fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Junnu Vainion laulut ja rouhea elämäntarina Kaupunginpuistossa – Kesäteatteriin myyty ennakkoon yli 10 000 lippua

Ilkka Merivaara (vas.) muistetaan muun muassa Kumman kaa -sarjan Vesana ja Heikki Mäkäräinen Elisan hintasaarnaajana. Otto Kanerva tekee kesällä töitä Raumalla, mutta Mikko Kivinen ohjaa Kaupunginpuistossa. Kuva: AP Sarjanto
Ilkka Merivaara (vas.) muistetaan muun muassa Kumman kaa -sarjan Vesana ja Heikki Mäkäräinen Elisan hintasaarnaajana. Otto Kanerva tekee kesällä töitä Raumalla, mutta Mikko Kivinen ohjaa Kaupunginpuistossa. Kuva: AP Sarjanto

Rakastetun laulunikkarin Juha “Watt” Vainion elämä iloineen ja suruineen on aiheena Hämeenlinnan Uuden Kesäteatterin musiikkinäytelmässä Sellaista elämä on. Esityksen ovat käsikirjoittaneet Otto Kanerva ja Mikko Kivinen, joka myös vastaa ohjauksesta.

– Aidoista esikuvista tehdään paljon näytelmiä, vaikka aina ei olisi syytäkään, mutta Junnun elämä on kertomisen arvoinen tarina, Kivinen tuumaa.

Tekijöiden mukaan kesäkuun lopussa ensi-iltansa saava esitys on rehellinen ja kaunistelematon kertomus lauluntekijän vaiheista noin 50 vuoden ajalta. Näytelmän rakennusvaiheessa ei jouduttu kahlaamaan lähdeteosten vuorta. Kivinen on tehnyt aiheesta elokuvakäsikirjoituksen ja Kanerva on vuosia toteuttanut Juha Vainion lauluista koostuvia Yleisessä saunassa -konsertteja.

– Olen haastatellut lesket, lapset ja kummin kaimat, kun keräsin materiaalia konserttien juontoihin, Kanerva kertoo.

Jätkää tarvittiin

Näytelmä kantaesitettiin viime kesänä Rauman kesäteatterissa ja sama työryhmä nähdään Kaupunginpuistossa. Vainion roolissa on Heikki Mäkäräinen ja hänen parasta ystäväänsä Reijo “Rempo” Tania esittää Ilkka Merivaara.

– Halusimme Junnun rooliin näyttelijän, jossa olisi esikuvan piirteitä. Ihan sattumalta Goodmanissa käydessäni näin mainoksen, jossa Heikki seisoskeli Elisan hintasaarnaajana ja asia oli sillä selvä, Kanerva muistelee.

– Ilkka taas on ihan täydellinen henkilö kuvaamaan kotkalaista, satamahenkistä jätkämäisyyttä ja lisäksi hän on vahvasti musiikissa elävä ihminen.…

Vaativa kippari

Kesäteatterin lavalla nähdään lisäksi Annika Eklund, Elina Lähde ja Petja Lähde. Esityksissä on kapellimestari Tuomas Kesälän johtama bändi.

Näytelmässä kuullaan parisenkymmentä Vainion klassikkoa.

– Tuomas Kesälä on kapellimestarina todellinen kultajyvä, Merivaara kehuu.

– Hän on ollut lempeällä tavalla aivan hirveän vaativa ja lopputuloksen laulamme viisiäänisesti, kauniisti ja ihan helvetin hyvin.

Lämmin ihminen

Monilla on mielikuva Juha Vainiosta alkoholisoituneena sanoittajanerona. Kivisen mielestä kuva on yksiulotteinen ja viime syksynä julkaistua elämäkertaa hän pitää sensaationhakuisena reposteluna.

– Junnu oli kuitenkin suurimman osan elämästään raittiina, hän lopetti juomisen jo 1976 ja teki parhaat laulunsa sen jälkeen. Hän oli inhimillinen, virheitä tekevä olento, jossa oli paljon lämpöä ja herkkyyttä, Kivinen pohtii.

Vaikea elämänvaihe kuvastui Vainion tuon ajan lauluissakin, jotka ovat hyvin synkkiä ja näköalattomia.

– Ensimmäinen kappale raitistumisen jälkeen oli Käyn ahon laitaa. Se kertoo hyvin, kuinka valo tuli takaisin hänen elämäänsä, Kanerva sanoo.

Viiniä terassilla

Hämeenlinnan esitykseen on ennakkoon myyty jo yli 10 000 lippua.

– Nyt mennään toista kesää katetulla katsomolla ja puistossa on parannettu puitteita entisestään. On rakennettu uusi uljas miksauskoppi ja kahvilaan valmistuu viiniterassi, Kanerva kertoo.

– Viime kesän 20 000 katsojalla nousimme kunnolla Etelä-Suomen kesäteatterikartalle ja talven aikana on tehty kovasti töitä.

Sellaista elämä on 29.6.–17.8. Hämeenlinnan Uudessa Kesäteatterissa.

Juha Vainio 1970-luvulla. Arkistokuva. Kuva: Muu
Juha Vainio 1970-luvulla. Arkistokuva.

 

Juha Vainio

Laulaja-lauluntekijä, iskelmäsanoittaja ja kansankoulunopettaja.

Syntyi 1938 Kotkassa, kuoli 1990 Gryonissa Sveitsissä.

Kahdesti naimisissa, viisi lasta. Esikoispoika musiikkituottaja ja sanoittaja Ilkka Vainio.

Tunnetuimpia omia kappaleita: Albatrossi, Vanhojapoikia viiksekkäitä, Käyn ahon laitaa, Vanha salakuljettaja Laitinen ja Kotkan poikii ilman siipii.

Sanoitti Veikko Samulin säveltämät hitit Katson autiota hiekkarantaa, Mun sydämeni tänne jää ja Tahdon olla sulle hellä.

Käännöstekstejä mm. lauluihin Kolmatta linjaa takaisin, Rööperiin, Muisto vain jää, Jokainen päivä on liikaa ja Hyvää huomenta Suomi.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset