Kaupunkiuutiset

Joulu on yhdessäolon aikaa

Kolme nuorta hämeenlinnalaista aikuista muistelee omia lapsuuden joulujaan ja pohtii, mikä joulussa on ollut tärkeintä silloin ja nyt.

Eveliina Rautiainen, 23, on raumalaislähtöinen lentopalloilija, joka pelaa liberona neljättä kautta Mestaruusliigaa HPK:ssa.

Jääkiekkoilija Robert Leino, 24, ja opiskelija Pauliina Virta, 25, ovat kotoisin Hämeenlinnasta. Leino on HPK:n liigajoukkueen tämän kauden paluumuuttajia, mutta parhaillaan hän on loukkaantuneena ranteen murtuman vuoksi. Kipsin hän saa pois kädestään viikko joulun jälkeen.

Eveliina Rautiainen

”Joulu on perhejuhla, sitä vietetään perheen ja sukulaisten kanssa, ja se on oikeastaan vuoden kohokohta. Siellä kotona on äiti ja iskä ja veli ja sisko ja mummi ja pappa ja kaikki. On oikein ihana nähdä heitä pitkästä aikaa nyt, kun itse olen muuttanut pois kotoa. Keskitymme vaan toisiimme, puhelimetkin laitetaan pois.

Kyllähän joulua aina odottaa. Kun lähden kotoa takaisin Hämeenlinnaan, ajattelen, että seuraavaan jouluun on vuosi aikaa. Joukkueessa meillä menee nyt niin paljon siihen aikaa, että keskitymme peleihin ja treeneihin, joten joulun ajatus jää vähän kakkoseksi. Mutta kyllä sitä aina kysyy valmentajalta, että mites se joulu ja milloin päästään kotiin. Nyt meillä alkaa joululoma 21. päivä heti Nurmo-pelin jälkeen.

Olen aina tykännyt joulupäivästä. Aatto on hirveän kiireistä kotona, mutta joulupäivänä ei tehdä yhtään mitään. Jos on saatu lahjaksi vaikka yöpuvut, me hengaillaan kaikki niissä koko päivä. Yhtenä jouluna me saatiin kaikki toppapuvut, lähdettiin yhdessä ulkoileen ja laskettiin pulkkamäkeä, ja se oli kanssa tosi kivaa. Kerran sain siskolta puhuvan Minion-pehmolelun, kun se tiesi, että tykkään niistä. Nuo ovat jääneet erityisesti lapsuudesta mieleen.

Jouluperinteenä meillä on sauna ja ruokailut. Tapaninpäivänä mennään mummin luo syömään sukulaisten kanssa. Sen päivän jälkeen meillä onkin kaikilla jouluruokakiintiö täynnä ja syömme perinteisesti joulupitsaa.

Omaan jouluuni haluan tuoda aikanaan saman kiireettömyyden ja sen, että nautitaan toisten seurasta ja ollaan vaan yhdessä perheenä.”

Robert Leino

”Joulu on mulle iso asia, yhdessäoloa perheen kanssa. Varmaan joulukuussa heti alkaa sen odotus. Nyt kun olen loukkaantuneena, joulua odottaa vähän vielä enemmän. Silloin kun pelaa, aika menee hektisesti omalla painollaan. Joulu tuo pienen hengähdystauon, sitten taas mennään.

Joukkue lähtee tapaninpäivänä Sveitsiin Davosiin pelaamaan. Olisin itsekin halunnut lähteä, olen siellä kerran käynyt, ja se on hieno paikka. Jään kuitenkin kotiin kuntouttamaan kättäni. Toisaalta saan viettää enemmän aikaa perheen kanssa, eikä sekään ole huono asia.

Lapsuuden jouluista on jäänyt varmaan eniten mieleen se, kun Nummen ulkojäillä oli aattona isot pelit pukin tuloa odotellessa. Energiaa purettiin, ja aika kului hyvin. Muuten olisi himassa odotettu malttamattomana. Ne oli aina hyviä pelejä, ilolla niitä muistaa.

Pienenä tykkäsin saada lahjoja, mutta nykyään on vähän toisinpäin. Enää ei ole paljon omia toivomuksia, on kivempi ostaa lahjoja itse ja antaa niitä perheenjäsenille ja muille. Pukki oli tärkeä, sitä odotin ja jännitin, mutta jossain vaiheessa isoveli romutti unelmat. Muistan, että sain hyvin lahjoja, mutta yhtenä vuotena vanhemmat vetivät rajan, että niitä ei enää tullut niin paljon. Se oli pettymys, joka meni kuitenkin pian ohi.

Mieluisimman lahjat liittyivät jääkiekkoon, mailat ja muut. Niitä piti sitten heti päästä testaamaan ulkojäille, joita silloin vielä oli hyvin. Aamulla kokoonnuttiin ja päivä pelattiin.

Jouluperinteistä ainakin ruoka on sellainen, jota haluan pitää yllä. Kun pelikausi on päällä, ihan hirveästi ei voi jouluruokaakaan mättää, mutta kyllä aattona on lupa syödä. Joulukirkossakin on käyty, siellä voi rauhoittua ja miettiä, mitä on tullut tehtyä ja mitä jatkossa tehdään. Ja läheisten haudoilla käydään.”

Pauliina Virta

”Joulu on tosi tärkeä juhla. Se on rauhoittumisen ja perheen yhdessäolon aikaa. Joka vuosi odotan sitä paljon. Jouluvalmistelut ovat aina kivoja, voi ostaa lahjoja ja miettiä asioita.

Kun olin pieni, juoksin ympäri kämppää ja äiti kysyi, miksi juoksin. Sanoin, että odotan joulua. Kun joulu meni, juoksin taas ja sanoin odottavani uutta joulua. Aattoilta oli se mitä odotin eniten, ja päivä ennen sitä oli ajan tappamista.

Perinteet ovat joulussa tärkeitä, niihin kuuluu yhdessä syöminen. Tietysti pukin tulo oli lapsena kohokohta, jota jännitti. Joulupukki on tullut meille koko elämäni ajan ja tulee vieläkin, vaikka ollaan jo kaikki isoja. Joulusauna ja -puuro kuuluvat aaton perinteisiin, siinä välillä käydään kirkossa tai ulkoillaan.

Omaan jouluuni haluan kuuluvan aina oikean kuusen, pidän sen tuoksusta. Yhdessä koristeltu kuusi on mukava muisto lapsuudesta. Meillä on siihen vieläkin koristeet, joita me lapset askartelimme kolmevuotiaasta lähtien.

Tykkään meidän perheen joulusta niin paljon, että voisin kopioida sen kokonaan omaan jouluuni. Siihen kuuluvat ylimääräisen stressin välttäminen, rentous ja hyvä fiilis. Joulu tulee, vaikka ei olisi joka nurkka siivottuna ja kymmentä kalalajia pöydässä.”

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset