Kaupunkiuutiset

Jukka Valmu vaihteli tyylejä abstraktista esittävään

Hämeenlinnan taiteilijaseura on koonnut taiteilija Jukka Valmun (Sääksmäki 27.8.1936 – Hämeenlinna 1.4.2016) muistonäyttelyn. Näyttely on esillä Hämeenlinnan kaupunginkirjastossa, kahvila Laurellissa ja lääkärikeskus Mehiläisessä. Jukka Valmu oli taiteilijaseuran jäsen vuodesta 1978.

Jukka Tapio Valmu syntyi Sääksmäellä, josta hän muutti lapsena Hämeenlinnaan. Sääksmäki säilyi kuitenkin hänelle merkittävänä paikkana. Nuorena merillä viettämänsä ajan jälkeen Valmu teki pitkän, lähes 40-vuotisen työuran Hämeenlinnan kaupungin palveluksessa. Hämeenlinnassa hän tapasi myös puolisonsa Sirkka-Liisan, jonka kanssa hänellä on kaksi lasta. Taidetta Jukka Valmu opiskeli Vapaassa Taidekoulussa Helsingissä vuosina 1964–65. Hän osallistui myös useille taideleireille.

Jukka Valmu oli tuottelias taiteilija, jolla oli aina jokin projekti meneillään. Öljyvärimaalauksen lisäksi hän teki mm. grafiikkaa, ja aiheet vaihtelivat maisemista ja kukista abstrakteihin aiheisiin. Valokuvaus oli hänelle tärkeä harrastus, ja nuorempana hän kirjoitti runoja ja aforismeja. 1980 -luvulla Jukka Valmu kiinnostui juutalaisuudesta, mistä näkyy myös vaikutteita hänen maalauksissaan.

Jukka Valmu osallistui vuodesta 1959 lähtien useisiin näyttelyihn Suomessa ja ulkomailla. Valmun teoksia on myös eri kokoelmissa.

Nyt esillä oleva näyttelykokonaisuus on laaja katsaus Jukka Valmun erilaisia tyylisuuntia edustavista teoksista. Kolmessa näyttelypaikassa nähdäänkin Valmun tuotantoa peräti kuudelta eri vuosikymmeneltä. Abstrakti ja esittävä maalaustyyli vaihtelivat luontevasti Valmun laajassa tuotannossa. Kirjaston näyttelyseinällä nähdään abstrakteja teoksia 1960–90-luvuilta.

Lääkärikeskus Mehiläisessä on esillä maisemia kotimaasta ja Israelista. Jukka Valmu kuvasi teoksissaan myös Hämeenlinnan katunäkymiä, joita nähdään Kahvila Laurellissa.

Jukka Valmu Karamellitehtaan muisto on esillä Hämeenlinnan Kaupunginkirjastossa, Cafe Laurellissa ja Mehiläinen Hämeenlinnassa 28.2. asti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset