fbpx
Kaupunkiuutiset

Jussi Nykäsen taiteessa kansanperinnettä

Galleria Paperihuoneessa on esillä heinäkuussa imatralaisen kuvataiteilija ja taidegraafikko Jussi Nykäsen (s. 1985) näyttely “Väet”. Nykäsen teokset ammentavat luonnon mystiikasta ja suomalais-ugrilaisesta kansanperinteestä. Ilmaisultaan ne viittaavat surrealismiin, ja liikkuvat esittävän ja abstraktin välimaastossa. Paperihuoneen näyttelyssä on taidegrafiikkaa, ready-made -veistoksia ja näyttelyn avainteos, 15-osainen Väet-installaatio. Installaatio koostuu puukiekoille laminoiduista kasvoaiheisista grafiikan vedoksista.

Installaatio sai alkunsa viime kesänä, kun Nykänen osallistui kansainväliseen etnofuturistien symposiumiin Udmurtiassa, Venäjällä.

– Tein symposiumin yhteydessä ensimmäisen installaation, mutta jätin sen Venäjälle. Suomeen palattuani halusin tehdä vastaavan sarjan, taiteilija muistelee.

– Väet voi nähdä vertauskuviksi luonnonvoimille, kuten esimerkiksi metsän tai järven hengelle. Väet-sana viittaa myös ihmisjoukkoon, eli installaatiota voi tarkastella myös ihmisjoukkona.

– Oman luontosuhteen pohdinta ja suomalaisugrilainen mytologia on kulkenut aina mukanani taiteen tekemisessä. Vanhat myytit ja tarut voivat antaa syvyyttä, arvoa ja tietynlaista pyhyyttä nykypäivän hektiseen elämänmenoon, Nykänen pohtii.

Nykänen on tehnyt myös ready-made -veistoksia.

– Olen metsästänyt, kalastanut ja harrastanut retkeilyä lapsesta asti. Käytän metsästä löytämiäni ja metsästyksen myötä kertyneitä eläinten osia teoksiin, taiteilija juttelee.

“Tikut” on kolmen esinekoosteen sarja, johon Nykänen on käyttänyt teeren osia, käärmeennahkaa, ruokoa, puuta ja paperia. “Kryptidi” on muotoutunut näädän kallosta, kuolleena löytyneen petolinnun jalasta ja kankaasta. Väet-installaatiostakin löytyy esimerkiksi villisian leukaluu.

Teoksen “Niemeläinen” lähtökohtana on ollut Nykäsen isoisän kuva. Grafiikan työn tekniikkana on fotopolymeeri ja monotypia.

– “Väet” matkaa Hämeenlinnasta Savonlinnaan, missä näyttely on esillä syyskuussa, pieksämäkeläissyntyinen, Imatralla asuva ja työskentelevä taiteilija kertoo. Hämeenlinnaan ja Paperihuoneelle Nykänen löysi Kukka Pitkäsen vinkistä.

Grafiikkapajan puolella on Paperihuone ry:n jäsentaiteilijoiden kesämyyntinäyttely.

Galleria Paperihuoneessa on esillä Jussi Nykäsen näyttely “Väet” ja grafiikkapajan puolella Paperihuone ry:n jäsentaiteilijoiden kesämyyntinäyttely 29.7. asti. Paperihuone sijaitsee osoitteessa Arvi Kariston katu 9.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset