Kaupunkiuutiset

Juhannus oli enteille otollista aikaa

Kyläkoordinaattori Johanna Henttinen ja hankeassistentti Ottopekka Wiik ovat innostuneet juhannusperinteestä ja taioista. Kaksikko kokosi aiheesta juhannuskalenterin Linnaseudun www-sivuille ja Facebookiin. Luukkujen takaa paljastuu katkelmia juhannuksen historiasta ja perinteistä, taioista ja uskomuksista.

– Olemme keränneet Ajan patina -hankkeen puitteissa aineistoa vuotuisjuhlista, ensin jouluperinteistä. Kun juhannusperinneaineistoakin alkoi kertyä, ajattelimme, että juhannuskalenteri voisi olla hauska tapa esitellä sitä. Erityisesti juhannustaiat tuntuvat kiinnostavan ihmisiä, Henttinen kertoo.

Juhannusta vietettiin aikoinaan kevätkylvöjen päätteeksi. Kylän väki kerääntyi veden ääreen toivomaan satoa, hedelmällisyyttä ja apua viljelysten kasteluun Ukko ylijumalalta. Muinaissuomalaisen uskomuksen mukaan, mitä enemmän Ukolle juotiin, sitä paremman sadon tämä antaisi. Ukon vakkojen juomisesta on olemassa runsaasti merkintöjä 1600-luvulta, esimerkiksi Hauholta vuoden 1667 käräjäpöytäkirjasta löytyy selostus Ukon vakkojen juomisesta.

Juhannustaiat keskittyivät pitkälti maatalouteen, suotuisaan satoon sekä naimaonneen.

– Tunnetuimpia lienevät puolison löytymiseen tähtäävät juhannustaiat. Naimaikäisillä neidoilla oli tapana mm. kiertää saunaa, kurkistaa lähteeseen, kuunnella käen kukuntaa tai kirmata alasti naapurin ruispellossa, niityllä tai metsässä, Henttinen luettelee.

Juhannuskalenterissa kerrotaan myös ruokakulttuurista.

– Maitotuotteet olivat tärkeässä osassa. Maidosta valmistettiin muun muassa juustoja ja paistettiin räiskäleitä. Makkarat ovat suhteellisen tuore ilmiö Suomen kesässä. Vanhasta vuodenkiertoon perustuvasta ruokakulttuurista irtauduttiin lopulta vasta sotien jälkeen, Henttinen tietää.

– Mikäli aihepiiri kiinnostaa, tietoa juhlaperinteistä tarjoavat esim. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Kansallisarkiston Digitaaliarkisto, Elävän perinnön wikiluettelo ja Finna.fi -hakupalvelu, Henttinen suosittelee.

Linnaseudun Ajan patina -hankkeen juhannuskalenteria voi selata www.linnaseutu.fi

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset