fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Tavallisia tarinoita kaikille - Maailma ei pyöri sankarien varassa

Juha-Pekka Koskinen Kuva: Hannu Peltonen
Juha-Pekka Koskinen Kuva: Hannu Peltonen

Saamme usein lukea lehdistä mahtavia sankaritarinoita ihmisistä, jotka ovat yltäneet vastuksista huolimatta suureen menestykseen. Noissa tarinoissa menestys mitataan lähes aina näkyvyytenä mediassa tai pankkitilin suuruutena. Sankariksi voi joskus harvoin päästä myös, jos omaa tyhmyyttään sotkee asiansa ja sitten onnistuu siitä jollakin näyttävällä tavalla elpymään. Sankaritarinoissa on tietysti oma viehätyksensä, sillä satujen onnellinen loppu ja sankarin saama puoli valtakuntaa ovat aina kiehtoneet tarinannälkäisiä.

 

Toisin kuin joku voisi luulla, maailma ei pyöri sankarien varassa. Sadan viinaan sortuneen ja siitä pinnalle takaisin ponnistaneen iskelmälaulajan, näyttelijän, kirjailijan, ralliautoilijan ja yritysjohtajan takana piilottelee tuhansittain ystäviä, aviopuolisoja, isiä ja äitejä, veljiä ja siskoja. Kun sankarin yö on pimeimmillään, maailma menee yhä menojaan. Joku laittaa ruokaa, pyykkää, käy kaupassa, kiirehtii töihin ja maksaa vuokrat. Tavalliset työmuurahaiset kantavat sankarin synkän virran yli, joko siltaa pitkin tai kylmässä vedessä kahlaten. Jos näin ei käy, sankaritarina saa aika harvoin onnellisen lopun.

 

Sankaritarinat ovat meille huumetta, jonka avulla tavallinen arki ei tunnu liian puuduttavalta. Kukaan ei kirjoita aikakauslehtiin artikkeleita sähköasentajasta, jonka työnjälki oli aina erinomaista eikä lähihoitajasta, joka oli raskaasta työstä huolimatta aina ystävällinen potilaille. Tavallinen maailma on liian tylsä, sen miljoonat rutiinit toistuvat päivästä päivään, kunnes maahan iskeytyvä komeetta rikkoo oravanpyörämme.

 

Totuus on kuitenkin se, että elämämme on täynnä tylsiä rutiineja. Leivät on leivottava, koneet korjattava, sairaat hoidettava, viemärit putsattava, pyykit pestävä, laskut maksettava. Jonkun on rakennettava ritareille turnajaiskenttä, vaihdettava verinen hiekka uuteen ja kolkuteltava haarniskan kolhut suoriksi. Jokainen näyttävä spektaakkeli vaatii paljon näkymätöntä työtä.

 

Kun ihminen tekee koko elämänsä tunnollisesti kaikki arkipäivän rutiinit sortumatta typeryyksiin, hän melko varmasti elää tasapainoisen ja hyvän elämän. Moni huithapeli jää hänelle tietämättään kiitollisuudenvelkaan eikä totuus paljastu edes muistokirjoituksessa, sillä arjen ahertajan muistokirjoitus ilmestyy yleensä vain hautakivessä ja on muutaman sanan ja numeron mittainen.

 

Historiaa tarkasti lukeneet tietävät, että ensimmäisen ristiretken suurin sankari Bohemond arvosti erittäin paljon erästä ammattikuntaa, joka kaikista vastuksista huolimatta ei koskaan jättänyt häntä. Bohemond myönsi, että ilman pyykkärieukkoja sotaretkestä olisi tullut täysin sietämätön. Siitä huolimatta heidän kunniakseen ei ole pystytetty yhtään patsasta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset