Kaupunkiuutiset Hattula

Kaj Chydeniuksen juhlakonsertti Hattulassa on säveltäjän kunnianosoitus Jaakko Juteinille

Juteinitalon konsertissa kuullaan kaksi uutta kantaesitystä.
Pyöreitä vuosia täyttävä Kaj Chydenius nostaa konsertissaan hattua suomenkielisen kirjallisuuden uranuurtajalle ja hänen aikalaisilleen. Kuva: Terho Aalto, arkisto
Pyöreitä vuosia täyttävä Kaj Chydenius nostaa konsertissaan hattua suomenkielisen kirjallisuuden uranuurtajalle ja hänen aikalaisilleen. Kuva: Terho Aalto, arkisto

Muusikko ja säveltäjä Kaj Chydenius täyttää 16. lokakuuta 80 vuotta. Lokakuun juhlakonserttien sarja alkaa 6.10. Hattulan Juteinitalolla ja päättyy kahteen loppuunmyytyyn konserttiin Helsingin Finlandiatalolla.

Chydenius on säveltänyt runsaasti yksinlauluja, duettoja ja kuorolauluja, teatteri- ja elokuvamusiikkia, lastenoopperoita, kantaatteja ja oratorioita. Hän on 1960- ja 1970-lukujen poliittisen laululiikkeen keskeisiä nimiä.

Kaksi kantaesitystä

Hattulan sävellyskonsertin otsikkona on ”Harjoita hyvyyttä – Juteini ja aikalaiset”. Jaakko Juteinin sanoihin sävellettyjen 15 kappaleen joukossa on kaksi kantaesitystä: Laulu ja Elämän juoksu.

Väliajan jälkeen kuullaan viittä muuta Juteinin aikalaista. Chydenius on itse flyygelin äärellä, laulajina hänen tutut solistinsa Taru Nyman ja Tatu Siivonen sekä uutena kykynä Minja Koski.

Chydeniuksen mukaan Juteini oli harvinainen nero ja osa senaikaista runomaisemaa.

– Niin kovin haluaisin, että taas tästäkin konsertista saisimme kunnianosoituksen suuren kirjailijan ja kulttuuripersoonan muistolle. Näin merkittäviä nimiä suomenkielisen Suomen historiassa on harvassa, Chydenius sanoo.

Säveltäjän mielessä Juteinin missio

Konserttia valmistellessaan maestro on ajatellut Jaakko Juteinin missiota: hän opettaa suomalaisia. Tätä ominaisuutta saatetaan pitää naiivina, lapsellisena, mutta sitä se ei ole.

– Juteini iloitsee keksimistään asioista. Herkullisena humoristina hän rientää kertomaan meille, millaisten asioiden kanssa hän askartelee. Huumorinsa avulla hän saa meidät hymyilemään, Chydenius sanoo.

Chydeniuksessa ja Juteinissa on jotain samanlaista. Säveltäjä on sanaleikkien harrastaja, jolle ”runo on aina ensin”. Laulun syntymiseen näyttää riittävän ihan vain muutama ympäristöstä siepattu oivaltava säepari.

Ikivihreitä 1960-luvulta lähtien

Kuusankoskella syntynyt Chydenius on 1960-luvun puolivälistä lähtien luonut runoihin suurenmoisia melodioita, joista on tullut ikivihreitä klassikoita. Hänen tunnetuimpia sävellyksiään ovat Sinua, sinua rakastan, Kalliolle kukkulalle ja Nuoruustango.

Ennakkolippuja konserttiin saa Hattulan kirjastosta ja Hämeenlinnasta Hattulan Kellosepältä.

Kaj Chydeniuksen juhlakonsertti su 6.10. klo 13 Juteinitalossa (Kauppatie 3, Parola).

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset