Kaupunkiuutiset

Käärmekeitto on tehty
väkevistä mausteista

”Käärmekeitto räjäytti pankin”, kirjoitti arvovaltainen Blues Finland -sivusto kesällä 2014, kun Jari Rättyän johtama kokoonpano villitsi festivaaliyleisön Kaavissa. Rättyä on helsinkiläistynyt kajaanilaismuusikko, lauluntekijä ja teatterimuusikko, joka vaikutti vuosina 2002-2009 Daddy Giljoteen -yhtyeessä laulaja-kitaristina sekä biisintekijänä. Ensimmäinen sooloalbumi Luopion Veisu ilmestyi vuonna 2009 ja se esitteli persoonallisen sekä monista musiikillisista suuntauksista vaikutteita ammentavan tekijän, jonka lauluissa on väkevää voimaa.

– Varhaiset vaikutteet tulevat amerikkalaisesta juurimusiikista ja Elvis Presleystä, Rättyä kertoo.

– Blues on sellainen asia, joka on myös kulkenut mukana jo pitkän matkaa. Sittemmin korvaan on tarttunut kaikenlaista rockia ja oppia, malilaista kansanmusiikkia sekä irkkumusiikkia, jotka ovat kaikki olleet aineina sopassa.

RÄTTYÄ TEKI kaksi sooloalbumia soittaen itse kaikkia intsrumenttejä urkuharmonista rumpuihin ja dobroon. Kolmannelle levylle Kuljet heidän keskellään artisti sai rinnalleen bändin, jossa soittavat rumpali Jalmari Auvinen, kontrabasisti Ari Keinänen sekä bouzoukia ja mandoliinia pelaava Mikko Majala. Neljäs pitkäsoitto Muistan kerran Baabelissa näki päivänvalon viime vuonna.

Jari Rättyä & Käärmekeitto on niittänyt mainetta häikäisevä livebändinä, jonka esiintymisissä virtuoosimainen soitto yhdistyy hauskanpitoon ja energiaan. Rättyän teksteissä liikutaan rakkauden poluilla, painavissa yhteiskunnallisissa teemoissa ja joskus jopa myyttisissä maisemissa.

Mistä sitten tulee yhtyeen nimi Käärmekeitto?

– Se tuli urheiluselostajilta. Kun joku joukkue piristyi kummasti erätauon jälkeen, tuli joillekin tavaksi sanoa, että siellä on väliajalla pojille syötetty käärmekeittoa.

– Siitä syntyi semmoinen ajatus, että vaikka lauluissa puhe on raakaa ja suoraa, se tekee hyvää, avaa silmiä ja kasvattaa.

Jari Rättyä & Käärmekeitto to 24.3. Wanhassa Pankissa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset