Kaupunkiuutiset

JSN:ltä
vapauttava
päätös

Julkisen sanan neuvosto (JSN) päätti, ettei Hämeenlinnan Kaupunkiuutiset ole rikkonut hyvää journalistista tapaa kirjoittaessaan kaupungin kunnallispolitiikkaan liittyvästä aiheesta.

Maaliskuussa tehty kantelu koski yhteensä kolmea juttu, joista yksi oli julkaistu Kaupunkiuutisissa ja kaksi Hämeen Sanomissa. Kaupunkiuutisten osalta kantelu liittyi tammikuussa julkaistuun artikkeliin ”Ilkkalasta tutkintapyyntö, kh:n luottamus puntariin”, jonka kirjoitti lehden päätoimittaja.

Kantelijan mukaan Kaupunkiuutisten jutuissa rikotaan useita Journalistin ohjeiden kohtia ja päätoimittaja on itse osallinen kiistassa, josta hän kirjoittaa. Perusteluna kantelija esitti, että päätoimittajana on syytettynä toisessa perussuomalaisiin liittyvässä oikeudenkäynnissä.

JSN:n mukaan kantelija ei näiltä osin yksilöi eikä osoita, miten Journalistin ohjeita olisi rikottu. Päätoimittajaa ei myöskään voida pitää osallisena kiistassa, koska kyseessä on aivan eri oikeudenkäynti.

Kantelu otettiin käsittelyyn vain siltä osin, miten aiheen käsittelyssä on otettu huomioon, että jutussa kommentin esittänyt kaupunginvaltuuston puheenjohtaja toimii saman konsernin lehdessä toimittajana.

Julkisen sanan neuvoston 24.8. antamassa ratkaisussa todetaan seuraavasti:

”Hämeenlinnan Kaupunkiuutiset julkaisi 27.1. jutun ”Ilkkalasta tutkintapyyntö, kh:n luottamus puntariin”, joka käsitteli kaupunginhallituksessa epäiltyä tietovuotoa. Jutussa haastateltu kaupunginvaltuuston puheenjohtaja työskentelee samaan konserniin kuuluvassa lehdessä toimittajana. Tätä ei mainittu jutussa.

Jutun kirjoittanut Hämeenlinnan Kaupunkiuutisten päätoimittaja oli samaan aikaan syytettynä toisen kunnallispoliitikon kunnian loukkaamisesta yhdessä kaupunginvaltuuston puheenjohtajan kanssa. Myöskään tätä ei mainittu jutussa.”

”Poliittiseen toimintaan osallistuminen on perusoikeus, jota ei voida journalistien osalta rajoittaa. Tiedotusvälineiden tehtävä on käsitellä yhteiskunnallisesti merkittäviä asioita, vaikka sen tai samaan konserniin kuuluvien tiedotusvälineiden toimittajat olisivat poliittisesti aktiivisia. Tällöin tiedotusvälineen on kuitenkin huolehdittava, että journalisti ei käytä asemaansa väärin.”

”Käsiteltäessä omalle tiedotusvälineelle tai samalle konsernille merkittäviä asioita asiayhteys on tuotava selväksi yleisölle. Jutun kirjoittaneen päätoimittajan oikeudenkäynti ei liittynyt jutun aiheeseen eikä sitä ollut tarpeen mainita. Koska jutussa haastateltu kaupunginvaltuuston puheenjohtaja työskentelee toimittajana konsernin eri lehdessä, siinä ei ollut hänenkään osaltaan tarpeen mainita konserniyhteyttä.

Julkisen Sanan neuvosto katsoo, että Hämeenlinnan Kaupunkiuutiset ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.”

JSN antoi kantelusta niin ikään vapauttavan päätöksen myös Hämeen Sanomille.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset