Kaupunkiuutiset

Jouluruokahullu kokkaa yölläkin

Jenna Kankaanpään keittiössä uuni huutaa armoa aattoviikolla, sillä perheenäiti tekee jouluruokaa niin omiin tarpeisiin kuin sukulaisille ja ystävillekin.

– Vietämme perheeni kanssa joulua isolla porukalla anoppilassa ja perinteeksi on tullut, että minä teen kaikki ruuat kinkunpaistamista lukuun ottamatta, Kankaanpää kertoo.

– Jossain vaiheessa homma lähti sitten pikkuisen lapasesta, mutta olemme koko perhe kovia jouluihmisiä ja ruuanlaitto tuo koko viikkoon sen oikean fiiliksen.

Kotikokki tehtailee suuret määrät laatikoita ja muun muassa saaristolaisleipää, mutta myös modernimpia ruokalajeja.

– Jouluna jos joskus on perinteiden vaaliminen tärkeätä ja itse pidän kiinni omista lapsuuden makumuistoista, mutta samalla yritän joka vuosi kehittää jotain uuttakin.

– Lapsia emme ole koskaan halunneet pakottaa syömään yhtään mitään, joten joulupöydästä on löytynyt myös hodareita, nyhtöpossua ja lihapullia.

Maksalaatikko ei kuulu Kankaanpään heimon jouluateriaan, mutta lanttu-, porkkana- ja perunalaatikot varmasti. Niihinkin on vuosien varrella kehittynyt ripaus tekijänsä omaa näkemystä.

– Laatikoita tehdessä ei voi tuijottaa reseptejä, koska esimerkiksi lantut voivat olla vuodesta riippuen ihan erilaisia, Kankaanpää tuumaa.

– Itse suorastaan vihasin lapsena porkkanalaatikkoa, kunnes keksin jättää siitä riisin pois ja lisäsin tuoretta inkivääriä. Siitäkään ei ole monta vuotta, kun opin sen, kuinka perunalaatikko saadaan imeltymään kunnolla. Uuniinhan se täytyy laittaa matalalle lämmölle.

Kankaanpää tekee rosolliakin valtavan kaukalon, vaikka ei itse siihen olekaan niin hurmaantunut. Hänen lempiherkkujaan ovat alkuruuat.

– Lohen graavaan lakritsijuurijauheella ja siian pastiksella. Kalaosastoon teen myös lohimoussekakun, lohipastramin ja sillitartarin.

– Lihapuolelle tulee hirvipullia, teriyakilla marinoitua naudanpaistia, pulled porkia ja ranskalaista maalaispateeta. Tänä vuonna olen kyllä ajatellut laajentaa kasvislajikkeita ja tehdä ainakin avokadomoussen. Porkkanoistakin voi tehdä eräänlaisen kylmäsavuherkun, kun paistaa niitä pitkään, leikkaa ohueksi ja marinoi.

Joulupöydän monien herkkujen lisäksi Kankaanpää pitää huolen, että keittiöstä löytyy kätevää huikopalaa hiippailijoille.

– Yksi joulunpyhien viehätyksestä on siinä, että voi vaikka yöllä herätessään poiketa jääkaapilla nappaamassa jotakin suolaista.

– Kun valmiina on sienisalaattia ja kylmäsavulohesta tehtyä herkkumössöä, niin sitä on helppo levittää joululimpun tai saaristolaisleivän päälle, kun nälkä yllättää.

Nummella oleva yksityinen jouluruokatehdas pukkaa laatikoita, karjalanpiirakoita ja saaristolaisleipää myös monille ystäville. Urakassa vierähtää suunnilleen viikko.

– Pitää vain istua alas ja tehdä aikamoisen tarkka lukujärjestys, sillä käytännössähän uuni huutaa koko ajan, kun laatikoissa menee niin paljon aikaa, Kankaanpää sanoo.

– Tietysti joihinkin asioihin voi varautua ajoissa niin, että esimerkiksi lanttusose on valmiina pakkasessa.

Päivätyö ja lapsiperheen arki pitävät huolen siitä, että monta kertaa kokki häärää yötä myöten.

– Sehän on ihan parasta, kun saa nuo muut hurjat nukkumaan. Voi puuhata kaikessa rauhassa yksin ja kuunnella jouluradiota. Siitä se oikea tunnelma syntyy.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

26.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

27.9.2020