Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Jukka Salmisen joululevyllä on mukana Vexi Salmen sanoitus – Adventin neljä kynttilää kertovat toivosta, rauhasta, rakkaudesta ja ilosta

Laulaja-lauluntekijä Jukka Salmisen uuden levyn kappaleita voi kuulla joulukonserteissa Janakkalassa ja Iittalassa.

Jukka Salmiselta ilmestyy joulukuun alkupuolella joululevy Adventus Domini – Toivo, rauha, rakkaus, ilo. Albumilla on uusia kappaleita, mutta myös muutamia tuttujakin viisuja Salmisen laajasta tuotannosta. Levyn lauluja voi kuulla tulevissa joulukonserteissa Janakkalassa ja Iittalassa.

– Hain ystävän rohkaisemana apurahaa joululaulusarjan tekemiseen Suomen kulttuurirahastolta ja sain sen. Soittelin sitten biisejä kustantajani Päivä Osakeyhtiön ihmisille ja suureksi yllätyksekseni he halusivat julkaista niistä äänitteen, hämeenlinnalainen laulaja-lauluntekijä kertoo.

Tarinoita elämästä

Levyn ideat syntyivät vanhasta kristillisestä perinteestä, jossa jokaisena adventtiviikkona sytytettävällä neljällä kynttilällä on oma merkityksensä.

– Ensimmäinen on toivon kynttilä ja sitä seuraavat rauhan, rakkauden ja ilon kynttilät. Kaikki uudet laulut syntyivät näiden aiheiden ympärille, Salminen sanoo.

Kaikki levyn kappaleet eivät suoranaisesti liity jouluun.

– Mukana on laajempiakin teemoja ja elämäntarinoita, joita voi kuunnella mihin vuodenaikaan tahansa.

Muisto itsenäisyysjuhlista

Vanhoista kappaleista mukana on Vexi Salmen sanoittama Pienen pieni ihminen, jonka ensimmäinen julkinen esitys oli Hämeenlinnan itsenäisyysjuhlissa Ritarihallissa 2012.

Erkki Korhonen kysyi Vexiltä Salmelta tekstiä juhlaa varten ja pyysi minua säveltämään. Tosi nopeastihan Vexi sen teki, melkein saman tien ja sitten turisimme aiheesta muutaman kerran puhelimessa, Salminen muistelee.

– Teksti lähtee luonnonkuvauksesta, jossa talvi saapuu pohjoiseen, mutta koskettelee laajemmin sitä, kuinka joulu avaa pienessä ihmisessä kyvyn ymmärtää jotakin paljon suurempaa.

Palkittu lauluntekijä

Jukka Salmiselta on ilmestynyt reilut 800 laulua, yli 20 äänitettä, nuottikirjoja ja musiikkinäytelmiä.

Hän esiintyy päiväkodeissa, kouluissa, perhetapahtumissa ja seurakunnissa eri ohjelmistojen kanssa.

Vuonna 2002 Salminen voitti Salon Vuoden lastenlaulukilpailun sävelmällä Kirje kuulle (san. Pirkko Arola). Kirkkohallitus palkitsi hänet elämäntyöstään lauluntekijänä vuonna 2009.

Salmisen lauluja on julkaistu useissa laulukirjoissa ja niitä on käännetty ainakin ruotsiksi, viroksi, norjaksi, englanniksi ja unkariksi.

Uutta levyä voi joulukuun alkupuolella tilata Päivä Osakeyhtiön sivulta nettikirjakauppa.com.

Jukka Salmisen joulukonsertit Janakkalan kirkossa to 3.12. klo 18.30 ja Kalvolan kirkossa pe 4.12. klo 18.

Uusin Kaupunkiuutiset

21.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

24.11.2020