Kaupunkiuutiset

Juha Mennan veistoksissa sankaruus saa monia muotoja

GalleriaKONEessa on esillä Nurmijärvellä, Rajamäen kylässä asuvan kuvanveistäjä Juha Mennan näyttely ”Ystäviä ja sankareita”. Menna käsittelee sankaruutta sekä siihen liittyviä toiveita ja odotuksia.

– Millaisia tekoja sankaruus vaatii? Mitä sankaruus pohjimmiltaan on, taiteilija pohtii.

– Minulle sankaruutta on rohkeus olla hyvien asioiden puolella. Olla hyvä ystävä tai hyvä vanhempi, ihminen, joka ei ole mitenkään erikoinen, mutta pyrkii hyvyyteen.

Mennan lapsuuden suosikkisankari on Tarzan.

– Luin lapsena kaikki Tarzan-kirjat. Tarzanilla ei ole erityisiä supervoimia. Tarzan ei lennä, eikä näe seinien läpi, vaan asuu villinä ja vapaana keskellä luontoa. Minua on oikeastaan aina kiehtonut tuo yhteys luontoon, perinnejousiammuntaa harrastava taiteilija juttelee.

 

Menneiden aikojen sankarit II -pronssiveistoksen Tarzan muistuttaa Michelangelon David-patsasta. Mennan Tarzanilla tosin on lannevaate ja liaani. Muistakin veistoksista löytyy viitteitä taidehistoriaan. Teräsmies on valettu antiikin Kreikan kiekonheittäjän asentoon, Batman istuu samassa asennossa kuin Rodinin Ajattelija ja Hämähäkkimies muistuttaa Leonardo da Vincin Vitruviuksen mies -piirrosta. Teoksissa on myös huumoria. ”Don Quijote, ruostunut hullu” -veistoksen ratsuritari on saanut pyörät alleen.

Menna kertoo pyrkivänsä sisällön ja tekniikan yhteistyöhön. Puu on kuvanveistäjälle materiaaleista läheisin. Pronssi toimii hyvin sen vastaparina. Mennan puuveistokset ovat jylhempiä, eivät niin viimeisteltyjä kuin pronssiveistokset.

Lepästä veistetty ”Lapsisotilas” edustaa antisankaria.

– Veistos on koottu puupalikoista vähän samaan tapaan kuin legot. Idea syntyikin, kun rakensin legoja poikani kanssa. Palikkarakenne kuvaa myös mielentilaa, sitä miten palasina lapsisotilas on, Menna esittelee.

Samaan tapaan palasina on ”Hyvä poika”, puuveistos Kristuksesta ristillä.

Teos ”Isien varjot” kuvaa viittä sukupolvea. Menna on veistänyt viisi ihmishahmoa, joiden koko kasvaa ja sävy tummenee sukupolvi sukupolvelta.

– Ensimmäinen hahmo kuvaa poikaani, toinen minua, kolmas isääni, neljäs isäni isää ja viides isäni isoisää. Meille lapsille isän isoisä oli mukava, mutta myöhemmin kuulin hänen olleen varsinainen jäärä, Menna kertoo.

Takaseinälle on ripustettu teos ”Ystäviä”. Se koostuu 10 nopeasta, 60 sekunnissa syntyneestä croquismaisesta liitupiirroksesta, jotka taiteilija luonnosteli näyttelyn avajaisvieraista. Vastapäisellä seinällä on pieniä pronssihahmoja erilaisissa jooga-asanoissa.

– Ensimmäinen joogaaja syntyi, kun minulla ei ollut muuta hyvää ideaa. Sitten joogaajia alkoi syntyä lisää, taiteilija paljastaa.

 

Menna on koulutukseltaan puuseppä ja taiteen maisteri. Hän valmistui Kuvataideakatemian kuvanveiston laitokselta vuonna 1999. Taiteen tekemisen ohella hänet tunnetaan taideopettajana ja muusikkona. Menna on ollut mukana myös teatteriproduktioissa. Kultainen Venla, parhaille kotimaisille televisio-ohjelmille ja tekijöille jaettava palkinto on Mennan käsialaa.

Juha Mennan ”Ystäviä ja sankareita” on näytteillä GalleriaKONEessa, Verkatehtaalla 19.6. asti.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

21.10.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

22.10.2020