fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Juokseva kameramies kiertää ympäri maata – Touko Helanen aloitti some-sarjan, joka esittelee upeita liikuntakohteita

Yli kymmenen paikkakuntaa on jo lähtenyt mukaan Touko Helasen some-sarjan tuotantoon. Jaksoissa paikalliset ihmiset esittelevät lempikohteitaan ja erilaisia liikuntalajeja. Kuva: Iisa Helanen

Media-alan monitoimimies ja innokas liikkuja Touko Helanen keksi tavan yhdistää työn ja harrastukset.

Juoksupäiväkirja on some-sarja, jossa tutustutaan suomalaisten suosimiin lenkkipolkuihin ja ulkoiluympäristöihin, kauniisiin liikuntamaisemiin ja vesireitteihin, sekä erilaisiin lajeihin ja välineisiin.

– Olen ollut monena vuonna niin sanottuna juoksukuvaajana Jukolan viestissä. Yhtenä yönä siellä maastossa syntyi idea omasta tuotannosta, jossa tekisin juosten töitä, Helanen kertoo.

Ideasta innostuttiin

Sarjan suunnittelu oli tarkoitus aloittaa jo vuosi sitten, mutta koronan myötä Helasen pyörittämän Kumutalon kalenteri täyttyi striimauksista.

Sarja sai vihdoin lähtölaukauksen, kun Juoksupäiväkirjan Alajärven jäällä kuvattu intro julkaistiin maaliskuun alussa Facebookissa ja YouTubessa.

– Suomalaiset tykkäävät kotimaan matkailusta, ja yli kymmenen paikkakuntaa on lähtenyt mukaan sarjan tuotantoon. Tarkoitus on tehdä parisenkymmentä jaksoa kesään mennessä. Ensimmäinen jakso kuvattiin viime viikon perjantaina Asikkalassa.

Yli kymmenen paikkakuntaa on jo lähtenyt mukaan Touko Helasen some-sarjan tuotantoon. Jaksoissa paikalliset ihmiset esittelevät lempikohteitaan ja erilaisia liikuntalajeja. Kuva: Iisa Helanen
Touko Helanen on kokenut konkari kameran takana, mutta uudessa sarjassa hän panee itsensä peliin myös esiintyjänä. Kuva: Iisa Helanen

Susijengiä ruudussa

Päiväkirjan jaksot ovat pituudeltaan 15-30 minuuttia ja mukana on aina joku vaikuttaja, ammattiurheilija tai aktiiviliikkuja esittelemässä oman paikkakuntansa kohdetta. Liikuntalajina voi olla oikeastaan mikä tahansa esimerkiksi juoksusta ja hiihdosta pyöräilyyn ja suppilautailuun.

– Mukaan on lupautunut muun muassa muutamia susijengiläisiä, Helanen paljastaa.

Helanen on kokenut kuvaaja ja tuottaja, mutta some-sarjassaan hänkin on uuden edessä.

– Pääsen nyt kehittämään itseäni myös kameran toisella puolella. Se ei ollut aikaisemmin ajatuksissa, mutta sitten tuumasin, että miksikäs ei. Alan tulevaisuus on menossa sellaiseen suuntaan, ettei monissa tuotannoissa enää isoja tiimejä käytetä.

14 tuntia suksilla

Juoksevan kameramiehen kuntoa testattiin maaliskuun alkupuolella, kun Helanen sivakoi 84 kilometriä Hämeenlinnasta Lahteen.

– Tuttu juontaja-selostaja Mikko Reitti kertoi, että tarkoitus oli pienellä porukalla hiihtää eräänlainen perinne-Finlandia noudatellen mahdollisimman paljon vuoden 1974 reittiä. Ajatus tuntui niin hienolta, että vonkasin itseni mukaan, Helanen kertoo .

Lähtö oli 5.3. iltakuudelta Katumajärven jäältä otsalamput päässä, ja reitti kulki läpi peltojen, metsien ja järvien. Matka kesti ruoka- ja vesitaukoineen reilut 14 tuntia.

– Latuja ei juurikaan ollut, paitsi Lammilla ja vähän ennen Lahtea, mutta avoimilla pelloilla oli hankikantoa niin, että välillä pääsi menemään kovaakin.

Reilu vuosi Kumutalossa

Helanen asuu ja työskentelee Ahveniston Olympiakadulla, jonne hän perusti vuoden 2020 alussa Kumutalon isänsä Pekka Helasen Kumu-rumputehtaan entisiin tiloihin.

Remontti oli iso satsaus, sillä talon studiosalissa on täysimittainen äänitys- ja kuvaustila esiintymislavoineen.

– Uskoin alusta asti, että saan homman toimimaan. Minulla oli pitkältä ajalta taustaa musiikki- ja videotuotannoista sekä ennestään jo paljon asiakkuuksia. Olen toiminut myös opettajana ja minulla on laajat verkostot lastenkulttuurin kentällä, Helanen sanoo.

Kumutalon puitteet riittäisivät myös tapahtumille ja konserteille, mutta niitä ei vallitsevan tilanteen takia ole voitu järjestää.

– Se puoli on jäänyt koronan takia toistaiseksi kokonaan sivuun. Toisaalta tuntuu ihan hyvältäkin, että on haasteita ja joutuu miettimään työkuvioita uusiksi.

Touko Helanen

Syntynyt 1982 Hämeenlinnassa, asuu Ahvenistolla.

Kumutalon vastaava tuottaja ja media-alan yrittäjä.

Perhe: kaksi tytärtä.

Koulutus: kasvatustieteiden maisteri, luokanopettaja.

Perusti tuotantotalo ja tapahtumatila Kumutalon rumputehtaan entisiin tiloihin Ahvenistolle vuoden 2020 alussa.

Harrastukset: koripalloilu, juoksu, rullaluistelu, maantiepyöräily, sup-lautailu, musiikki ja rakentelu.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset