Kaupunkiuutiset

Kahden lukion malli voitti kaupunginhallituksessa

Kaupunginhallitus päätyi maanantain kokouksessaan toiseen ratkaisuun kuin sivistys- ja hyvinvointilautakunta ja hyväksyi kahden lukion mallin. Keskusta yläkoulu- ja lukioratkaisussa edetään siten, että Kaurialan koululle rakennetaan uudisrakennus purettavan vanhan koulun paikalle, Lyseon koulu siirtyy pysyvästi Verkatehtaalle ja Kaurialan lukio ja Lyseon lukio jatkavat nykyisissä tiloissaan.

Kahden lukion mallin kannalla kaupunginhallituksessa olivat kokoomuksen, vihreiden ja perussuomalaisten edustajat, kun demarit ja keskustalaiset kannattivat aikaisemmin päätettyä suurlukiota Tavastian kampukselle. Päätöstä perusteltiin huomattavasti edullisemmilla kokonaiskustannuksilla. sillä alustavien laskelmien mukaan ratkaisun hinnaksi arvioitiin noin 24 miljoonaa euroa, kun suurlukion laskettiin maksavan noin 10 miljoonaa enemmän. Lisäksi vaa´assa painoivat nuorisovaltuuston, opiskelijakuntien ja oppilaskuntien kannanotot sekä kaupunkikeskustan elinvoimaisuuden tukeminen.

Palveluverkkoon tehtävistä investoinneista ja niiden järjestyksestä päättää valtuusto. Sivistys- ja hyvinvointijohtaja Päivi Raukko asettaa listan kärkeen yhteiskoulun uudisrakennushankkeen käynnistämisen.

– HYKin tontilla on oltu väistötiloissa jo neljättä vuotta ja suunnittelu on odottanut päätöstä, Raukko sanoo.

– Vanha koulu puretaan ja uudisrakennuksen osalta halutaan vähän väljyyttä ja enemmän tilaa. Se halutaan kiinnittää Tuomelan rakennukseen, jotta saataisiin syntymään aito yhtenäiskoulu. Tämä edellyttää kaavoitustarkastelua, joten töitä kyllä riittää.

Jotkut palveluverkkokeskustelussa liipaisimella olleet koulut jatkavat toimintaansa ainakin toistaiseksi.

– Meidän täytyy tarkkailla, kuinka palvelujen kysyntä ja väestönkasvu eri alueilla kehittyy. Tämä koskee Alvettulaa, Ortelaa, Miemalaa ja Luolajaakin, Raukko pohtii.

– Pystymme tekemään pieniä käyttökorjauksia, mutta väestön asettuminen ratkaisee, mitkä päätyvät peruskorjauslistalle. Myllymäen koulun osalta otettiin vuosi lisäaikaa sen kunnon ja tarpeiden selvittämiseksi..

Seminaarin koulun alueella suunnitellaan päiväkotia, jonka on tarkoitus korvata Kaurialan ja Ahveniston sekä osin Kaivokadun päiväkodit. Tarvetta Sairion päiväkodin laajentamiseen tutkitaan.

Vaikka sote- ja maakuntauudistukset ovatkin tulossa, kaupunginhallitus päätti muutamista tärkeistä linjauksista sosiaali- ja terveystoimen palveluverkossa.

Kevään 2018 väistöjen yhteydessä Uppsalatalolle muodostetaan valtakunnallisten linjausten mukainen perhekeskus. Koska Rengossa vuoden 2018 lopussa valmistuva Attendon seniorikoti tarjoaa Pihlajanlinnan yksikön kanssa tarvittavat ympärivuorokautisen hoivan paikat renkolaisille, Raitaharjun vanhainkodin toiminta päättyy alkuvuodesta 2019.

Kantasairaalan suunnittelun lähtökohtana pidetään, että sairaalaan voidaan tulevassa maakunnassa siirtää Jukolan terveysaseman,

Vanajaveden sairaalan ja Viipurintien toimenpideyksikön toiminnot. Kantakaupungin ja pitäjien perusterveydenhuollon muu palveluverkko säilyy nykyisellään.

Lammin terveysaseman jatko nykyisessä kiinteistössä selvitetään vuoden 2018 aikana. Jos nykyisen kiinteistön käyttö ei tule kyseeseen, uudisrakennus rakennetaan esimerkiksi Pasaapelin koulun yhteyteen.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

3.6.2020

Päivän Hämeen Sanomat

4.6.2020

Fingerpori

comic