Kaupunkiuutiset

Jouluaaton ravintolaillat kasvattavat suosiotaan

Hämeenlinnan ydinkeskustassa yhä useampi kuppila pitää nykyisin jouluaattona ovensa auki.

– Baarit ovat auki jouluaattona aiempaa enemmän. Tilanne on muuttunut huomattavasti viimeisten 20 vuoden aikana, Bar Tason ja Pub Pikku-Eeron osaomistaja Sami Torvinen kertoo.

Sekä Bar Taso että Pub Pikku-Eero ovat avoinna seitsemänä päivänä viikossa. Niissä aattoilta ei olennaisesti eroa tavallisesta ravintolaillasta.

– Valtaosa jouluaaton asiakkaista on ihan tavallista väkeä. Vuorotyötä ja epäsäännöllistä duunia tekevät ovat ehkä edustettuina tavanomaista enemmän, Torvinen kertoo.

Torvisen mukaan työtekijöitä ei ole tarvinnut erikseen houkutella aattona töihin. Tarjoilijat saavat lisäksi pyhäpäiviltä käytännössä tuplapalkan.

– Aina on löytynyt tekijöitä, ja yleensä vuorot on saatu soviteltua kaikille mieleisiksi, hän vakuuttaa.

 

Muutos jouluaaton juhlinnassa on tapahtunut pikkuhiljaa.

– Vielä 2000-luvun alussa jouluaatot olivat nykyistä hiljaisempia ja liikenteessä oli lähinnä vähän sellaista erikoispersoonaa. Nyt suunta on koko ajan mennyt siihen, että jouluaatto on yksi normaaleista baari-illoista ja liikenteessä on ihan tavallista porukkaa, ja sitä on paljon.

Jouluateriat nautitaan edelleen kotioloissa, mutta illan tullen monet lähtevät liikenteeseen.

– Omat vanhempani muistavat joka joulu kertoa, että heidän nuoruudessaan ei jouluaattona baareissa käyty. Eikä käyty vielä joulupäivänäkään. Tapaninpäivä oli se ensimmäinen päivä, kun kunnolliset ihmiset lähtivät ravintolaan tai tansseihin.

Aattona liikkeellä on joulupukkeja ja ihmisillä voi olla mukana tonttulakkeja sekä muuta rekvisiittaa, mutta illan ohjelma sinänsä ei poikkea tavanomaisesta.

– Jouluaattona ihmiset ovat mukavalla tuulella ja täällä on yleensä ollut lämmin meininki. Joululaulut eivät soi meillä taustamusiikkina kummassakaan baarissa, sillä tuntuu että ne lähinnä ärsyttävät ihmisiä. Karaokessa joululauluja saa tietenkin laulaa, jos siltä tuntuu.

Joulupäivänä ja tapaninpäivänä väkeä on tunnetusti paljon liikkeellä.

– Joulupäivä on lähes kaikilla ravintoloilla yksi vuoden kovimpia myyntipäiviä, mutta oletus on, että kyllä meillä jouluaattonakin on tupa täynnä.

 

Jouluaaton aukiolo kiinnostaa myös muita. Ydinkeskustan NightLife on auki jouluaattona nyt toista kertaa.

– Viime vuonna porukkaa oli sen verran hyvin liikkeellä, että ajattelin pitää ravintolan auki myös tänä vuonna, ravintolapäällikkö Tiia Rantanen kertoo.

NightLifessa mennään jouluaattona ihan peruskonseptilla, korkeintaan jotain joulurekvisiittaa saattaa olla luvassa.

– Uskon, että aattonakin tulee paljon ihmisiä, sillä vaikuttaa, että vaihtoehtoiselle joulunvietolle on kysyntää.

Myös Kaima on auki jouluaattona, nyt ensimmäistä kertaa.

– Ihmisiä liikkuu illalla kaupungilla, joten avaamme aattona illansuussa, yrittäjä Maaret Korhonen kertoo.

Luvassa on jouluista naposteltavaa, mutta muuten ei ohjelma poikkea tavanomaisesta.

– Joulupyhinä monet muualla asuvat nuoret aikuiset vierailevat vanhempiensa luona, mutta haluavat nähdä myös kavereitaan. Kyllä meillä on ihan hyvät odotukset myös jouluaaton suhteen, Korhonen ennakoi.

Osa lähiöpubeista pitää myös aattona ovensa auki. Jukolassa sijaitseva Iloinen Kulkija on ollut jouluaattoisin auki jo vuosia.

– Ovet avataan illansuussa, kun kinkut on syöty, ravintolapäällikkö Tero Tila kertoo.

Luvassa on perinteistä lähiöpubimeininkiä joulukoristeilla höystettynä.

– Aaton kävijämäärä liikkuu perinteisesti reippaan arkipäivän ja perjantain välillä. Olen huomannut, että porukka haluaa kokoontua myös jouluaattona, Tila kertoo.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset