Kaupunkiuutiset

Joulu on mahdollisuus

Joulu on suuri mahdollisuus löytää nautinnollista vapaa-aikaa tai rentouttava harrastus.

Joulu on suuri mahdollisuus löytää uusi tapa seurustella perheen ja/tai suvun kesken.

Joulu on suuri mahdollisuus puhua asiat järjestykseen lähipiirin kanssa, tai se on suuri mahdollisuus luoda oma sukuperinne, traditio.

Joulu ei ole pelkkää kilpajuoksua lahjamäärän tai vierailukutsujen täyttämisen kanssa.

Joulu on suurien odotuksien aikaa, jossa kaikki toiveet eivät täyty.

Joulu ei ole myöskään täydellisyyden tavoittelua muutamiksi päiviksi vuodeksi. Täydellisyyttä ei ole.

– Kun luopuu täydellisyyden tavoittelusta, säästyy siltä kaikkein pahimmalta joulustressiltä, hämeenlinnalaiset perheterapeutit Sini Rantakari ja Jorma Virtanen opastavat joulukiireiden alla lähes päättömästi huhtovia kansalaisia.

– Puhumalla asiat tärkeysjärjestykseen, kaksikko tiivistää.

Mikä se hyvä joulu on?

Täydellisyyttä ei tarvita leipä- ja jauhokomeron siisteyteen, ei vaatehuoneen pyyhe- ja lakanapinkkoihin, ei pihamaan ripsottaviin puunoksiin tai pensaisiin, ei edes eteisen käärmemäiseksi muotoutuneeseen kenkärivistöön.

Joulu synnyttää paineita, joita vuoden muina aikoina edes huomata.

– Jokaisessa perheessä ja parisuhteessa kannattaa keskustella jo ennen joulua juuri siitä, mitä se hyvä joulu oikein on, kaksikko opastaa.

Kaksikon avainkysymys onkin:

– Mistä hyvä joulumieli itse kullekin tulee?

Yksi joulustressin peruskivistä on se, että tehdään enemmän kuin olisi tarpeen – siivotaan, ostetaan, leivotaan, keitetään, varmistetaan vielä varmistamisen päälle.

– Eihän sitä kukaan jaksa. Joulu ei saa olla pelkkää tekemistä tekemisen vuoksi, Sini Rantakari sanoo.

– Väliin voi istua tutun tai perheenjäsenen viereen. Tai voi tuoda kahvikupin käteen, voileivän nakerrettavaksi. Olla läsnä tässä ja nyt, antaa aikaa toiselle ihmiselle ja samalla myös itselle, Jorma Virtanen pohtii joulumielen taustoja.

Jouluna on herkimmillään

Jouluun suhtaudutaan Suomessa suurilla, suorastaan jättimäisillä odotuksilla. Joulu on se päämäärä, jonka varjolla jaksetaan taistella läpi syksyn harmauden. Lapsi odottaa lahjavuorta, yksi aikuinen herkkuruokia, toinen kunnon känniä, kolmas pelkkää löhöämistä, neljäs sukulaisten tapaamisia, viiden juhlatradition jatkamista…

– Ei kannata elää velaksi. En tarkoita rahaa, vaan sitä, ettei ihmisen pidä ajaa itseään loppuun joulun verukkeella. Jokainen päivä on arvoisensa, mutta etukäteen ei kannata yrittää ottaa voimavaroja vasta tulossa olevasta juhlasta, Sini Rantakari sanoo.

Kun jouluun ladataan valtavasti kaikenlaisia odotuksia, pettymyskin voi olla ihmisen mielessä järkyttävä, kun toiveet eivät lopulta toteudu.

– Odotukset eivät ole paha asia, mutta niiden määrä ja mittakaava kannattaa pohtia itselleen selviksi, Rantakari muistuttaa.

– Tämän vuoksi kannattaa pohtia omassa mielessään, yhdessä aviopuolison ja muun perheen kanssa, mitä kukin joululta loppujen lopuksi odottaa, Jorma Virtanen lisää.

Joulu ja siihen valmistautuminen virittävät ihmismielen yleensä herkimmilleen. Kipeät ja kivuliaat tunteet ja muistot nousevat pintaan siinä missä ilot ja riemukkaat muistikuvat. Reagointi on myös sen mukaista.

Hyväntahtoisuudestaan ja lempeydestään tunnettu joulun aika kääntyy turhan usein riidaksi ja tappeluksi. Tämä näkyy muun muassa tammikuun perheterapiakeskusteluissa. Joulu jättää jälkensä.

– Moni paha mieli olisi vältettävissä etukäteen puhumalla. Pelisääntöjä voi jokainen luoda oman perheensä tilanteeseen peilaten, Virtanen jatkaa.

Sini Rantakari ja Jorma Virtanen listaavat hetkessä asioita, joille löytyy pelisäännöt keskustelemalla: lahjojen määrä, lahjojen arvo, alkoholi, kenen luona joulujuhla vietetään, kenen luona joulun aikana vieraillaan, luovutaanko jostakin perinteestä vai luodaanko kokonaan uusi.

Yksinäisyys on merkittävä tekijä, samoin itsensä ulkopuoliseksi tunteminen.

– Merimieskirkkoajoilta muistan sen, että muualla maailmassa kaukana kotoa olevat ihmiset herkistyvät aivan eri tavalla joulun aikaan kuin milloinkaan muulloin, Jorma Virtanen kertoo.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset