fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kaija-Leena Savijoki hätkäytti ilmoittamalla, ettei enää asetu ehdolle kunnallisvaaleissa – Mikä sammutti konkarin kipinän?

Moni on kysynyt Kaija-Leena Savijoelta, mitä hän aikoo tehdä luottamustehtävistä vapautuneella ajalla. "Olen liiankin suorituskeskeinen, joten en aio tehdä mitään. Annan enemmän aikaa läheisille ja keksin itselleni jonkun uuden vapaa-ajan harrastuksen." Kuva: AP Sarjanto
Moni on kysynyt Kaija-Leena Savijoelta, mitä hän aikoo tehdä luottamustehtävistä vapautuneella ajalla. "Olen liiankin suorituskeskeinen, joten en aio tehdä mitään. Annan enemmän aikaa läheisille ja keksin itselleni jonkun uuden vapaa-ajan harrastuksen." Kuva: AP Sarjanto

Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Kaija-Leena Savijoki on pitkään ollut keskeisiä hämeenlinnalaisia kuntapoliitikkoja niin sote-lautakunnan kuin sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtajana. Hänen vetäytymisensä politiikasta jättää suuret saappaat täytettäväksi.

Miksi päätit lähteä?

– Olen ollut niin kauan erilaisissa luottamustehtävissä ja niissä on ollut hirvittävän paljon hommia. Olen saanut yhdessä muiden kanssa paljon aikaan, ja tuntuu, että kipinä politiikkaan on hyytynyt. Kun Assi-sairaala saatiin päätökseen, ajattelin, että nyt on hyvä paikka lähteä.

– Totuushan on se, että ihminen käyttää aikaansa siihen, mitä pitää tärkeänä. Olen laiminlyönyt läheisiäni ja haluan antaa heille enemmän aikaa. Äitini on palvelutalossa ja sairastaa alzheimeria, eikä näitä viimeisiä vuosia saa enää takaisin.

Kipuilitko päätöksen tekemisen kanssa?

– Kyllä. Sain viime vaaleissa kokoomuslaisista toiseksi eniten ääniä ja ymmärrän, että puolueen kannalta olisi ollut tärkeää olla ehdokkaana. Olen kuitenkin luonteeltani sellainen, että olen joko täysillä mukana tai sitten en ollenkaan.

Mitkä on tärkeimmät saavutuksesi politiikassa?

– Ilman muuta isoin asia on Assi-sairaala, jonka eteen teimme valtavasti töitä. Se on suurin päätös Kanta–Hämeessä keskussairaalan rakentamisen jälkeen. Ilman sitä erikoissairaanhoitomme olisi rapautunut ja potilaat olisivat valuneet muualle. Olin myös valitsemassa Seppo Rantaa ja Sally Järvelää, jotka ovat rautaisia ammattilaisia ja hienoja ihmisiä.

– Iso päätösten ketju liittyy myös vanhustenhoidon tiloihin, jotka olivat kuntaliitoksen aikoihin vanhentuneet. Lammin Pellavakodin valmistuttua kaikkialla Hämeenlinnassa on asianmukaiset tilat. Entisten vanhainkotien lakkauttamista vastustettiin rajusti, mutta nyt sillä teemalla ratsastaneet poliitikot ovat aika hiljaisia.

Tuttu puheenpartesi valtuustossa on ollut “nyt on aivan pakko sanoa”. Miten olet nähnyt roolisi valtuustossa?

– Koska valtuustossa ei ole esitteleviä virkamiehiä, lautakunnan puheenjohtajan tehtävä on tuoda faktoja pöytään. Jos asioista keskustellaan ilman riittäviä tietoja, päätöksenteko lähtee sivuraiteelle.

Olet ollut paljon vartijana vanhustenhuollossa, jonka ympärillä on ollut kohua ja kritiikkiä. Onko se aiheuttanut paineita?

– Kieltämättä on. Näen tosin näissä kohuissa myös poliittisia tarkoitusperiä. Uutisointi julkisten ja yksityisten laitosten ongelmista ei ole ollut tasapuolista.

– Laiminlyönnit ovat tietenkin anteeksiantamattomia ja panneet tarkastelemaan, ovatko asiat meillä kunnossa. Asiakaskyselyidemme perusteella ei voi sanoa, että meillä palvelu olisi yksityisellä puolella huonompaa kuin omissa yksiköissämme.

Mikä on ollut vaikeinta kunnallispolitiikassa?

– Repivät riidat Sunny Car Centerin ympärillä olevista asioista ja elinkeinohankkeista. Viime valtuustokaudella kaudella tuntui, että riitaa oikein etsimällä etsittiin.

Mitkä ovat Hämeenlinnan tulevaisuuden haasteet?

– Korona-avustukset ovat antaneet valheellisen kuvan kaupungin taloudesta. Menot ovat meillä suuremmat kuin tulot, eikä niin voi jatkua. Meidän saatava lisää työssäkäyviä ihmisiä tälle paikkakunnalle.

– Keskustalle ja Hämeensaarelle pitää tehdä jotain. Kaupungin hienointa aluetta järvinäköalalla ei kannata pitää parkkipaikkana.

Millaisia evästyksiä antaisit uusille valtuutetuille?

– Turha ideologinen kiihkoilu ja puoluepolitikointi eivät palvele kuntalaisten asiaa. Kaikissa puolueissa on fiksuja päättäjiä. Jos oikeasti haluaa saada asioita aikaan, pitää saada tukea muualtakin kuin omasta puolueesta.

– Ei pidä syytellä eikä pilkata toisten ajatuksia. Ja jos et perehdy asioihin kunnolla, et vakuuta ketään.

Mitä jäät kaipaamaan politiikasta?

– Keskustelua ja toisia arvostavaa argumentointia, joiden pohjalta asioita on viety eteenpäin. Kun on saatu aikaan kuntalaisten kannalta järkevä päätös, se on tuntunut hienolta. Sitä tunnetta jään varmasti kaipaamaan.

 

Kaija-Leena Savijoki

Syntynyt 1962 Ulvilassa, asuu Kankaantakana Hämeenlinnassa.

Perhe: aviomies ja kolme aikuista lasta.

Laaja-alainen erityisopettaja Hauhon yhtenäiskoulussa ja Alvettulassa.

Kokoomuksen kaupunginvaltuutettuna kolme kautta, sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja, kaupunginhallituksen varajäsen.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja, maakuntahallituksen varajäsen.

Motto: “Enemmän vakautta ja vähemmän hässäkkää.”

.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset