Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Juniorihiihto on nousussa - Hyvä porukka ja kiva tekeminen kannustavat jatkamaan harrastusta

Hämeenlinnan Hiihtoseuran junnut treenavat tosissaan ja tekevät paljon harjoitteita myös ilman suksia. Ahveniston maastoista löytyy muun muassa sopivia rinteitä mäkiharjoitteluun. Kuva: Heli Karttunen
Hämeenlinnan Hiihtoseuran junnut treenavat tosissaan ja tekevät paljon harjoitteita myös ilman suksia. Ahveniston maastoista löytyy muun muassa sopivia rinteitä mäkiharjoitteluun. Kuva: Heli Karttunen

Juniorit puskevat mäkitreeniä Apparan montussa. Hämeenlinnan Hiihtoseuran valmennusryhmässä harjoittelevat muun muassa 10-vuotiaat Nuppu Tunturi ja Venla Mennala sekä 9-vuotias Elias Juutila ja 11-vuotias Olli Seppälä.

– Täällä on hyvä meininki ja kivat kaverit. Hiihtäminen on tosi kivaa, Nuppu Tunturi tiivistää porukan tunnelmat.

– Mukavinta on, kun samalla näkee kavereita ja pääsee ulkoilemaan, Olli Seppälä kertoo.

Suurin osa on junnuista aloittanut hiihtämisen perheen tai kaverin innostamana. Valmennusryhmäläiset harjoittelevat määrätietoisesti ja jokaisella on harjoittelussaan selkeä tavoite – jopa kansainväliselle huipputasolle asti.

– Tavoitteenani on voittaa hiiihdon MM-kultaa, Elias Juutila sanoo.

– Lajissa on kivaa, että harjoituksissa oikeasti väsyy, siitä tulee hyvä fiilis, Venla Mennala tuumaa.

Nuppu Tunturin (vas.), Venla Mennalan, Olli Seppälän ja Elias Juutilan mielestä hiihto on kiva harrastus. Kuva: Heli Karttunen
Nuppu Tunturin (vas.), Venla Mennalan, Olli Seppälän ja Elias Juutilan mielestä hiihto on kiva harrastus. Kuva: Heli Karttunen

Kavereita ja onnistumisen kokemuksia

Hiihtoseurassa urheilee noin 60 nuorta. Kasvua on ollut etenkin 7–12-vuotiaiden junioriharrastajien määrässä.

– Meillä on nyt 30 junnua, kun vielä viisi vuotta sitten kymmenkunta, juniorivastuuvalmentaja Vesa-Matti Seppälä kertoo.

Moni on saanut ensikosketuksen ohjattuun hiihtoon hiihtokoulussa, joka tänäkin vuonna alkaa jälleen 13. tammikuuta, mikäli lumitilanne sallii. Seppälä näkee, että keskeinen syy harrastamäärän kasvuun on toiminnan toteutuksessa.

– Mikäli lapset saavat myönteisiä onnistumisen ja oppimisen kokemuksia, he viihtyvät myös harrastuksen parissa. Lisäksi kavereiden ja ryhmähengen merkitys on todella tärkeä harrastuksen jatkumisella. Kun on kivaa tekemistä, harjoituksiin tullaan, vaikka välillä treenit ovat rankatkin.

Treenit kahdesti viikossa

Talvikaudella ryhmä treenaa kaksi kertaa viikossa Ahveniston moottoriradalla, jossa hiihtokausi kestää lumetuksen ansiosta 3–5 kuukautta. Kun luonnonlumiladut ovat kunnossa, treenejä saatetaan pitää myös Aulangolla ja Parolannummella.

– Moottoriradalla on kuitenkin yleensä eniten tilaa ryhmäharjoitteluun ja olosuhteet pääsääntöisesti erinomaiset.

Ensikosketuksen lumeen ryhmä sai jo marraskuussa Leppävirran junnuleirillä Hotelli Vesileppiksen hiihtotunnelissa. Lähimmät säilölumiladut löytyvät Valkeakoskelta, Lempäälästä ja Lahdesta.

– Osa junnuistakin on käynyt ainakin Valkekoskella hiihtämässä, mutta ohjattuja treenejä ei etäisyyden vuoksi ole lähdetty tuonne pitämään.

Kesällä harjoitellaan tekniikkaa

Kesällä ryhmä harjoittelee ketteryyttä, nopeutta sekä tekniikkaa, kuten hiihtoloikkia. Kesäharjoittelun pääpaikat ovat Ahvenisto, Aulanko ja Parolannummi.

– Näistä maastoista löytyy rinteitä, Parolannummelta ja Aulangolta myös portaat, sekä kohta Ahvenistoltakin.

Kesällä treenit voidaan pitää myös Kaurialan kentällä, Kalpalinnassa ja Kankaantakana.

– Apparan alueella käymme myös pelaamassa suolla, mikä on yksi lasten suosikkiharjoitus.

Harrastuksen hinta?

Hämeenlinnan Hiihtoseuran ry:n jäsenmaksu on 35 euroa (tai perhemaksu 60 euroa) vuodessa.

Vuoden harjoitusmaksu on 130 euroa sisältäen ohjatut harjoitukset kaksi kertaa viikossa, leirietuja ja kilpailumaksuja.

Kilpailulisenssi 27 euroa per vuosi.

Molemmille hiihtotekniikoille tarvitaan omat välineet, joiden hinta on noin 300–400 euroa, myös laadukkaat käytetyt ovat hyvä vaihtoehto.

Junnuharrastajalle vuoden perushintalappu on noin 500 euroa ja jos harrastukseen ja kilpailemiseen panostaa enemmän, (leirit, kahdet välineet ym.), kauden hinta voi nousta 1000–1500 euroon.

Marras-joulukuun vaihteessa junnuryhmä harjoitteli Parolannummen maastoissa. Harjoituksen lopuksi ryhmä pelasi liikuntapuiston kentällä parijalkapalloa ja pelissä oli mukana myös junnujen vanhempia. Kuva: Muu
Marras-joulukuun vaihteessa junnuryhmä harjoitteli Parolannummen maastoissa. Harjoituksen lopuksi ryhmä pelasi liikuntapuiston kentällä parijalkapalloa ja pelissä oli mukana myös junnujen vanhempia. Kuva: Hämeenlinnan Hiihtoseura

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

26.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

28.9.2020