Kaupunkiuutiset

Jouluiloa 40 000 ledin verran

Janakkalan Siankärsäntiellä hätkähtää, vaikka kulkija osaisi odottaakin yllätystä. Satu ja Mika Pudaksen talon kohdalla monelta loppuvat sanat ja muutamat ovat ajaneet ojaankin.

Talossa ja pihassa on koristeina noin 40 000 ledivaloa. Niistä noin 3500 on upotettu rakennusvaiheessa talon rakenteisiin. Varastossa Pudaksella olisi lisää valoja.

– Hehtaarin tontille riittää vielä ideoita. Viime syksynä sairastelin sen verran, etten jaksanut kaikkia laittaa, Satu Pudas kertoo.

Kymmenen vuotta sitten muutamasta valosta alkanut harrastus on paisunut tietyssä määrin elämäntavaksi. Ensimmäisenä vuonna 2005 ledit viritettiin vain talon ympäri, seuraavina vuosina osansa saivat vieressä olevat hallirakennus, grillikatos ja etupiha.

– Tämä on meikäläisen talviurheilua. Pääsen toteuttamaan itseäni. Valaistus tuottaa itselleni mielihyvää ja se näyttää tuottavan sitä myös monille muillekin. En heittele erivärisiä valoja ympäri pihaa summamutikassa, vaan suunnittelen valaistuksen osin jo paperilla etukäteen. Valaistussuunnitelma syntyy pääkopassa pitkin vuotta.

Valaistuksen asennus vei kahdelta henkilöltä muutaman päivän. Valot palavat marraskuusta helmikuun alkuun iltaisin, paitsi öisin.

– Turha niitä on hirvien iloksi poltella.

Muutama kymppi

Kaikki lamput ovat omissa johdoissaan.

– Toistaiseksi kaikki johdot kulkevat pintavetona maata pitkin, mutta tulevaisuudessa haaveenani on saada niitä upotetuksi maahan. Sitä kautta saisin rakennettua pysyvämmän järjestelmän.

–  Vedän johtoja satoja metrejä. Värejä ei saa olla liikaa, mutta pelkkä valkoinen valokaan ei näytä hyvältä. Valojen pitää olla sopivalla etäisyydellä toisistaan ja kaikin puolin ryhdikkäästi asennettuna. Suunnittelun tuloksen voi testata vain käytännössä. Käyn tontin nurkalla katsomassa kokonaisuutta ja korjaamassa valoja. Mistään vilkkuvista valokaapeleista en pidä, mutta tippavaloja olen hankkinut.

Sähkömiestä Pudas ei ole toistaiseksi tarvinnut. Tosin sellainen on pihalla on käynyt.

– Naisen logiikalla olen pärjännyt hyvin tähän saakka.

Pihavalaistuksesta syntyy vain 80 euron kustannukset kolmessa kuukaudessa. Suurin syy ällistyttävän edullisiin kustannuksiin on leditekniikka. Valojen hankkiminen on maksanut tähän mennessä tuhansia euroja.

– En mielestäni tuhlaa energiaa, monessa muussa harrastuksessa sähköä kuluu enemmän. Sen sijaan valojen hankkiminen on maksanut tähän mennessä tuhansia euroja.

Valot ovat pääosin kotimaasta ostettuja. Joitakin Pudas on tuonut Virosta.

– Ensi syksyä varten olen jo käynyt nettikapoissa ja aion kokeilla netin kautta ostettavia valoja. Esimerkiksi eläinhahmoja ei Suomesta oikein saa poroja lukuun ottamatta. Puu- ja pensasvalojakaan ei ole kovin mittavia valikoimia.

Ei kahta kynttilää

Kysymykseen miksi on Pudaksenkin vaikea antaa tyhjentävää vastausta.

– Asuin Turkissa kahdeksan vuotta ja muutin takaisin Suomeen kymmenen vuotta sitten. En ollut muistanutkaan, kuinka pimeää täällä on talvisin. Pakkaselle emme voi mitään, mutta pimeyttä voin torjua. Koen tärkeäksi saada luoda kauneutta ympärilleni. Samalla vaivalla teen muutkin iloiseksi ja hyvälle tuulelle.

Viat ovat toistaiseksi rajoittuneet palaneisiin lamppuihin ja rikkontuneisiin muuntajiin. Mitään tavoitetta ei valomäärälle ole.

– Menen fiiliksen mukaan, mutta tuskin niitä ainakaan vähennetään. Mies on joskus leikillään ehdottanut, että voisimme viettää talven kaksi kynttilää ikkunalla. Sitä en taitaisi kestää, kylätiellä ei ole edes katuvaloja. Täällä on sananmukaisesti sysipimeää. Olen riippuvainen valoista, mutta tästä riippuvuudesta en pyri eroon.

Jouluaattoiltana syrjäisellä Siankärsäntiellä oli enimmillään parkissa parikymmentä autoa.

– Viime vuonna talon edustalle pysähtyi kahdesti kokonainen tilausbussi. Paikalliset taksit kuulemma ajavat joskus vieraita tätä kautta näyttääkseen pihamme.Valot ovat nähtävissä Siankärsäntie 141:ssaäarkisin noin klo 16–23 ja vikonloppuisin hieman myöhempään. Joulunpyhinä valot palavat läpi vuorokauden.

– Toivon autoilijoilta varovaisuutta, osa tie on aika kapea. Naapurien ja omankin rauhan takia kaikkinaiset kiihdyttelyt ja äänet kuuluvat sisälle saakka.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

28.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

1.12.2020