fbpx
Kaupunkiuutiset

Judossa ahkeruus palkitaan

Vuonna 1969 perustettu Hämeenlinnan Judoseura on vuosikymmenten varrella kasvattanut lukuisia kilpailijoita lajin kotimaiselle huipulle. Samalla seura on tunnettu laadukkaasta juniorityöstään ja kasvatuksellisista periaatteistaan. Harrastajia onkin riittänyt ja tällä hetkellä Paukkulan tatamilla harjoittelee yli 250 judokaa. Lajin harrastajia on 5-vuotiaista muksujudokoista aina aikuisharrastajiin ja edustuskilpailijoihin.

– Muksu- ja nappulajudoryhmät ovat hyvin suosittuja ja niistä tulee nuoria juniorien peruskurssille, koulutuspäällikkö Kai Oinonen pohtii suuren harrastajamäärän syitä.

– Kaiken perusta on korkealaatuinen valmennus ja Olli ja Kaija Paasimaan pitkä työ sen kehittämisessä.

Judo on perinteikäs budolaji, jonka harjoittamiseen kuuluvat hyvät käytöstavat ja kasvatukselliset arvot. Hyvä judoka on tunnollinen harjoittelija.

– Sinnikkyys ja peräänantamattomuus palkitaan, Oinonen tuumaa.

– Tämä on taistelulaji, jossa eivät pärjää pelkästään lahjakkaat, vaan ne, jotka treenaavat ahkerimmin.

Judo on ollut olympialaji vuodesta 1964. Harjoittelumetodeja ja vetäjien koulutusta on kehitetty korkeakoulutasolle asti.

– Äärettömän monipuolinen harrastushan tämä on. Fyysisten ominaisuuksien ja judotekniikoiden osaamisen lisäksi se kehittää harrastajaansa henkisesti ja parantaa itsetuntoa.

– Juniorit käyvät kansallisissa kilpailuissa lähes viikoittain ja saavat tapahtumissa uusia ystäviä. Kilpailu ei ole tässä lajissa pääasia, mutta kamppailu on olennainen osa judoa. Onhan se jännittävää voittaa itsensä ja samalla pääsee testaamaan opittuja taitoja käytännössä.

Yksi judoseuran nuorista toivoista on helmikuussa 17 vuotta täyttävä Turpal Djoukaev. Nuori mies on tuonut 100 kilpailusta 85 mitalia, kirkkaimpina Euro Cupin hopea Romaniasta, alle 18-vuotiaiden SM-kulta, alle 21-vuotiaiden SM-hopea sekä Finnish Judo Openin voitto alle 18-vuotiaissa vuonna 2016.

– Tulin judoon isoveljen ehdotuksesta, kun hän kertoi, että täältä saisin paljon treenikavereita, Djoukaev kertoo.

– Olen alusta asti ollut innostunut otteluista, sillä olen hyvin kilpailuhenkinen. Kisamatkoilla pääsee myös näkemään maailmaa ja kohtaamaan kovempia vastustajia.

Djoukaev kuuluu Suomen Judoliiton U18-ikäluokan maajoukkueeseen, joten hänen elämäänsä kuuluvat niin edustustehtävät kuin maajoukkueleiritkin.

Hänen lempitekniikkansa on ippon-seoi-nage eli yhden käden olkavarsiheitto.

– Paras ominaisuuteni on ehkä nopeus. Minun on myös helppo omaksua tekniikoita, kun keskityn opetukseen huolellisesti, hän tuumii.

– Parannettavaa on paljon ja suurimmat puutteeni ovat fysiikan puolella, joten voimaharjoitteluun täytyy satsata.

Kauden päätavoite on nuorten EM-kilpailuissa, jotka järjestetään kesäkuussa Bosnia-Hertsegovinassa.

– Pitkän tähtäimen tavoitteista on vaikea sanoa, mutta kyllä minulla on todella kova into tähän lajiin.

Judoseuran kurssit alkavat näytöksellä su 14.1. klo 13 Salibandyhallilla (Kiekkoritarintie 7)

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset