fbpx
Kaupunkiuutiset

Juuret syvällä Tervakoskella

Keramiikka-artesaaniksi keväällä valmistuva Laura Salonen on tervakoskelainen jo seitsemännessä polvessa. Hän on erityisen kiinnostunut asuinpaikkansa historiasta, lisäksi hän on tutkinut omaa sukuaan.

– Juureni ovat syvällä Tervakoskella. Kun tein sukututkimusta, kävimme yhdessä Kanta-Hämeen menneisyyyden etsijöihin kuuluvan Reijo Hyvösen kanssa Paistossa, missä isoisoisoisovanhempani Grönit asuivat. Metallinpaljastimella löysimme metsästä viiden pennin rahan vuodelta 1899, napin, jossa oli kaksipäinen kotka, lusikanpalan sekä osan huuliharpusta ja soljesta.

Janakkalan kirkolla Salonen kertoo kävelleensä etsimässä sukulaisten hautoja, ja niitä onkin löytynyt monta. Suvun historiaan liittyy vahvasti myös Tervakosken paperitehdas.

– Isoisoisäni meni tehtaaseen töihin 14-vuotiaana vuonna 1894. Ainakin siitä lähtien sukulaisiani on ollut siellä töissä, ja tällä hetkellä siellä työskentelevät isäni ja mieheni. Itse en kuitenkaan ole koskaan käynyt tehtaan porttien sisäpuolella, hän nauraa.

SALOSEN innostus historiaan näkyy myös joissain hänen tekemissään keramiikkaesineissä. Parhaillaan hän suunnittelee Janakkalan 150-vuotisjuhlavuoden innoittamana astiaa, jossa on kunnan vaakuna. Luonnokseksi hän on tehnyt maljakon, jonka kyljessä vaakunan ääriviivat odottavat väriä ympärilleen, mutta lopullinen esine voi olla jokin muukin kuin maljakko.

– Kun kuulin, että juhlavuoden teemana on historia, ajattelin kehitellä siitä jotakin omiin töihini ja tuoda niitä kesän markkinatorille Turenkiin, hän kertoo.

Tällä hetkellä Salosen työpajana on Lopella sijaitseva Savi-Heinän puoti, missä hän on työharjoittelussa. Isosta, vanhaan navettaan rakennetusta myymälästä saa keramiikkaa, lahjatavaraa ja erilaisia askartelutarvikkeita, ja takahuoneessa on työtila.

SAVI-HEINÄSSÄ Salonen on valmistanut muun muassa erilaisia lyhtyjä sekä pupuja, munia ja muuta pääsiäiseen liittyvää. Niitä hän myy ainakin Metsänkylän Leivintuvan tulevissa pääsiäismyyjäisissä. Joulun aikaan varsinkin pitsilyhdyt olivat kysyttyjä. Nyt maailmalle ovat uusimpina lähdössä pöllölyhdyt.

– Pyrin kiertämään kaikki mahdolliset markkinat ja myyjäiset sen jälkeen, kun koulu päättyy, hän kertoo.

Artesaaniopintojaan kahden lapsen äiti viimeistelee Forssan ammatti-instituutissa. Ajatuksissa on myös oman yrityksen perustaminen. Vanhassa navetassa toimivan Savi-Heinän yrittäjä Susanna Lähde koettaakin houkutella tätä jatkamaan puotinsa pitoa, sillä hän olisi jo valmis sukupolvenvaihdokseen.

– Asiakkaat ovat ottaneet Lauran ihastuneena vastaan. Olen ollut hyvin tyytyväinen, sillä hän tekee siistiä ja huolellista työtä. Käden taito ja luovuus näkyvät, Lähde kehuu.

JANAKKALAN pyöreitä vuosia Salonen juhlistaa mielellään. Tervakoski on hänen mielestään ihan mahtava paikka ja oma erityinen yhteisönsä. Kylältä löytyy kaikki, mitä tarvitaan. Ja jos jotain puuttuu, kaupunkiin on lyhyt matka, joko Riihimäelle tai Hämeenlinnaan. Myös tapahtumia riittää ympäri vuoden.

– Täällä on kaikki: päiväkoti, ala- ja yläkoulu, lukio, kirjasto, uimahalli, elokuvateatteri, kuntosali. Napialan työväennäyttämö esittää kesäisin näytelmiä Napialan wanhan koulun pihalla ja talvisin Seuratalossa. Kesäteatterin paikalla järjestetään myös joka kesä Tervakosken oma rokkifestari Naplurock. Vapputorilla olin ensimmäisen kerran kahden viikon ikäisenä vaunuissa, ja siitä lähtien olen käynyt siellä lähes joka vuosi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset