fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Juhlakattaus herättää aistit – Pirjo Päivärinta kertoo, millaisin konstein kattauksesta saa ikimuistoisen

Pirjo Päivärinta pyörittää tilausravintolaa Raatihuoneessa. HPK:n juhlatilaisuuteen hän otti lähtökohdaksi kypärän, mailan, luistimet sekä seuran kaulahuivin. Koko kattauksen värimaailma mukailee logon värejä, Päivärinta sanoo. Kuva: Heli Karttunen
Pirjo Päivärinta pyörittää tilausravintolaa Raatihuoneessa. HPK:n juhlatilaisuuteen hän otti lähtökohdaksi kypärän, mailan, luistimet sekä seuran kaulahuivin. Koko kattauksen värimaailma mukailee logon värejä, Päivärinta sanoo. Kuvat: Heli Karttunen

Kattaus on aina viesti.

– Otan aina huomioon asiakkaan toiveet ja tykkään korostaa myös asiakkaan persoonallisuutta niin, että kattaus kertoo aina jotain sekä asiakkaasta, että vieraasta, fooddesigner Pirjo Päivärinta Maunviljelijät Oy:sta kiteyttää.

Yleensä kattaus on ensimmäinen asia johon vieraat saapuessaan kiinnittävät huomiota. Tilojen siisteys on myös osa kokonaisuutta.

– Kattauksen ja ruoan tehtävänä on herätellä aisteja. Kattaus voi olla yksinkertainen, mutta se on kaunis, kun astiat ja liinat ovat siistejä.

 

Juhlan teema saa näkyä myös kattauksessa. Kuva: Heli Karttunen
Juhlan teema saa näkyä myös kattauksessa. Kuvassa HPK-kattaus valmiiksi tehtynä.

 

Kattaus sisältää useita asioita. Juhlatila, ruoka, astiat ja muu rekvisiitta ovat kaikki osa kattausta. Sopivalla rekvisiitalla voi korostaa juhlan luonnetta. Tässä vain mielikuvitus on rajana.

– Kattamisessa luovuus on rajojen rikkomista. Kannattaa käyttää leikkimieltä, sellainen juhla muistetaan, mutta tyylitajua pitää olla.

Rekvisiittana voi käyttää melkein mitä vain.

– Kokille se voisi olla vaikka kattiloita, rakennusmiehelle työkaluja ja niin edelleen, Päivärinta luettelee.

 

Kalastajan 60-vuotissyntymäpäiväjuhlan kattauksessa rekvisiittana ovat muun muassa kalaverkko ja sekä kumisaappaat, jotka toimivat myös kukkamaljakkoina. Kuva: Heli Karttunen
Kalastajan 60-vuotissyntymäpäiväjuhlan kattauksessa rekvisiittana ovat muun muassa kalaverkko ja sekä kumisaappaat, jotka toimivat myös kukkamaljakkoina.

 

Päivärinta suosittelee luonnonmateriaalien hyödyntämistä, jos niitä vain on saatavilla.

– Luonnonkukat ovat kauniita. Oksia voi myös käyttää, mutta niiden katkomiseen tulee olla maanomistajan lupa.

Luovuutta voi soveltaa myös käytännön asioihin.

– Jos pöytätila ei riitä, voi lautaset laittaa vaikka tuolille, niin ruoalle jää pöydässä tilaa. Joissakin tilaisuuksissa olen esimerkiksi hyödyntänyt 1800-luvun sänkyä noutopöytänä tai jäädyttänyt juomia kylpyammeessa.

 

Pirjo Päivärinta suosii luonnonkasveja kattausten koristeena. Juomissa ja ruoissa niiden tulee olla myös syötäväksi kelpaavia. Kuva: Heli Karttunen
Pirjo Päivärinta suosii luonnonkasveja kattausten koristeena. Juomissa ja ruoissa niiden tulee olla myös syötäväksi kelpaavia.

 

Kattauksen värimaailma kannattaa pitää niukkana.

– Riippuu tilaisuuden luonteesta, mutta yleensä kolme väriä on maksimi. Toki jos vaikka kukkakimppu on monivärinen, voi siitä poimia pari kolme väriä, joita toistaa.

Myös juhlatila sekä tilaisuuden teema vaikuttavat siihen, miten kattaus kannattaa rakentaa.

– Esimerkiksi Yö-yhtyeelle tein kattauksen lumivalkoinen-teemalla. Yksivärinen kattaus taas antaa tilaa leikitellä ruoalla.

 

Kattauksessa tulee huomioida myös sujuvuus.

– Juhlamaljoja ei kannata ojentaa ennen onnitteluja, ja kulkusuunnat sekä ruokien järjestys on hyvä miettiä etukäteen, ettei ruokailijoiden tarvitse poukkoilla, Päivärinta vinkkaa.

Kotioloissa tilat ovat usein ahtaat. Tässä kohtaa voi käyttää luovuutta ja pinota esimerkiksi kupit näyttävästi päällekkäin, jos tarve vaatii.

– Selkeys on tärkeää. Kun tietää perusasiat, voi alkaa leikitellä.

 

Älä unohda näitä:

Tervetuliaisjuomissa pitää olla aina alkoholiton vaihtoehto ja se tulee merkitä selkeästi.

Lautasliinat.

Erikoisruokavaliot on hyvä merkitä, etenkin, jos ei tunne kaikkia vieraita.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset