fbpx
Kaupunkiuutiset

Kadonneen puutiaisen metsästäjä

Tutkimusteknikko Jussi Vilén vetää Helsingin yliopiston kipparoiman Lammin biologisen aseman lähiryteikössä neliömetrin kokoista valkoista lakanaa perässään.

Tarkoituksena on, että 10 metrin matkalta lakanaan tarttuisi puutiaisia, tai ainakin edes yksi.

Kyse on yliopistojen yhteistyöstä, jossa kenttäasemilta ympäri Suomen löydetyt näytteet lähetetään Turun yliopistolle tutkittavaksi. Tutkimuksella on tarkoitus selvittää puutiaisen ja Siperian puutiaisen levinneisyyttä sekä missä ja kuinka paljon ne levittävät borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta.

Keväällä Lammilla alkanut puutiaisen metsästys ei ole vielä tuottanut tulosta. Tai oikeastaan on, sillä tiedossa on ainakin, ettei puutiainen ole yleinen sen enempää biologisella asemalla kuin sen lähimaastoissakaan.

– Lammilla on puutiaisia joka tapauksessa. Olen saanut yhden koirasta irrotetun. Täältä niitä ei vaan ole vielä löydetty. Lempäälästä löydettiin yksi siperialainen Taiga-puutiainen viime vuonna, Vilen sanoo.

Irti ihosta ja nirri pois

Monilla menee punkit ja puutiaiset sekaisin.

– Ihmisten pelkäämä verenimijä on puutiainen, joita on kaksi lajia Suomessa. Punkkilajeja taas on 80, mutta ne eivät tarvitse veriaterioita lisääntyäkseen. Esimerkiksi punainen samettipunkki on tuttu monelle, Vilen selventää.

Puutiaisten mielekkäitä isäntäeliöitä ovat metsäkauriit ja jänikset. Tarttuvat ne myös koirien mukaan teiden heinikkoisilta varsilta.

Ensimmäiset havainnot puutiaisista tehtiin jo 1800-luvulla, kun ne piinasivat karjaa.

– Yleinen käsitys on, että puutiainen eläisi 10 sentin korkeudessa heinikossa, mutta olen minä sellaisen tavannut jopa puolen metrin korkeudesta heinännokasta kököttämästä.

Aina välillä puutiainen pureutuu myös ihmiseen, vaikkei se varsinaisesti meihin hakeudukaan. Otuksesta on syytä hankkiutua heti eroon. Jos se kantaa tauteja, ne tarttuvat tunneissa.

– Ei sitä maastoon kannata nakata. Kyseessä voi olla naaras, joka munii jopa tuhat munaa. Irti ihosta ja nirri pois, muutaman puutiaisen iholtaan irrottanut Vilén muistuttaa.

Vikkelät otukset aterioivat vielä syys- ja lokakuussa. Heinikoissa liikkuvia Vilen ohjeistaa pukeutumaan vaaleisiin housuihin, joista puutiaiset erottuvat, ja sullomaan lahkeet sukanvarteen.

Turkuun tuhansittain

– Aikuisia puutiaisia on löydetty eniten Ahvenanmaalta, mutta kyllä niitä on muuallakin kuin rannikolla. Pohjoisin löydös on tehty Oulangan yläpuolelta.

Pelkästään Turun yliopiston biologian laitokselle on tulvinut tänä vuonna tuhansittain puutiaisia, kun ihmiset ovat lähetelleet niitä kirjekuorissa.

– Ei puutiaisista kannata hysteriaa nostaa, mutta ei niitä pidä vähätelläkään.

Kyseessä on taudinlevittäjä, joka Vilénin mukaan tekee siitä Suomen vaarallisimman eläimen.

– Borrelioosista voi selvitä antibiooteilla, mutta puutiaisaivokuumeelta ei suojaa muu kuin etukäteen otettu rokote.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset