

Mitä toimenkuvaasi kuuluu?

– Vastaan kantakaupungin läntisistä viheralueista ja pitäjistä Kalvolasta ja Rengosta. Lisäksi suunnittelen työkokonaisuuksia neljälle vankityöryhmälle ja kuntouttavassa työtoiminnassa oleville. Vastaan myös kaupunkilaisten palautteisiin.

Tuleeko palautteita paljon?

– Minun pöydälleni päätyy sellaiset 200 palautetta vuodessa ja puhelimitse tulee paljon kaikenlaisia kysymyksiä puistojen hoidosta. Alueellamme on rapiat 400 roskista. Jos joku niistä pääsee täyttymään, puhelin alkaa soida. Minusta se on pelkästään myönteistä. Leikkipaikoista herkästi soitetaan, jos joku laite on mennyt rikki ja ilkivallasta ilmoitellaan myös.

Virkamiehet saavat toisinaan kovaakin kritiikkiä, miltä se tuntuu?

– Ei yleensä pahalta, koska arvostelu liittyy usein resurssiongelmiin, joille minä en voi mitään. Haittakasvien, kuten jättipalsamin hävittäminen on yksi tällainen asia, johon on vaikea saada resursseja irrotettua. Ehkä tänä vuonna saadaan järjestettyä talkoot, jotka tähän ongelmaan purevat.

Sää taitaa olla isossa roolissa työssäsi?

– Sää tekee usein kiusaa. Pakkasten tultua on hankalaa päättää, milloin lähdetään jäädyttämään kenttiä. Talvet ovat menneet semmoiseksi, ennen lähdettiin liikkeelle lokakuun lopussa, mutta nykyään talvi tulee varmasti vasta tammikuussa. Touko-kesäkuussa taas on istutusten kannalta kriittistä miettiä, onko yöpakkasia, kylmää pohjoistuulta tai vaivaako kuivuus. Sateet tai helteet vaikuttavat valtavasti puistojen kuntoon.

Mitä töitä on tällä hetkellä meneillään?

– Kevätsiivoukset ovat käynnissä, roskia kerätään ja harjataan katuhiekkoja nurmikoilta. Puiden ja pensaiden leikkaukset ovat loppusuoralla. Iso työmaa on Jukolan koulun pihan saneeraus, joka alkaa ensi maanantaina.

Onko muuta uutta tiedossa?

– Sammon perukoilla on laajoja peltoaukeita, joita olemme käyneet niittämässä. Niistä on valittu kolme lohkoa, joihin kehitellään puistometsää. Sen myötä luonnon monimuotoisuus lisääntyy ja alueelle saadaan hiilinieluja.

Muistatko pitkältä uraltasi jotain erityisen mieleenpainuvaa?

– 1990-luvulla oli vaikeita taloudellisia aikoja. Torin ja Kirkkopuiston saneeraukset vuonna 2006 olivat iso merkkipaalu. Siitä alkoi hyvä jakso ja muitakin peruskunnostuksia saatiin käyntiin. Ammatillisesti voi olla ylpeä kansallisesta kaupunkipuistosta ja muutamasta keskustan puistosta, jotka ovat ihan ykkösluokkaa. Vielä kun saataisiin vanha hautausmaa peruskorjattua.

Jouko Keskimaa

Puistomestari Hämeenlinnan kaupungilla.

Kotoisin Kalvolasta, asuu Pappilanniemessä.

Perhe: vaimo ja neljä aikuista lasta.

Koulutus: puutarhateknikko.

Harrastukset: seurakuntatoiminta ja vanhan kotitalon remontointi.

Lempiruoka: kaikenlaiset keitot.

Lempimusiikki: menevä ja reipas gospel.

Motto: “En kyllä tähän hätään hoksaa mitään, mutta olen luonteeltani optimisti ja aika valoisa ihminen.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset