Kaupunkiuutiset

Juoksukengän oltava kunnossa

– Suomalaiset juoksevat nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Etenkin nuorten naisten juoksuharjoittelu on lisääntynyt, hämeenlinnalainen juoksujalkineasiantuntija Olli Karhi arvioi.

1970-luku pidettiin suomalaisten hulluina juoksuvuosina, kun esimerkkeinä oli Viren, Vasala ja Väätäinen.

– Silloin hölkkäkisat olivat massatapahtumia, nyt kovemmin harjoittelevat kisaavat puoli- ja koko maratoneille, Karhi tietää. Juoksuharrastus näkyy parhaiten lenkkipoluilla, kaduilla ja maanteillä.

Juoksemisessa kengällä on todella paljon merkitystä. Joustavuus ja tukevuus ovat avainsanoja.

– Jalan pitää viihtyä kengässä. Jos tuntuu ostovaiheessa vähänkin epämukavalta, ei kannata ostaa. Jokaiselle löytyy sopiva juoksujalkine, kunhan jaksaa etsiä, juoksukenkien kanssa pitkään töitä tehnyt ja kenkämyyjiä kouluttanut Karhi sanoo.

Jokaisella juoksuaskeleella jalkaan tulee juoksijan paino kolminkertaisena. Satakiloinen iskuttaa siis 300 kilon voimalla. Kun juoksu jatkuu pitkään, rasitus niveliin on kova.

– Sen vuoksi joustavuus täytyy kengässä ollaan kunnossa. Se on jopa tärkeämpää, kuin kengän sivuttaistuki, Karhi sanoo.

Kengän ”juoksuikä” on tietysti kiinni matkatuista kilometreistä. Jos käy kerran vuodessa lenkillä, ei uusimistarvetta ole joka vuosi.

– Silmämääräinen tarkastelu kertoo jo paljon. Hyvässä kunnossa kenkä kestää arviolta 1 000–1 500 kilometriä. Juoksuolosuhteet vaikuttavat todella paljon.

Naisten juoksuinnostuksen laajuudesta kertoo se, että kahtena viimeisenä vuonna naisille on myyty ensimmäisen kerran historiassa enemmän juoksutossuja kuin miehille. Rakenteeltaan naisten ja miesten juoksukengät ovat periaatteessa samanlaiset, naisten malli on hieman sirompi.

Kaikille avoin juoksuilta LähiTapiolan tiloissa, Raatihuoneenkatu 27, maanantaina 4. huhtikuuta kello 18.30. Paikalla olympiajuoksija Harri Hänninen ja jalkineasiantuntija Olli Karhi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset