fbpx
Kaupunkiuutiset

Nuoren elämässä kaikki muuttuu, kun paheet alkavat kiinnostaa – Nykyään ruutu korvaa röökit

Jenni Ahtiainen Kuva: Matti Piiroinen
Jenni Ahtiainen Kuva: Matti Piiroinen

Tää on viimeinen vuosi, kun voin ostaa sulle leluja. Ens vuonna oot jo teini. Siks halusin, että olisit vielä nämä synttärit mun pikkupoika. Ja ok-ok, lupaan maksaa sen sun pelikoneen näytön.

 

Poikani täytti tänään 13. Ostin hänelle lahjaksi lapsellisen kolikkolaskurin, minikokoisen klipsilampun ja pihamaalle jemmattavan kiven, jonka sisään saa piilotettua vaikka kotiavaimen.

Lapsen viimeiset lelut oli omasta mielestäni vitsikäs synttärilahja. Avatessaan paketteja poika pudisteli naureskellen päätään ja kuvaili pelikoneen näytön kriteerejä.

Kysyin, tuntuuko erilaiselta. Mikään ei ole kuulemma muuttunut. Eikä mikään vielä muutukaan, mutta kaikki muuttuu viimeistään sitten, kun alkaa paheet kiinnostaa.

 

Oma kaveriporukkani kiinnostui mustaherukkaviinistä ja harmaasta belmontista yläasteella. Kolmetoistavuotiaani mukaan kaljoittelusta ei ole vielä kavereiden kanssa keskusteltu, muttei siitä kauaa ole, kun poika kyseli Tavastilan Lidlin kassalla viinin ja viinan eroa. Kerroin.

Vain vähän poikaani vanhempana yläastelaisena tapailin lukiopoikaa, joka oli juuri saanut ajokortin. Käytin liikaa meikkiä, kuuntelin Red Hot Chili Peppersiä ja ajoin Porin pikkuteillä kundin autoa isältäni salaa. Kaikki oli tosi Blood Sugar Sex Magic.

 

Isoisä pohti tänään, miten turvassa lapset nykyään koitetaan pitää – itse kun oli pojan ikäisenä vedellyt pilliklubia vajan takana ja kiusannut pohjanmaalaisia kissanpentuja. Sukupolvista huolimatta paheiden määrä pysyy vakiona. Nykyään ruutu korvaa ennen vanhan röökit. Poika yhtyi keskusteluun ja epäili, että ilman puhelintaan olisi jo joutunut ongelmiin. Taktikoi varmaan uutta puhelinta joululahjaksi.

 

Sä uskallat sanoa ja kysyä. Ollaan puhuttu seksistä, väkivallasta, ryyppäämisestä, polttamisesta, varastamisesta, kiusaamisesta, valehtelusta, kuolemasta. Maailman vaikeimmista asioista.

Ollaan myös puhuttu rakkaudesta, luottamuksesta, alastomuudesta, puolustamisesta, ylpeydestä, ahkeruudesta, unelmista, elämästä. Edelleen maailman vaikeimmista asioista.

Tiedät, että vastaan kaikkeen, jotta opit. Enkä kuseta, jotta uskot, että myös mä oon ollut nuori ja luultavasti tehnyt juuri sen mitä ajattelet. Ja sen, mitä ei ehkä olisikaan kannattanut tehdä.

Mä oon vahva ja heikko ja naurava ja itkevä ja vihainen ja katkera ja rakastava. Ja sä olet musta tämän kaiken nähnyt ja itseesi ammentanut. Edes häpeääni en vaihtaisi pois.

Koska nyt sä kerrot mulle sen, milloin oot itsestäs ylpeä. Sen, milloin petyit – muhunkin. Sen, miten joku kiusasi koulussa. Ja sen, miten sanot kun rakastat. Tai mokaat.

Vaikka mulle kuuluu auktoriteetti, ohjaus ja päätökset, en avoimuudestani vaihtaisi mitään pois. Mokianikaan. En edes karkkijemmastasi salaa syömääni suklaapukkia, koska sellaisia me vaan ollaan – molemmat.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset