Kaupunkiuutiset

Jouko Ritan vauhti ei hyydy

Taidekauppias Jouko Jokke Rita asuu Lempäälässä paikassa, jota voisi kutsua paratiisiksi. Hänen parikymmentä vuotta sitten hankkimansa koti sijaitsee kolmen eri järven rantamailla maaseudun rauhassa.

Tänä kesänä tiluksilla avautui komea Taide Ritan näyttelytalo, johon pääsevät kaikki halukkaat tutustumaan.

– Galleriassa on käynyt jo yli viisisataa ihmistä. Otan vieraita vastaan sopimuksen mukaan, kahdesta hengestä sataan henkeen kerrallaan, hän kertoo.

Huipputaidetta

Gallerian terassilta avautuu järvinäkymä, kuinkas muuten. Sisätiloissa tarjoutuu laaja katsaus suomalaiseen huipputaiteeseen Pekka Halosesta Juhani Palmuun ja Miina Äkkijyrkkään, onpa joukossa Dalia ja Picassoakin. Mutta myös tuntemattomampia tekijöitä joukosta löytyy, ja Sirpa-vaimoltakin on esillä pari akvarellia.

– Museot lainaavat minulta paljon töitä näyttelyihinsä. Nytkin teoksia on lainassa Hämeenlinnan taidemuseon Martta Wendelin -näyttelyssä. Halosen museosta taas tuli juuri yksi Gallen-Kallela takaisin kotiin, Rita kertoo.

Taiteen ymmärtämistä Rita sanoo oppineensa kantapään kautta. Paras keino on hänen mukaansa se, kun kuuntelee ihmisten tarinoita taiteilijoista. Taulujen hankinnassa hän on erikoistunut edesmenneisiin mestareihin. Näiden töitä hän ostaa kuolinpesistä.

Ikuisesti hämeenlinnalainen

Vaikka Rita asuu lähellä Tamperetta ja osan vuotta myös Floridassa, hän vakuuttaa olevansa sydämestään ikuisesti hämeenlinnalainen.

– Hämeenlinnassa olen kuin kotonani, hän tunnustaa.

Täkäläinen vanhempi polvi muistaa Ritan hyvin siitä, että hän aloitti aikoinaan kauppiasuransa Keskustalossa Tupakkatuvan yrittäjänä ja omisti myös huutokauppalaitoksen. Kun hänelle tuli myytäväksi tauluja, eivätkä ne menneet huutaen kaupaksi, hän päätti lähteä kiertäväksi taidekauppiaaksi.

Kiertävällä tiellä Rita on edelleen ja aikoo jatkaa niin kauan kuin jaksaa – tai siihen asti kun käy köpelösti. Yksi hänen lentävistä lauseistaan nimittäin kuuluu näin: Kuolen 99-vuotiaana nuoren mustasukkaisen aviomiehen ampumaan kultaluotiin.

Kaupankäynti verissä

Muutama vuosi sitten seitsenkymppisiään viettänyt Rita on monien mielestä jopa kadehdittavan positiivinen. Hän itse sanoo, että hän ei ole koskaan tavannut muita kuin mukavia ihmisiä. Luultavasti tässä osuu nappiin vanha sananlasku niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan.

– Ei ole olemassa onnellista elämää, on vain onnellisia hetkiä, hän filosofoi.

Vuosien karttuminen ei hidasta aurinkoista ja energistä miestä. Hän on Suomen vanhin taidekauppias sekä iältään että työvuosiltaan. Kiertäviä taidekauppiaita oli aikaisemmin enemmän, mutta nyt on enää vain pari jäljellä.

– Jos lopettaisin, kuolisin. Kaupankäynti on niin verissä. Joka päivä soitan yhdelle uudelle ja yhdelle vanhalle asiakkaalle. Joka päivä käyn myös yhden asiakkaan luona, ja palvelen ihmisiä niin, että he ovat varmasti tyytyväisiä. Poraan tauluille reiätkin seinään. Näin olen tehnyt jo lähes 50 vuotta, hän kertoo.

Vietti vie Ritaa yhä niinkin, että hän uskoo uransa kohokohdan olevan vielä edessäpäin.

– Koko ikäni olen hakenut sitä parasta kauppaa. Vaikka tekisin kuinka hyvän kaupan, se seuraava voi kuitenkin olla paras, hän nauraa.

Yksi Ritan vauhdin salaisuus on se, että hän on vuosikymmenet pitänyt korkin kiinni ja savukkeet poissa nautinnoista. Raittius alkoi jo 25-vuotiaana, nuoruuden rankan ryyppyputken jälkeen.

Judo ja Kerho

Urheilu on ollut aina lähellä Ritan sydäntä. Hän on Hämeenlinnan Judoseuran perustajajäsen ja kunniapuheenjohtaja. Ja hänellä on stipendirahasto, josta pienimmät lajin harrastajat saavat mukavia joululahjoja.

HPK:n jääkiekkoa Rita on seurannut läheltä ja tukenut runsaskätisesti vuosikymmenten ajan. Osansa ovat saaneet myös pikkujuniorit, sillä hän on maksanut usean vuoden ajan oman jäävuoron nuorimmalle ikäluokalle joka lauantai kello 10. Tarjous pysyy kuulemma voimassa niin kauan, kun aika pysyy samana.

Kerhon liigakausikin tavallaan starttaa Ritan järjestämällä elokuisella illanvietolla, johon ovat kutsuttuina pelaajien lisäksi seuran johto ja hallitus, kaikki aveceineen. Ilta sujuu pubin tapaiseksi tilaksi muutetussa riihessä, jossa myös orkesteri soittaa.

Jos Kerho on liigakaudella joskus pelissä tappiolla ja näyttää pahalta, Rita oikaisee, että joukkue ei koskaan häviä, vaan se joko voittaa tai ei voita. Ensi kaudella saalistetaan hänen mukaansa taas mahtavasti pisteitä Hämeenlinnaan.

– Tervetuloa keväällä torille, silloin on kultajuhlat! hän hihkaisee armottoman optimistiseen tyyliinsä.

Taide Ritan gallerian vierailuaikoja voi tiedustella Jouko Ritan numerosta 0400 499500.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset