Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Palanderin talossa eläydytään vanhan ajan porvariskodin joulutunnelmaan

Palanderin talossa voi tutustua porvariskodin joulunviettotapoihin 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Kuva: Terho Aalto

Palanderin talon joulunäyttelyssä tutustutaan 1800- ja 1900-luvun taitteen joulutunnelmaan hämeenlinnalaisessa porvariskodissa.

Joulu oli ehdottomasti vuoden tärkein juhla, jonka valmistelut aloitettiin useita viikkoja etukäteen. Paljon työtä vaativat monet ruoat, mutta myös itse tehtyihin koristeisiin ja lahjoihin kului aikaa. Talouden pyörittäminen ja palvelusväen ohjeistaminen olivat talon rouvan vastuulla. Isännän huoneeseen oli kätevä piilottaa joululahjat, koska lapsilla ei ollut sinne ilman lupaa asiaa. Etikettiin kuuluivat jouluna kohteliaat tervehdyskäynnit ystävien luona ja tietenkin joulukorttien lähettäminen sukulaisille ja tuttaville.

Jo yli 20 vuotta järjestetty Palanderin talon joulu on tehnyt kävijäennätyksiä parina viime vuotena. Näyttelyn runko on pääpiirteittäin pysynyt muuttumattomana, mutta tänäkin jouluna esille tulee uutta esineistöä. Nähtävillä on hienoja kattauksia, jouluruokia, koristeita, vanhoja joulukortteja ja perinteinen joulukuusi.

Joulunäyttely on avoinna 6. tammikuuta 2019 saakka maanantaista sunnuntaihin klo 12–16, vierailut puolen tunnin välein aloittavilla kierroksilla. Näyttelyn lisäksi opastuksilla kuullaan joulun ajan tavoista ja uskomuksista.

Palanderin talon joulunäyttely on esillä Palanderin talossa, Linnankatu 16, 6.1.2019 asti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset