Kaupunkiuutiset

Jouluoluiden kirjo on kasvussa

Suomalaiset panimot tarjoavat vuosi vuodelta enemmän olutvaihtoehtoja eri sesongeille. Perinteisten jouluoluiden valikoima karttuu koko ajan, kiitos lähinnä pienpanimoiden kiinnostuksen.

Pelkästään ruokakauppatarjonnassa keskiolutvaihtoehtoja on jo parikymmentä. Päälle tulevat Alkon tuotteet isommilla prosenteilla.

Kohtuullisen Hutikan Pyhän Veljeskunnan perinteisessä jouluolutmaistelussa oli tällä kertaa tarjolla yksitoista vaihtoehtoa. Raati pisteytti erikseen ulkonäön, tuoksun, värin, vaahdon, ensimaun, jälkimaun ja yleisvaikutelman asteikolla 4–10. Yhteispisteet ratkaisivat. Mukana ei ollut yhtään A-olutta. Yhteispisteet ratkaisivat voittajan. Kaikki oluet hankittiin K-supermarket Hätilän tarjonnasta.

Kärkeen nousi tällä kertaa Olvin Black IPA, jota pidettiin kelpo juhlajuomana, todellisena jouluoluena. Erot kärjessä eivät olleet suuren suuria, sillä kakkoseksi arvioitu Malgårdin jouluolut hävisi vain kaksi vaivaista pistettä.

Kisa jouluoluen paremmuudesta oli taas puhtaasti makuasia, sillä toisen mielestä ylivoimaisesti paras olut oli toisen raatilaisen mielestä ”pissapussinestettä”. Henkilökohtaiset mieltymykset esimerkiksi ulkonäön ja maun suhteen vaihtelivat rajusti. Makuasioista voi siis kiistellä.

Raatilaiset olivat siitä täysin yhtä mieltä, että portteri kärsii tällaisessa makutestissä: ”Portteri on vahva olut, keskioluena se jää pliisuksi.”

K.H.P.V:n Hämeenlinnan puheenjohtaja Teijo Räsänen uskoo veljeskunnan toisten jäsenten tapaan, että tulevaisuus tuo aivan uudenlaisia jouluoluita myös Suomeen:

– Pienpanimoiden tuotannossa jo näkyy uskallus kokeilla uusia makuja. Se on hyvä suuntaus, sillä kaikki eivät nauti samanlaisista makuelämyksistä.

Makunystyröitä kutkuttavia lisämakuja löytyy erilaisista mausteista sekä humalasta, joka määrittää pitkälle oluen maun.

– Perinteinen lager ei ole kovin hyvä jouluoluelle, se on enemmän janojuoma. Sopii vaikka joulusaunaan, raatilaiset arvioivat.

Olvi Oy:n myyntipäällikkö Ari Ahjolinna myöntää, että suuret panimot panevat jouluoluensa vuodesta toiseen samalla reseptillä. Viilausta tapahtuu harvoin.

– Tässä suhteessa pienpanimot ovat etulyöntiasemassa, sillä ne pystyvät helpommin mukauttamaan tuotantonsa pienemmille erille, Ahjolinna kertoo.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

26.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

27.9.2020