fbpx
Kaupunkiuutiset

”Kädet sidottiin piikkilangoilla”

– Lähdimme muiden kylän miesten lailla isäni kanssa serbejä karkuun lähimetsiin. Isä vannotti kaiken aikaa pysymään kintereillään, kertoo kesän 1995 kahdesta Srebrenican verilöylyn aikaisesta teloituksesta pelastunut nuori mies.

– Yritimme turvaan heinäkuun 11. Bosnian serbijoukkojen hyökättyä kaupunkiin, missä he ampuivat ja ottivat asukkaita vangiksi. Perheistään erotettiin jopa nuoret pojat, vietiin kokoamiskeskuksiin ja useimmiten ammuttiin.

Jo pari päivää kestäneen metsissä harhailun jälkeen haastateltu kertoo eksyneensä isästään vihollisjoukon yllätettyä pakolaiset ja avattua tulen näitä kohti.

– Pääsin karkuun ja yritin turhaan löytää isän, mutta oli pimeää ja metsissä ammuttiin. Pian jouduin itsekin serbien vangiksi miesjoukkojen mukana, joihin harhaillessani olin liittynyt.

– Meidät kuljetettiin kylään kädet piikkilangoilla sidottuina. Kymmenen kilometrin päähän, entiseen myymälän varastoon, jossa oli entuudestaan ainakin 500 miestä.

– Jo matkalla osa meistä kiinni otetuista oli ammuttu, osa koki vähän myöhemmin saman kohtalon varaston seinää vasten. Minä säästyin siinä hetkessä erään sotilaan todettua, että ”ammutaan vasta varastossa”.

Tuo uhkaus jäi toteutumatta. Vedenhakumatkalle joen rantaan päässyt nuorukainen ymmärsi, että oli viimeinen hetki yrittää karkuun – ja ryntäsi metsään.

Varastoalueella teloitettiin kaiken kaikkiaan 890 miestä.

Tapahtumat kummittelevat unissa

Toukokuun lopulla Srebrenicassa haastateltu mies, nyt jo perheen perustanut, kertoo muistojen kummittelevan yhä niin hänen unissaan kuin todistajan aitiossa Haagissa.

– Ikävät muistot ponnahtavat mieleen todentuntuisina etenkin tapahtumien muistopäivänä 11. heinäkuuta. Potocarin läheiselle hautausmaalle, jossa lepää lähes kahdeksan ja puoli tuhatta eri-ikäistä muslimimiestä – kokoontuu vuosittain kymmeniä tuhansia ihmisiä muistamaan läheisiään ja hautaamaan yhä joukkohaudoista löydettyjä ja tunnistettuja.

Tänä vuonna Srebrenicaan odotetaan erityisen runsaasti väkeä,

Haastatellun isä löytyi joukkohaudasta Zvornikista vuonna 2001.

Pienikokoisena nuorukainen välttyi joutumasta taisteleviin joukkoihin, vaikka mainittujen tapahtumien aikana ollessaan kuudentoista ikäinen, hänelle olisi paikka rivissä ollut.

– Valehtelin ikäni neljäksitoista vuodeksi, nuori perheen isä tunnustaa nyt hiljaisella äänellä isänsä haudan äärellä.

Verinen muistijälki

Srebrenicasta muodostui Bosnian sodan verinen muistijälki.

Kaupungin lähimetsiin pakeni heinäkuun alussa 1995 tuhansia ihmisiä – lähinnä miehiä. Pimeän turvin he yrittivät harhailla vuorten yli kohti Tuzlaa. Silti jäi piiritettyyn kaupunkiin mottiin kymmeniä tuhansia ihmisiä, hakiessaan turvaa YK:n julistettua Srebrenican suoja-alueeksi jo vuosia aikaisemmin. Pataljoona hollantilaisia rauhanturvaajia ei kuitenkaan pystynyt siviilejä suojelemaan.

Noista kipeistä ajoista yleisölle kertoo jo vuosia avoinna ollut entinen akkutehdas riipaisevine valokuvineen ja elokuvaesitykseen. Se muistuttaa hetkistä, jolloin paikalliset yrittivät turvautua YK-sotilaisiin, hetkistä ennen kuin heidät lopulta survottiin linja-autoihin ja kuljetettiin Tuzlaan.

Balkanilla 1991 alkaneelle Jugoslavian hajoamissodalle ei yksiselitteistä syytä ole. Sotaan liittyivät niin uskonto ja etniset taustat kuin serbien halu muodostaa suur-Serbia. Merkittäväksi tekijäksi on nostettu myös sotineiden alueiden talouden romahdus. Sotaa käytiin Sloveniassa, Kroatiassa, Bosniassa ja Kosovossa sekä Etelä-Serbiassa.

Rauha, Daytonin rauhansopimus, Bosnian sodassa solmittiin joulukuussa 1995. Bosnia-Hertsegovina jaettiin entiteettisesti kahtia ilman fyysisiä rajoja, muodostettiin Bosnia-Hertsegovinan federaatio ja serbitasavalta Republika Serska. Valtion päämiehenä toimii kolmihenkinen, eri kansallisuuksia edustava presidenttineuvosto – kukin kahdeksan kuukautta kerrallaan.

Haastateltu henkilö, nuori perheen isä, esiintyy toivomuksensa mukaan jutussa nimettömänä oman turvallisuutensa vuoksi. Hän todistaa Haagin kansainvälisessä oikeudessa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset