Kaupunkiuutiset

Jousiammunta sopii kaikille

Hämeenlinna

Jousiammunta vaikuttaa televisiosta seurattuna vaikealta, voimaa ja vakaata kättä vaativalta urheilulajilta. Alan harrastajat kuitenkin vakuuttavat, ettei sitä voimaa kummoisesti tarvita, enemmänkin keskittymiskykyä.

– Tämä on siitä hieno laji, että sitä voi harrastaa käytännössä kuka tahansa. Jousiampujissa on jopa sokeita tai kädettömiä, mutta he tukeutuvat tietysti erikoisvarusteisiin. Liikkeelle pääsee edullisesti, sillä edes varustehankintoja ei tarvitse tehdä heti kättelyssä, hämeenlinnalaisen Nuoli-Haukkojen puheenjohtaja Urpo West kertoo.

Tulevana syksynä seura järjestää erityisesti 12–16-vuotiaille suunnatun alkeiskurssin, mutta aloittelijat pääsevät tutustumaan lajiin muutenkin seuran lauantaisilla Jyrätien liikuntahallivuoroilla. Kurssipäivät ovat neljänä lauantaina: 21.10., 28.10., 4.11., 11.11. klo 9-11.

– Hyvä aloitusikä on tuossa 12 vuoden tienoilla. Muutamia nuorempiakin on aloittanut harrastuksen. Kyse ei ole niinkään fyysisistä ominaisuuksista, vaan siitä, että jaksaa keskittyä harjoitustilanteessa itse ampumiseen. Turvallisuus on yksi tärkeä tekijä koko lajissa, ja keskittyminen liittyy siihen erittäin olennaisesti, West muistuttaa.

Hämeenlinnassa seura tarjoaa aloittelijoille jouset, nuolet ja muut tarvikkeet sekä harjoituspaikan hyvinkin edullisesti. Koko talvikauden pääsee ampumaan reilulla sadalla eurolla, johon kuuluu viikoittainen harjoitusvuoro ja ilmainen opastus seuran aktiiveilta. Yksin ei tarvitse opetella alan alkeita. Seuran jäsenmaksu on 50€ vuodessa. Jäsenellä on Viisarin ulkoradan käyttöoikeus ja mahdollisuus osallistua sisähalliammuntaan hintaan 5€/kerta.

– Jos ja kun kipinä iskee, omien jo varusteiden hankkiminen maksaa nykyisin noin 200 euroa. Sillä summalla saa ihan kelpo laatua. Huipputarvikkeet maksavat jo enemmän, kalliimmat jouset noin tuhat euroa ja päälle, West kertoo.

– Kun oman ensimmäisen jousen hankinta tulee ajankohtaiseksi, seuran ohjaajilta saa neuvoja ja suosituksia soveltuvista jousista.

Nuoli-Haukkojen aktiiveihin lukeutuva Seppo Kymäläinen näprää esimerkiksi nuolet itse. Hän on hankkinut myös vaisto-luokan käsintehdyn jousen USA:sta.

– Suomessakin on puoliammattilaisia jousenrakentajia, Kymäläinen tietää.

Vasta-alkajat aloittavat harrastuksen juuri vaistoluokan välineillä. Lajitaitojen karttuessa voi siirtyä vaativimpiin luokkiin.

Hämeenlinnassa on vakituinen ulkorata Viisarin montulla, jossa aktiivisimmat käyvät ampumassa ympäri vuoden, mutta toiminta on siellä pääsääntöisestä kesäisin. Yhteisharjoitukset ovat tiistaisin klo 18–20. Talvikauden harrastajat toimivat Jyrätien hallissa, jossa on ensi talvena kaksi harjoitusvuoroa, lauantaisin aloittelijoille, sunnuntaisin aktiiviampujille. Hallivuorot ovat lauantaisin klo 11–13 ja sunnuntaisin klo 12–14.

Jos perheestä on useampia jäseniä, on ensimmäisen jäsenen maksu 50€ ja seuraavan 30€, ja loput perheenjäsenet pääsevät mukaan hintaan 20€ kukin

– Kun olet tulossa tutustumaan lajiin, ota ensin yhteyttä sihteeriin (sihteeri@nuolihaukat.net) tai puheenjohtajaan (puheenjohtaja@nuolihaukat.net). Näin varmistetaan että ohjaajia ja välineitä on paikalla riittävästi, Urpo West ohjeistaa.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset