Kaupunkiuutiset

Kaikkien aikojen ajokorttiuudistus

Eduskuntakäsittelyyn tulee aivan lähiaikoina hallituksen edistys ajokorttilain uudistamisesta. Jos ja kun esitys menee hallituspuolueiden voimin eduskunnassa läpi, suomalaisia odottaa täydellinen myllerrys ajokorttikoulutuksessa.

Henkilöauton ajokortin ajo-opetuksen voi heinäkuun alusta alkaen aloittaa jo 16-vuotiaalle. Teoriaopetukseen riittää uuden lain mukaan 4-tuntinen koulutus, jonka voi saada jo peruskoulun opetuksen yhteydessä, siis vaikka jo 7-vuotiaana.

Tulevaisuudessa käytännössä lähes kaikki 25 vuotta täyttäneet oivat antaa ajo-opetusta pelkällä ilmoituksella Trafille (=liikenneturvallisuusvirasto). Kouluttajalta ei vaadita opettajankoetta eikä pedagogisia taitoja. Kouluttajalta vaaditaan joko Suomessa tai muussa EU- tai ETA-valtiossa annettu ajokortti vastaavassa ajoneuvoluokassa.

Luvan hakija ei saa olla ajokiellossa. Häntä on pidettävä henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan opetustehtävään sopivana, lakiesityksessä kirjataan.

Opetusautoon lisättävä jarrupolkimen osalta luovutaan katsastusvaatimuksesta.

Ajokorttia varten ei tarvita enää lääkärintodistusta ennen ”noin” 75 ikävuoden täyttämistä. Viranomaisille riittää pelkkä asianosaisen vakuutus hyvästä terveydentilasta.

Mopokorttia varten tarvitaan pelkkä käsittelykoe.

Ajo-opetuksen myöntämisedellytysten uudelleentarkastelua sekä jarrupolkimen vapauttamisella katsastuksesta perustellaan muun muassa sillä, että ”lisätään kannustinta ajoharjoittelun lisäämiseen ja sekä siten parannetaan liikenneturvallisuutta”.

Monen asiantuntijan mielestä uudistukset ovat mullistavia, mutta osin väärään suuntaan liikenneturvallisuutta kehittäviä.

– Itse pelkään tietysti yritykseni, mutta etenkin liikenneturvallisuuden puolesta. Ennusmerkit ovat huonot, Parolan Autokoulun yrittäjä Jiri Kattelus sanoo. Kattelus tunnetaan alalla valtakunnallisesti merkittävänä asiantuntijana ja luennoitsijana.

Vuonna 1972 silloinen Tasavallan presidentti Urho Kekkonen jyrähti uudenvuodenpuheessaan liikenneturvallisuuden parantamisen puolesta, kun liikenteessä kuolleiden määrä kasvoi kasvamistaan. Jiri Kattelus uumoilee, että ilmassa on nyt yhtä pahat ennusmerkit.

– Näyttää uhkaavalta, kun teoriaopetus jätetään täysin pimentoon, on vain neljän tunnin teoriaopetus kerran elämässä, ja henkilöautokortissa niin sanottu riskienhallintaosio, missä kokonaistuntimäärä on 8 tuntia joka voidaan jakaa teoria-, ajo tai simulaattorin kesken. Uudistuksella on mielestäni sellainen seuraus, että liikenneturvallisuuden kannalta peruskivi jää jatkossa kokonaan rakentamatta, kun pitäisi olla päinvastoin. Nuorena opitaan perusteet, vanhempana hankitaan lisätietoa. Nyt sekin myllätään, Kattelus viittaa siihen, että jatkossa ammattikuljettajien (bussit ja kuorma-autot) vaatimukset koulutuksen osalta tullaan myös muuttamaan.

Ammattikuljettajien koulutusvaatimukset siis muuttuvat myös.

– Raskaiden ajoneuvojen kuljettajilta vaaditaan tänä päivänä paljon myös teoriaopetusta, mutta tämä tieto jaetaan jo nyt pääosin verkossa.

Jiri Kattelus avaa ajokorttiuudistusta myös sitä kautta, että lakiesityksessä todetaan ”inssiajon”, ajokorttikokeen, vaikeutuvan tulevaisuudessa ja ajokokeen ajan pidentyvän.

– Pienessä kaupungissa tai maaseudun taajamassa oppinsa saava narahtaa takuulla kaupungissa ajettavassa ajokokeessa. Kokemus näyttää näin käyvän jo nyt.

Yhdeksi kohderyhmäksi hän ottaa myös ikääntyvät kuljettajat, joiden ajokortti on jatkossa liipasimella, jos määräys ajokokeeseen tulee.

– Vain omalla reviirillään – kauppa, naapurit, pankki, lääkäri – liikkuva ei varmasti saa uusittua ajokorttia, jos hän joutuu jatkossa kaupunkiliikenteeseen, sinne, minne hän ei vapaaehtoisesti edes lähde. Tällaista Suomea löytyy Tampereelta ylöspäin aika paljon.

– Seudullinen ajokortti olisi näille ihmisille ratkaisu, koska direktiivikin mahdollistaisi rajoitetun ajo-oikeuden.

Yhtenä vaihtoehtona on myös ajo-opetuksen harmaa talous. Lakiesityksessä todetaan, että hakijalle voidaan myöntää enintään kolme opetuslupaa kolmen vuoden aikana.

Jos hakija on opetettavan isä tai äiti, isoisä tai isoäiti, huoltaja, lapsi tai lapsenlapsi tai sisarus, myönnettävien opetusmäärää ei rajata lainkaan.

– Syntyy väkisin ajatusleikki – entäs se naapurin perhe, jonka isä tai äiti ei ryhdy opettamaan omia lapsiaan. Hänhän voi maksaa ”pimeästi” sille opettavalle naapurilleen, mutta ottaa silti itse opetusluvat nimiinsä. Lakiesityksen mukaan poliisi valvoo, että kaikki menee tässäkin asiassa lain kirjaimen mukaan. Mutta valvooko, Kattelus kysyy.

Tulevaisuudessa on siis vaarassa syntyä harmaat markkinat. Yksi ihminen voi haalia opetettavia vaikka kuinka paljon – virallisesti tosin toisten nimissä.

– En manaa. mutta…

Teoriaopetuksen osalta lakiesitys toteaa, että teoriakoulutuksen antamiseen Liikenteen turvallisuusvirasto voi hyväksyä muita kuin autokoululuvan saaneita: ”Koulutus voidaan antaa peruskoulussa ja toisen asteen koulutuksessa koulutuksen sisältöä ja toteutusta koskevien vaatimusten mukaisesti.”

– Jatkossa siis seitsemänvuotiaana peruskoulussa saatu liikennekoulutus riittää teoriaopetuksen osalta loppuelämäksi, Kattelus ihmettelee.

Esimerkiksi 4H-järjestö, Liikenneturva sekä Autoliitto tarjoavat jo nyt liikenneturvallisuuskoulutusta, samoin muutamat muut järjestöt.

– Onko se riittävää ajokorttia varten, on jo eri kysymys.

Lakiesityksen mukaan koulutukseen on sisällytettävä myös opetusta pimeällä ja liukkaalla ajamiseen liittyvien erityispiirteiden ja riskien tunnistamisesta.

Lakiesityksessä todetaan, että koko koulutukselle säädetään kahdeksan tunnin kesto ja sen on käsiteltävä sekä teoriaopetusta että ajo-opetusta.

Liukkaalla ajamisen opetusta voidaan kuitenkin toteuttaa myös järjestettyinä ajamisen näyttöinä ja harjoituksina ajoharjoitteluradalla.

– Siis ”voidaan”, mutta ei määrätä. Tämän lakiesityksen asetukset tullaan kirjoittamaan lähiaikoina ja siinä tarkennetaan loput sisällöt kuinka 1.7.2018 jälkeen tullaan toimimaan.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

25.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

26.11.2020