Kaupunkiuutiset

Juhlavuoden pöytä on katettu

Ainutlaatuinen ja ennenkuulumaton. Sellaiseksi kuvaavat Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuoden järjestäjät yhteistä ponnistusta, jossa ovat mukana Hämeenlinnan kaupunki, syntymäkaupunkisäätiö, teatteri, museot, Verkatehdas ja lukemattomat muut paikalliset tahot yrittäjistä koululaisiin.

– Hämeenlinnalla on nyt erityinen asema juhlavuoden koordinointipisteenä niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Samalla esitellään maailmalle valtavan monipuolinen kulttuurikaupunki, projektipäällikkö Antti Vihinen sanoo.

– Tämä vuosi voi parhaimmillaan jättää hämeenlinnalaisille paikallisidentiteettiä voimakkaasti kohottavan muistijäljen ja muita elähdyttäviä tunteita. Nyt Hämeenlinnan rooli Sibeliuksen kaupunkina alkaa vasta oikein kunnolla näkyä.

Sibeliuksen syntymäkaupunkisäätiön järjestämien konserttien lisäksi luvassa on runsaasti tapahtumia. Teatterissa saa helmikuussa kantaesityksensä juhlavuoden ainokainen tuore Sibelius-näytelmä Suomessa. Kuumailmapallot lentävät taivaalla maaliskuun alussa säveltäjän tahdeissa ja Hämeenlinnan kaupunkimaratonin juoksijat saavat palkakseen Sibelius-juhlamitalin. Lasten ja nuorten tapahtumien huipentumana on 22. toukokuuta Verkatehtaalla järjestettävä konsertti, joka kerää yhteen 700 paikallista kuorolaista. Jo seuraavana päivänä Vanaja-sali täyttyy SIB DANCE -tanssikatselmuksesta ja -kilpailuista.Syyskuussa Verkatehtaalle saapuu Swan of Tuonela, joka on tanssi- ja nykysirkusteos Sibeliuksen musiikkiin. Joulukuussa on vuorossa kansainvälinen Sibelius-kongressi.

Syntymäpäivänä

Sibelius täyttää tulevana maanantaina 149 vuotta. Varaslähtö juhlavuoteen otetaan Soivan Sibeliuspuiston avajaisissa kello 12.00. Kaupunki ja Sibelius-seura laskevat seppeleet ja paikalliset kuorolaiset laulavat Finlandian. Kaupunki on rakentanut puistoon elämyksellisen osuuden, jossa puiston penkit aktivoituvat liiketunnistimen avulla ja alkavat soittaa Sibeliuksen puusarjan pianosävellyksiä.

Sibelius-seura jakaa mitalinsa syntymäkodissa kello 12.45 jälkeen ja juhlakirja Minä & Sibelius julkistetaan Wetterhoffin talossa kello 14.00. Sibelius-postimerkki julkistetaan pääkirjastossa kello 15.00. Näihin tapahtumiin on yleisöllä vapaa pääsy.

Illan juhlakonsertissa Vanaja-salissa esiintyy Sinfonia Lahti, joka esittää Okko Kamun johdolla Sibeliuksen teokset Bardi, Finlandia ja Kuningas Kristian II sekä S.Fagerlundin konserton Mana.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset