fbpx
Kaupunkiuutiset

Juha Tamminen 
tietää Brasilian totuudet

Valokuvaaja Juha Tamminen, 58, sanoo, että kesän olympiakaupungissa Rio de Janeirossa rikollisuus ja korruptio rehottavat.

Suomen tunnetuin jalkapallokuvaaja Juha Tamminen tietää, mistä hän puhuu. Tamminen kuvasi lähes kolmen vuosikymmenen ajan talvisin Etelä-Amerikan jalkapalloviheriöiden äärellä.

Tamminen asettui asumaan Hämeenlinnaan seitsemisen vuotta sitten.

– Rikollisuutta ja korruptiota on Brasiliassa hirveästi. Siellä on paljon hyvääkin. Ilmasto on paljon ihmisystävällisempi kuin Suomessa.

– Luulen, että kadulla asuvat kodittomat kerjäläiset kerätään pois olympialaisten ajaksi. Samoin tehtiin YK:n ilmastokokouksen aikaan vuonna 1992. Rio de Janeiron kadulla on nuoria liimanhaistelijoita, jotka ryöstävät ihmisiä – etenkin turisteja, Tamminen kertoo.

Tammisen mielestä turistin pitää osata käyttää maalaisjärkeä vaikkapa Copacabanalla.

– Ryöstöjä tehdään kellon ympäri, myös päivisin. Mitä enemmän on ihmisiä kadulla, sitä helpompi on ryöstö tehdä. Kun lähdin Maracanalle kuvaamaan, naamioin kamerat kuljettamalla niitä jumppakassissa kuin likaisia vaatteita.

– Joillakin taksikuskeilla on sellaiset mittarit, jotka pyörivät kolme kertaa normaalia nopeammin. Lisäksi taksit ajavat ylimääräisiä, turhia matkoja. Ne ovat kusetuksen mestareita. Kun oppii tietämään asiat, siellä on ihan hauskaa.

Tamminen kehuu pääosaa eteläamerikkalaisista.

– Suurin osa on ystävällisiä ja avuliaita. Vain pieni osa keskittyy huijaamaan turistia.

Brasilian presidentti Dilma Rousseff on tällä hetkellä hyllytettynä puoleksi vuodeksi virastaan, koska hänen epäillään kaunistelleen maan talouslukuja.

– Asia ei yllättänyt. Vain se yllätti, että kesti näin kauan. Myös 1990-luvulla presidentti laitettiin pihalle.

– Siellä kaikki poliitikot ovat korruptoituneita. Erään kaupungin pormestari oli tyhjentänyt kaupungin kassan ja häipynyt. Eräässä kaupungissa oli toistasataa autokuskia palkkalistoilla, mutta kaupungilla oli vain yksi rikkinäinen auto.

Tammisen mielestä korruptio näkyy kaikkialla Etelä-Amerikassa. Hänen mielestään Chilen entinen presidentti, diktaattori Augusto Pinochet oli vähiten korruptoitunut. Tammisen mukaan Chile on ainoa maa koko mantereella, jossa liikennesakosta ei selviä antamalla poliisille juomarahaa.

– Pinochet teki paljon hyvää talouteen, mutta opposition hän hiljensi kyseenalaisin keinoin. Voimissaan olleet kommunistit arvostelivat äänekkäästi, vaikka he itse likvidoivat vastustajansa samalla tavalla.

– Chilellä menee Etelä-Amerikan valtioista parhaiten taloudellisesti Se on Pinochetin perintöä. Muistetaanpa mihin jamaan jo luhistunut kommunismi jätti koko Itä-Euroopan ja miten Hugo Chavezin sosialismi on raunioittanut Venezuelan, Tamminen sanoo.

Tamminen oli aiemmin intohimoinen jalkapalloentusiasti, joka kannatti Nottingham Forestia.

– En seuraa enää ulkomaalaista futista. Näin Eurosportilta vuonna 1995 rugbyn MM-kisat. Kun pääsin Argentiinassa katsomaan enemmän lajia, tajusin, että kyseessä on upea laji. Argentiinassa rugby on futiksen jälkeen kakkonen.

– Lajiin pääsee sisään helposti, kun muutaman perusasian tietää. Jos Yle olisi näyttänyt syksyllä lajin MM-kisat, rugbyn suosio olisi kasvanut valtavasti. Rugby on ainoa iso palloilulaji maailmassa, joka on täydellisessä boikotissa Suomessa näkyvillä urheilukanavilla, Tamminen manaa.

Tammisen 1980-luvulla alkaneen kiertolaiselämän aikana Etelä-Amerikka tuli läpikotaisin tutuksi. Tamminen on asunut varsinaisesti Hondurasissa, Argentiinassa ja Brasiliassa, mutta hän on kiertänyt kuukausitolkulla mantereen joka kolkassa.

Tamminen valittiin vuonna 2010 maamme Vuoden jalkapallotoimittajaksi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset