fbpx
Kaupunkiuutiset

Juhani Koivumäki ravistelee kuvaa viimeisestä ehtoollisesta

Katsoja saapuu hämärään galleriatilaan ja istahtaa kirkon penkkiin. Valkokankaalla käynnistyy viimeinen ehtoollinen. GalleriaKONEessa on esillä kuvataiteilija Juhani Koivumäen elokuvainstallaatio Apostoli.

– Apostoli on vertauskuvallinen lyhytelokuva Jeesus Nasaretilaisen ajatuksista, jotka saavat uusia muotoja alati muuttuvien yhteiskunnallisten tarpeiden ja instituutioiden kynsissä, taiteilija kuvailee.

Apostolia voi katsoa myös aikahyppynä taidekontekstissa.

– Mystikko G.I. Gurdjieffin teorian mukaan viimeisellä ehtoollisella olisi nautittu verta kirjaimellisesti. Näytin yhden version, miten asiat olisivat voineet olla, Koivumäki toteaa.

– Leonardo da Vincin maalaukseen viimeisestä ehtoollisesta ja yleensä kristinuskoon liittyy paljon ristiriitaisia mielleyhtymiä, jotka ovat muodostuneet poliittisten tahojen vaikutuksesta Jeesuksen kuoleman jälkeen, Koivumäki pohtii idealismin ja maailmankuvan muutosta.

– Minua kiinnostaa uskonnollinen kokemus laajassa merkityksessä. Minkälaisia ajattelutapoja eri uskonnot heijastavat, miten ne näkyvät asenteissa tai vertauskuvissa. Oma näkökulmani uskontoon on melko sosiologinen, Koivumäki kertoo.

Koivumäki käsittelee teoksissaan yksilön ja yhteiskunnan välisiä eturistiriitoja, universaaleja kipupisteitä sekä henkistä kehittymistä.

– Taiteen tekeminen lähtee jonkun asian ilmaisemisen pakosta, Koivumäki kuvailee työskentelyään. Koivumäen käyttämät mediat vaihtelevat perinteisestä elokuvallisesta kerronnasta, kokeelliseen elokuvaan, videotaiteeseen, valokuvaan ja installaatioon.

– Teoksen muoto määräytyy ajatuksen ja tunteen mukaan.

Katsomiskokemus kirkonpenkissä

Elokuvainstallaatio on ollut aiemmin tänä vuonna esillä Helsingissä ja Berliinissä. GalleriaKONEesta ”Apostoli” matkaa vielä Canberraan, Australiaan sekä Poriin.

– Joihinkin näyttelyihin olen saanut lainaksi kirkonpenkin, mutta aina se ei ole mahdollista.

– Tähän näyttelyyn sain penkin lainaksi Tuuloksen kirkosta. Kirkonpenkki tuo oman tunnelmansa ja yhden ulottuvuuden lisää katsojan tulkintaan, Koivumäki kiittelee.

Juhani Koivumäki on syntynyt Hämeenlinnassa vuonna 1981. Hän piti ensimmäisen yksityisnäyttelyn kotikaupungissaan vuonna 2002, kun hänet palkittiin Hämeen vuoden nuorena taiteilijana. Koivumäki valmistui kuvataiteen maisteriksi Helsingin kuvataideakatemiasta vuonna 2008.

Taitelija asuu ja työskentelee Helsingissä. Hänen teoksiaan on esillä ympäri maailmaa.

Koivumäki on ohjannut lasten ja nuorten video- ja valokuvatyöpajoja kotimaassa, Berliinisssä ja Phnom Penhissä. Koivumäki opettaa parhaillaan video- ja elokuvataidetta Vanajaveden Opiston aikuisten kuvataiteen syventäviin opintoihin kuuluvalla kurssilla.

Juhani Koivumäen elokuvainstallaatio ”Apostoli” on esillä GalleriaKONEessa Verkatehtaalla 29.9. asti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset